Bo i ett sommarhus på en av de danska öarna

Vi älskar de danska öarna!

 

Det lugna tempot, den unika atmosfären och de lokala upplevelserna som inte hittas på fastlandet lägger grunden för en härlig semester på de danska öarna. Danmark är ett land rikt på öar – de flesta är populära destinationer för danskarna själva, men också oss svenskar.

 

Tillsammans med NOVASOL kan du själv uppleva detta när du sätter kurs mot en av Danmarks härliga semesteröar, oavsett om turen går till Bornholm i öst, Fanö i väst, Läsö i norr eller Als i syd.

 

Vilken ö i Danmark drömmer du om att uppleva? Här får du inspiration till din nästa ö-semester och vart du kan hyra hus i Danmark.

De mer än 1400 danska öarna är spridda i Nordsjön och Östersjön; de klippiga öarna i Nordsjön omsluts av en kraftig natur, medan öarna i Östersjön har ett lugn över sig med grunt vatten, platt landskap och ett mildare klimat.

Varje ö har något säreget över sig och bjuder därför på unika upplevelser. Men gemensamt för de alla är att du blir garanterad en semester fylld med kulturella, natursköna och kulinariska upplevelser.

Sommarhus - ett populärt boende på de danska öarna

Om ni vill hyra hus i Danmark har ni ett stort sortiment att utgå från. Danskarna själva älskar att åka på semester till ett sommarhus, så om ni väljer att hyra hus i Danmark kan ni glädja er åt att de oftast är nyrenoverade i hög standard med fokus på inredning och funktionalitet.

Att hyra en sommarstuga är också den mest populära boendelösningen när kursen styrs mot de danska öarna. Hos oss på NOVASOL kan du hitta privata hus i olika kategorier och prisklasser.

Med vår stora kappsäck full av olika hus i Danmark kan vi möta dina önskemål och behov. Det är med andra ord enkelt att hitta just ert perfekta boende, oavsett om du reser med familj eller vänner, vill bo vid stranden eller skogen, eller unna er en pool eller bastu.

Sommar och sol på Läsö

Läsö är Kattegatts största ö och bjuder på avslappnade omgivningar, konst och kultur. Läsö är mest känt för sina delikata havskräftor, sina unika hus med tak gjorda av tång (ja, du läste rätt!) och kurbad i gamla kyrkor. 

Starta dagen ute på altanen till ditt sommarhus med en smarrig frukost. Framför dig väntar en dags utforskande av öns härliga aktiviteter. Kanske besöker du Läsö Saltsyderi, eller så tar du en lång cykeltur runt ön, fiskar, rider på islandshästar, eller så kastar du dig ut i vågorna och provar på en av de många vattensporter som ön erbjuder.

Läsö har under de senaste åren fått sig ett uppsving i samband med att yngre människor har valt att bosätta sig på ön. Det mest lysande exemplet på detta är den experimentella restaurangen VesterØL, som sedan sin öppning 2017 har överösts med femstjärniga recensioner från när och fjärran.

Två av Danmarks mest kända samtidskonstnärer, Asger Jorn och Per Kirkeby, har bägge etablerade studios på ön. Per Kirkebys studio Haabet är idag en populär tillflyktsort för morgondagens stjärnskott på konsthimlen. Kulturfantaster gör också rätt i att besöka öns museum och konsthall. 

Gastronomi och lokala delikatesser finns det gott om på Läsö, där Læsø Sydesalt står i centrum. Det är ett sprött havssalt som framställts på ön med samma metod som användes på Medeltiden. Besöker du Läsö under första veckan i augusti kan du se fram emot kräftfestivalen, dit kockar från hela Norden åker för att tävla. Boka ditt sommarhus på Läsö innan det är för sent!

Annorlunda ö-semester på Anholt

Den lilla ön Anholt är bara 22 km2 och ligger i Kattegatt mellan Danmark och Sverige. Det är en av Danmarks mest isolerade öar som har fått sig smeknamnet "Nordens Gran Canaria" tack vare sina breda sandstränder och imponerande klippor.

Det finns också en mystisk plats på Anholt som lockar till sig besökare. Här hittar vi nämligen Nordeuropas största hedlandskap vid namn "Ørkenen" - Öknen - ett kargt landskap som påminner mycket om Ölands Alvaret.

Anholts unika miljö hittar vi bestämt inte någon annanstans i Danmark. Ja, det råder ingen tvekan om att Anholt är en alldeles speciell plats. Det bekräftades under sommaren 2021 när vi introducerade ön som en ny destination hos NOVASOL och alla våra sommarhus blev uppbokade i ett nafs!

Inte helt olik sin storebror Läsö, så har Anholt också fått sig ett uppsving tack vare ett ökat antal inflyttare. Bland annat så har ön fått sig en gin-produktion, ett flertal restauranger, ett bager och olika kulturevenemang. 

Du tar dig till ditt sommarhus på Anholt med färjan från Grenaa Hamn eller via flyg från Roskilde. Lämna bilen hemma, då det är körförbud på nästan hela ön. Ta dig istället runt med cykel som du kan hyra på ön eller nyttja öns lokala taxi. 

Vill du också uppleva Anholts alldeles säregna natur och stämning? Boka ditt sommarhus på Anholt med NOVASOL redan idag.

Bornholm – bo i sommarhus på solskensön

Det har knappast undgått någon att Bornholm är på allas läppar - och vi förstår varför! Solskensön är känd och älskad långt utanför Skandinaviens gränser och i sommarperioden är det som regel sommarhusen som först blir uppbokade av besökare. Det beror mest troligt på de många soltimmarna, den mångfaldiga naturen och de storslagna kulinariska upplevelserna som ön bjuder på.

