search

Stugor i Mariestad

Hyra stuga i Mariestad i vattnets tecken

Mariestad är en mysig småstad som ligger direkt vid Vänern. Våra stugor i Mariestad och dess närhet ger dig en semester i vattnets tecken. Här får du en skärgård med mängder av små öar, 14 mil kustlinje, Göta kanal och norra Europas största sjö, Vänern. Förutom vatten, så finns här en spännande historia om orten att utforska. Dessutom är de vackra naturupplevelserna många.

Röd stuga i Mariestad

En spännande historia

I stadens centrum finns en av landets mest bevarade stadskärnor, trots två stadsbränder. Gamla Stan kallas den äldre stadsdelen med kullerstensgator och gamla trähus. 

Karl IX som var Gustav Vasas son anlade staden på 1500-talet. Stadens namn kommer från Karl IX:s hustru Maria af Pfalz. Det sägs att Mariestads stadsvapen, en oxe, kommer från att Karl IX såg en oxe stiga upp ur vattnet i Tidan. Den blev en symbol för lantbruket och vattenvägen. 

Vänerns Skärgård

Vänerns Skärgård som är Europas största insjöskärgård har både orörda naturhamnar, fantastiskt fiske och underbara bad. Att hyra en stuga i Mariestad vid sjö är en riktig dröm. Det finns totalt 22 000 öar, holmar och skär. 

Vid Mariestad ligger det största skärgårdsområdet med bland annat öarna Torsö och Brommö. Genom att hyra någon av våra stugor i Mariestad får du tillgång till allt detta. En semester som inte kan bli annat än perfekt. 

Vänerns största ö, Torsö

Till Torsö, som är Vänerns största ö, tar du dig via bron som byggdes 1994. Tidigare gick en bilfärja ut till ön. 

Söker du en riktig badsemester har du kommit rätt. På Torsö finns familjevänliga bad vid Hattarevik, Sandvik och Skräddaretorp. Under vintern, om isen fryser till, är det perfekt för att åka långfärdsskridskor vid Torsö.

Semesterhus på Torsö att hyra

Brommö, naturreservat och ett badparadis

Brommö är ett naturreservat och ett populärt besöksmål. Från Torsö kan du sen ta dig till den bilfria ön Brommö med färjan som går mellan öarna. Vid färjelägret kan du lätt hyra en cykel om du inte har en egen med. De fina stränderna Store Vite Sand och Rövarsand ligger på Brommö. När vattnet är lågt kan man vada över till ön Hovden. Att hyra stuga i Mariestad ger dig en upplevelse av en insjöskärgård du aldrig glömmer. På Brommö finna även markerade leder och vindskydd för vandringssugna.

Upplev Göta Kanal

Du har säkert hört talas om Göta Kanal och kanske sett de roliga filmerna med samma namn som utspelar sig på Göta Kanal. Iden till Göta kanal kom från att svenskarna ville slippa danskarnas tullavgifter och ville ha en sträcka som knöt samma de två haven. Kanalen började att byggas 1810 och var färdig år 1832. Den är 190 km lång med 58 slussar och av den sträckan består 87 km av grävd kanal. Detta är en av Sverige största byggprojekt.

Längsmed Göta Kanal finns bilfria vägar som är utmärkta för cykling. Du kan välja mellan korta turer eller turer upp till flera dagar. Även för barnfamiljer är denna miljö perfekt för de som gillar att cykla. 

Genom att hyra stuga i Mariestad och dess närhet kan du göra en utflykt till en av kanalernas slussar. Både Töreboda och Sjötorp ligger i närheten. Där kan du se med egna ögon hur slussarna fungerar.

Boka boende i Mariestad, Vänerns pärla

Med semesterhus i Mariestad bestämmer du själv hur du vill att din semester ska vara. Upptäck den fina skärgården med dess öar, bada vid olika vackra sandstränder, titta när slussarna öppnas i Göta Kanal och frossa i den vackra naturen. Det är inte för inte som Mariestad kallas för Vänerns Pärla. Det här är en semester som kan bli ert allra bästa äventyr. 

Vill du hitta fler stugor runt Mariestad, kan du kika här på våra stugor i Västra Götaland. Välkommen att hyra hus i Mariestad till din semester redan idag!