NOVASOL Coastal Care

NOVASOL Coastal Care 2019

Hjälp oss att städa Sveriges kust och skydda våra hav och vatten

För fjärde året i rad kommer NOVASOL genomföra eventet Coastal Care över hela Europa. NOVASOL Coastal Care är en del av The International Coastal Cleanup - världens största frivilliga försök att städa upp hav och vattendrag. Under NOVASOL Coastal Care 2018 samlades mer än 10,5 ton skräp in i 10 länder i Europa. Vårt mål är att samla in ännu mer i år, men för att kunna göra det behöver vi din hjälp!

 

Varför gör vi detta?

Vi älskar kusten, havet och sjöar och dess stränder av många anledningar och ofta är de höjdpunkten för många semestrar. Men våra vatten och kustlandskap står inför ett allvarligt hot – skräp. Enligt National Geographic flyter mer än 100 miljoner ton plast runt i våra hav just nu och det är framförallt skräp i form av plast som är ett av de större hoten. Varje år dör mer än 100 000 marina djur och sjöfåglar en smärtsam död på grund av plasten. Att föroreningar från avfall hamnar i våra hav är ett allvarligt hot mot människor, vattenmiljöer, vilda djur och den lokala ekonomin. NOVASOL vill vara med och göra det vi kan för att hjälpa till att rädda världens hav och djurliv och anordnar därför, för fjärde året i rad, NOVASOL Costal Care. 

Var och när?

NOVASOL Coastal Care 2019 äger rum över hela Europa. I Sverige kan du medverka under vårt evenemang i Ljungby. Kom och var med och plocka skräp, du får några härliga timmar med massor av frisk luft och gör samtidigt en god gärning för naturen. Vi bjuder på kaffe och fika som tack för hjälpen.

När? Lördagen den 4:e maj, 12:00 – 17:00
Var? Mjälen Badstrand, Ljungby (341 96 Bolmstad, Sverige) 

Gps-koordinater:

Lat: 56.901606
Long: 13.779134

Nära badstranden finns Mjälen parkering där du kan ställa bilen. Adress:

Mjälenvägen, 341 96 Ljungby, Sverige

Gps-koordinater:

Lat: 56.9004217
Long: 13.7821151

 

Du är varmt välkommen att dyka upp när och hur länge du vill utan att meddela innan. Vill du dock vara med och tävla (se längre ner) så anmäl dig i vårt event på Facebook för Coastal Care.

 

NOVASOL Coastal Care

 

Vinn din semester

Som tack för din hjälp, så har du även möjlighet att tävla om ett presentkort värt 5 000 SEK att spendera på dina nästa semester hos NOVASOL som har mer än 50 000 semesterhus och lägenheter i Europa att välja bland. 

Hur deltar man?

  • Registrera dig på vårt event på Facebook för Coastal Care
  • Ta ett foto eller filma under NOVASOL Coastal Care 2019.
  • Ladda upp det på Instagram och använd vår hashtag #novasolcoastalcare eller direkt på Facebook-eventet. (OBS! Det måste laddas upp i själva eventet och inte på vår Facebooksida.)

Vinnaren kommer att utses på Facebook efter eventet och bli kontaktad antingen på Facebook eller Instagram. Genom ditt deltagande i tävlingen, så ger du oss tillåtelse att använda ditt foto i andra markandsföringsändamål. 

Om du har några frågor, kontakta oss på novasol@novasol.se

Dela gärna dina foton och sprid vidare genom att använda vår hastag: 

 

#novasolcoastalcare

 

För långt bort för att delta?

Du kan enkelt städa själv ett område av eget val. Allt du behöver är en sopsäck och ett par handskar. Det är inget krav att städa vid havet utan det viktigaste är att det inte finns skräp i vår natur i anslutning till vattendrag. 

Använd appen Clean Swell för att registrera skräp

Varför ska vi dokumentera skräpet vi samlar in?

En stor del av den internationella Coastal Cleanup är dokumentationen av skräpet som samlas in under städningen. Hur bra vi än städar är det tyvärr inte tillräckligt. Haven är fyllda med avfall som aldrig når kusten - och vi kommer aldrig att kunna rengöra i den takt som skräpet dumpas i havet. Därför samlar Ocean Conservancy, som ligger bakom den internationella Coastal Cleanup, in information om föroreningarna. Detta i sin tur hjälper forskarna som arbetar för att skapa innovativa, hållbara lösningar, som förhoppningsvis kommer att lösa problemet med föroreningar helt och hållet. Under NOVASOL Coastal Care 2019 kan du registrera det skräp du samlar in genom att använda appen Clean Swell. Det skräp du registrerar blir en del av Ocean Conservancys Ocean Trash index, som är världens största databas över skräp i kustnära miljöer. I över 30 år har mer än 225 miljoner noteringar om skräp registrerats. 

Tack vare att frivilliga ställer upp och städar våra stränder blir våra kuster inte bara friskare och renare, utan vi hjälper också till att skapa den databas som forskare använder för att utveckla lösningar på föroreningsproblemen.