Tips till en lyckad semester i Sverige 2022

Sommaren i Sverige är svårslagen. Med ljusa nätter, grönskande natur och djupblå hav är det enkelt att skapa sig en magisk semester på hemmaplan. Här delar vi med oss av våra bästa tips till en lyckad semester i Sverige 2022.

Semester i Sverige 2022

Även i år kan det vara lite komplicerat att planera utlandssemestern. Förra året var vi många som istället fick uppleva alla de fantastiska destinationer som vårt avlånga land har att bjuda på.

Men vet du inte riktigt var ni ska åka med familjen i sommar eller hur ni ska planera årets Sverige-semester? Kanske åker ni på semester med barn som har massor av spring i benen? 

Bara lugn! Här har vi samlat våra bästa tips och destinationer för en lyckad semester i Sverige.

1. Planera semestern

Det första viktiga steget för en lyckad semester är planering. När vi reser utomlands är vi oftast duktiga på att efterforska allt ifrån vart vi ska resa till vilka sevärdheter och restauranger som inte får missas.

Men det är minst lika viktigt att planera sin semester hemma i Sverige. Semestern är till för avkoppling och återhämtning och med lite planering är ni säkra på att ni slipper stressa igenom semestern.

Gör planeringen till en rolig del av resan och ta en eftermiddag till att planera tillsammans med familjen. Då kan ni välja vart ni vill resa och se fram emot er semester i Sverige tillsammans. När ni valt ett område, välj ut några få upplevelser istället för att försöka hinna med alla restips ni hittar. Då har ni tid att njuta av både de äventyrliga och avkopplande elementen av er semester.

Glöm inte att följa myndigheternas rekommendationer, och tänk också på att det kan finnas lokala restriktioner som ni måste ta hänsyn till. Om ni vill besöka en äventyrspark, djurpark, vattenland eller likande kan det vara bra att ta reda på öppettiderna för sommaren 2022 och om ni behöver förboka biljetter. Då kan ni vara säkra på att ni kan genomföra ert besök som planerat.

2. Bo i ett torp – en minnesvärd semester

Bra boende är A och O för en lyckad semester. Visst är essensen av svensk sommaridyll att spendera sommaren nära naturen i ett rött torp med vita knutar?

I våra stugor och torp har du allt vad du behöver för att skapa härliga minnen. Hitta era egna smultronställen, njut av ljumna kvällar ute på verandan, eller fördriv tiden med roliga sällskapsspel. I ett torp har du friheten och flexibiliteten att skapa din perfekta semester tillsammans med familjen eller vännerna.

En av fördelarna med en semester i Sverige är alla fantastiska naturupplevelser. När ni bor i en stuga har ni naturen rätt utanför dörren och bestämmer dessutom själva tempot på er semester. Slipp dyra rum, stökiga frukostbufféer och långa bilresor från ett hotell inne i stan.

Ett klassiskt torp med vita knutar står för svensk sommaridyll!
Ett klassiskt torp med vita knutar står för svensk sommaridyll

3. En lyckad semester med barn

Det behöver inte vara så besvärligt att åka på semester med barn. När ni bor i en av våra stugor har ni gott om plats till både stora och små familjemedlemmar med mycket spring i benen.

Ni har också ett perfekt utgångsläge till semesterns alla äventyr. Besök allt från djurparker till vattenland, vandra eller cykla i en av landets nationalparker, eller ta med barnen till en höghöjdspark och upplev naturen från ovan. De flesta höghöjdsparker är lämpliga för barn från 3–4 år i vuxet sällskap.

Men barn kan också vara ganska okomplicerade – det är oftast de små stunderna som räknas när vi semestrar med våra barn. Enkla upplevelser som en dag på stranden, en picknick ute i naturen, att spela kubb eller hitta den godaste glassen kan vara precis lika minnesvärda som de stora äventyren.

De små stunderna med barnen skapar en minnesvärd semester
De små stunderna med barnen skapar en minnesvärd semester

4. Våra favoritdestinationer till semestern i Sverige 2022

Nu är ni redo att fylla semestern med grillkvällar på verandan, lata dagar på stranden och minnesvärda äventyr. Vi har lyxen att vara bortskämda med mycket natur och kustremsor i Sverige, så oavsett om er semester spenderas i norra eller södra delen av landet kommer ni kunna njuta till fullo.

Vart i Sverige väljer ni att skapa årets semesterminnen?

1. Utlandskänsla i Skåne

I Skåne hittar vi fantastiska områden och pittoreska små byar. Kustremsorna på Österlen, Falsterbonäset och vid Höganäs och Kullabygden ​​​​​​bjuder på mjuka stränder och utlandskänsla, medan vi inåt landet kan njuta av grönskade områden. Vandra till exempel i Söderåsens Nationalpark, besök Kiviks äppelodlingar eller Hallamölla vattenfall. Avsluta friluftsaktiviteterna med en tur till Åhus och deras omtalade glass.

En bortglömd skatt är att ta båten från Landskrona över till Ven. Här kan ni hyra tandemcyklar och cykla runt den lilla ön, njuta av en mysig picknick och besöka Tycho Brahe muséet. När ni kommer tillbaka till Landskrona får ni inte missa Borstahusen.

De skånska stränderna passar perfekt till semesterns lata dagar
De skånska stränderna passar perfekt till semesterns lata dagar

2. Sol och bad på härliga Öland

På den avlånga och smala ön Öland är det alltid nära till havet. Besök mysiga staden Borgholm, lantliga Himmelsberga eller ta ett friskt dopp vid Ölands vackraste strand, Fagerör vid Böda.

På Öland möter ni också skarpa kontraster: det karga och öde landskapet Alvaret får naturreservatet Borga Hage att framstå som en grönskande trollskog.

3. Sol och bad i Blekinge Skärgård

I ett Sveriges minsta landskap kan ni räkna med storartade semestrar. Blekinge bjuder nämligen på en fantastisk skärgård där ni kan göra allt ifrån att fiska, paddla, vandra eller cykla. Här är fullt med badställen för sommarens sol och bad och kvällarna bjuder på fantastiska solnedgångar

Upptäck ”Sveriges trädgård”, Ronneby eller utforska Kristianopel, Nordens första renässansstad. Ta färjan ut till vackra Aspö, eller till Hasslö – ön som beskrivs som Lilla Hawaii.

Njut av fiske och härliga solnedgångar på er semester i Sverige
Njut av fiske och härliga solnedgångar på er semester i Blekinge Skärgård

4. Gotland – ett svenskt semesterparadis

Gotland är en riktigt populär semesterpärla och vi förstår varför! Den lilla ön bjuder på en helt säregen känsla. Det är faktiskt svårt att förstå att vi fortfarande är i Sverige när man semestrar på Gotland.

Bada i kristallklart, turkost vatten i den Blå Lagunen vid Fårösund, upplev historiens vingslag i Visby eller förundras av de stora raukarna och kalkstensbrotten.

5. Äventyr i Fjällen


Om ni är ute efter en aktiv semester har ni rikt med möjligheter i norra Sverige. Här kan ni skapa härliga semesterminnen fyllda med spännande aktiviteter och äventyr.

Fjällen passar perfekt till vandring eller cykling med mountainbike. Spendera semestern vid Grövelsjön, ett riktigt äventyrslandskap. Skidorterna Vemdalen, Sälen och Idre är också värda ett besök under sommarmånaderna.

I Västernorrland kan ni besöka Höga Kusten som är en populär destination på sommaren. Här får ni en perfekt blandning av fjäll, skog, kust och hav till sommarens semester.

| Editor:
(Först publicerad )