Bornholm är inte bara en destination för en sommar-och-sol-semester. Ön vill nämligen vara attraktiv året runt, vilket betyder att attraktioner, butiker och restauranger håller öppet även utanför högsäsongen.

Öns norra halva pryds av en klippig kustlinje, medan den södra halvan bjuder på breda sandstränder. Detta kombinerat med orörd natur och gröna skogar gör Bornholm till ett mecka för den som önskar en aktiv semester. Här kan du cykla, klättra, dyka, surfa, rida, spela golf och mycket mer.

Det finns något för allas smaklökar på Bornholm. Ön har länge varit en fanbärare när det kommer till små producenter, gårdsbutiker och lokala råvaror. Bornholms matrum rymmer allt från Michelin-restauranger till lokala fiskrökerier och en semester på Bornholm är inte fulländad förrän ni smakat på "Sol over Gudhjem" - ett smörrebröd toppat med äggula och annat gott - på ett av öns lokala rökerier.

Du tar dig enklast till Bornholm med färjan från Ystad. Hyr hus på Bornholm i år och upptäck varför denna pärla i Östersjön är en av Danmarks mest populära resmål, oavsett tid på året.

Fanö - liten ö med stora upplevelser

Fanö är en liten speciell ö. Det upptäcker du nämligen direkt när du går av färjan från Esbjerg och får syn på sälarna som ligger och solar sig på en sandbank utanför Nordby Hamn. Ön ligger mitt i UNESCO-skyddade Nationalpark Vadehavet och det är speciellt naturupplevelserna som Fanö är känt för.

En av de största naturupplevelserna här är fenomenet "Sort Sol", när nästan en miljon flyttfåglar dansar i stora formationer på himlen ovanför Vadehavet. Apropå Vadehavet: här hittar du öns nationalsport ostronsafari! Prova själv turen eller alliera dig med en av öns lokala experter.

Fanö är en populär seglardestination och den berömda 5 km breda stranden Søren Jessen Strand lockar till sig många seglarfantaster. Den årliga Fanø Kite Festival i juni fyller himlen med drakar i regnbågens alla färger.

I Sønderho på Fanös sydspets kan du gå på upptäcktsfärd i små antikbutiker och besöka lokala hantverkare som gör allt från smycken, keramik och glas till stearinljus och de ikoniska Fanödräkterna. Allt detta och mycket mer kan du se fram emot när du bor i ett sommarhus på Fanö. 

Allsidig semester på Als

Drömmer du om att hålla semester mellan natur och stad, så är Als ett bra val. Denna charmiga ö i södra Jylland imponerar nämligen med mer än bara vackra badstränder. Natur, blandade fritidsaktiviteter, historiska byggnader och idylliska cykelstigar är bara ett axplock av det som lockar besökare hit.

I den mysiga huvudstaden Sönderborg kan du stilla din bankande storstadspuls med konst, kultur och kulinariska upplevelser. Den äventyrliga gör rätt i att planera ett besök till Danfoss vetenskapliga nöjespark UNIVERSE. Här kan både stora och små prova på olika typer av experiment och ha roligt samtidigt som ni lär er något nytt. Nordals bjuder istället på stora, öppna naturområden, djupa bokskogar, hav och fjord, som bara väntar på att bli utforskat.

Är du intresserad av historia kan du se fram emot ett flertal museer, det mest prominenta av dem är helt klart Dybböl Mölle. Eller så kan ni besöka Gråsten Slot, som är den danska kungafamiljens sommarställe.

Våra många hus på Als varierar både i stil och ålder. Här kan du hitta allt från klassiska, charmiga sommarhus till moderna hus där funktionalitet står i centrum. Kort och gott: på Als hittar du sommarhus efter varje tycke och smak! 

Langeland – en oupptäckt pärla i Östersjön

Hur lång är egentligen ön Langeland? Hmm… vi vet faktiskt inte, men däremot så vet vi att det är en förbisedd pärla i det danska semesterlandskapet. Och det är egentligen synd, för Langeland är en tvättäkta semester-ö vackert belägen i den syd-Fynske skärgården tillsammans med Tåsinge, Ärö och Lolland. 

Även om det finns tusen olika saker att göra på Langeland, så framstår ön först och främst som en plats man åker till för att koppla av och att koppla ner. Sätt telefonen på flight-mode och kom bort från vardagens ekorrhjul. Njut av den vackra naturen från en av de många vandrings- och cykelrutterna. Gör ett kort stopp på en av öns gårdsbutiker och köp hem danska jordgubbar eller färska ärtor – det är vad danskarna i alla fall vill kalla en tvättäkta dansk sommarsemester! 

Langeland har många fina stränder och kan skryta lite extra med Hesselbjerg Strand, som ofta koras som en av Danmarks finaste. Langeland är också en av de få ställena där vildhästar lever fritt i naturen. Har man tur kan man se dem i de stora naturområdena runt Dovns Klint, som i sig själv är värt ett besök. Hyr ett sommarhus på Langeland och upplev en av Danmarks vackraste öar. 

Upptäck fler härliga danska öar med NOVASOL

Hos NOVASOL kan du hyra hus på flera av de danska öarna. Utöver de mest populära som vi nämnt här kan du också hyra hus på öarna MönFurRömö eller Tåsinge, för att nämna några. Utforska de danska öarna och upplev vad det är som gör varenda en av dem unika.

| Editor:
(Först publicerad )

Se våra semesterhus och stugor i 19 länder: