NOVASOL Coastal Care

NOVASOL Coastal Care 2019

För fjärde året i rad annordnade NOVASOL eventet Coastal Care över hela Europa. NOVASOL Coastal Care är en del av The International Coastal Cleanup - världens största frivilliga försök att städa upp hav och vattendrag.

 

Varför gör vi detta?

Kusten, havet och sjöar och dess stränder är ofta höjdpunkten för många semestrar. Men våra vatten och kustlandskap står inför ett allvarligt hot – skräp. Enligt National Geographic flyter mer än 100 miljoner ton plast runt i våra hav just nu och det är framförallt skräp i form av plast som är ett av de större hoten. Varje år dör mer än 100 000 marina djur och sjöfåglar en smärtsam död på grund av plasten. Att föroreningar från avfall hamnar i våra hav är ett allvarligt hot mot människor, vattenmiljöer, vilda djur och den lokala ekonomin. NOVASOL vill vara med och göra det vi kan för att hjälpa till att rädda världens hav och djurliv och anordnar därför, för fjärde året i rad, NOVASOL Costal Care. 

NOVASOL Coastal Care

Vi befann oss i Mjälen, Ljungby, den 4:e maj 

Förra året befann vi oss i Varberg men detta året landade lotten på den otroligt vackra badstranden Mjälen strax utanför Ljungby. Eventet ägde rum den 4:e maj och vi vaknade upp till ett snötäckt Ljungby. Snön smälte snabbt och byttes ut mot duggregn men till sist tittade solen fram och bjöd på efterlängtad värme. 

Trots kyla och oberäkneligt väder bestämde sig ändå några för att ta sig till Mjälen och hjälpa oss att plocka skräp. Under dagen bjöd vi på kaffe och fralla och dessutom anordnade vi en tipspromenad för hela familjen, där deltagarna hade chans till att vinna ett presentkort på 1000 SEK. Stort tack igen till er som kom och hjälpte oss att plocka skräp samt bidra till en bättre miljö!  Ni är fantastiska! 

Vinnare av årets NOVASOL Coastal Care fototävling 

Alla som deltog i något av alla våra event i Europa hade även möjligheten att tävla om ett presentkort att spendera på nästa semester hos NOVASOL som har mer än 50 000 semesterhus eller lägenheter att välja bland. För att vinna tävlingen, behövde deltagarna ta ett foto eller filma under NOVASOL Coastal Care 2019 och därefter ladda upp på instagram under hashtagen #novasolcoastalcare eller direkt på Facebook-eventet. 

Det var otroligt många runt om i Europa som var engagerade i tävlingen och tog många fantastiska och inspirerande foton. Dock kunde endast en vinnare koras och årets vinnare av fototävlingen blev Mette Christensen från Danmark. Grattis!

Vinnaren av fototävling 2019

   

Varför dokumenterar vi skräpet vi samlar in?

En stor del av den internationella Coastal Cleanup är dokumentationen av skräpet som samlas in under städningen. Hur bra vi än städar är det tyvärr inte tillräckligt. Haven är fyllda med avfall som aldrig når kusten - och vi kommer aldrig att kunna rengöra i den takt som skräpet dumpas i havet. Därför samlar Ocean Conservancy, som ligger bakom den internationella Coastal Cleanup, in information om föroreningarna. Detta i sin tur hjälper forskarna som arbetar för att skapa innovativa, hållbara lösningar, som förhoppningsvis kommer att lösa problemet med föroreningar helt och hållet. Under NOVASOL Coastal Care 2019 kunde deltagarna registrera skräpet som de samlade in genom att använda appen Clean Swell. Det registrerade skräpet blir en del av Ocean Conservancys Ocean Trash index, som är världens största databas över skräp i kustnära miljöer. I över 30 år har mer än 225 miljoner noteringar om skräp registrerats. 

Tack vare att frivilliga ställer upp och städar våra stränder blir våra kuster inte bara friskare och renare, utan vi hjälper också till att skapa den databas som forskare använder för att utveckla lösningar på föroreningsproblemen.  

Se våra semesterhus och stugor i 19 länder: