NOVASOL Coastal Care

Hjälp oss att städa Sveriges kust och skydda våra hav

För tredje året i rad ska NOVASOL genomföra eventet Coastal Care över hela Europa. NOVASOL Coastal Care är en del av The International Coastal Cleanup - världens största frivilliga försök att städa upp hav och vattendrag. Under NOVASOL Coastal Care 2017 samlades mer än 6,5 ton skräp in i 10 länder i Europa. Vårt mål är att samla in ännu mer i år, men för att kunna göra det behöver vi din hjälp!

Anmäl dig till NOVASOL Coastal Care 2018 här!

 

Varför gör vi detta?

Enligt National Geographic flyter mer än 100 miljoner ton plast runt i våra hav just nu och det är framförallt skräp i form av plast som är ett av de större hoten. Varje år dör mer än 100 000 marina djur och sjöfåglar en smärtsam död på grund av plasten. Att föroreningar från avfall hamnar i våra hav är ett allvarligt hot mot människor, vattenmiljöer, vilda djur och den lokala ekonomin. NOVASOL vill vara med och göra det vi kan för att hjälpa till att rädda världens hav och djurliv och anordnar därför, för tredje året i rad, NOVASOL Costal Care. 

 

Var och när?

NOVASOL Coastal Care 2018 äger rum över hela Europa. I Sverige kan du medverka under vårt evenemang i Varberg. Kom och var med och plocka skräp, du får några härliga timmar med massor av frisk luft och gör samtidigt en god gärning för naturen. Vi bjuder på livemusik och en förfriskning som tack för hjälpen.

När? Onsdagen den 2:a maj, 13:00 – 18:00
Var? Barnens Badstrand, Varberg (vid Kallbadhuset)
Från 15:00 kommer trubadur finnas på plats och bjuda på härlig livemusik

Anmäl dig här!

NOVASOL Coastal Care

 

5 snabbfakta om föroreningsproblemen i havet

  1. Varje år hamnar 8 miljoner ton plastavfall i havet.
  2. Eftersom plast bryts ner väldigt långsamt innebär det att det kan ta mer än 500 år innan det är borta.
  3. År 2015 uppgav National Geographic att det fanns mer än 5,25 biljoner plastbitar i havet, alltså mer än 100 000 000 ton plast.
  4. Mer än 80 % av alla havsföroreningar kommer från landbaserade aktiviteter.
  5. Totalt beräknas att 640 000 ton fiskeredskap försvinner eller kastas i havet varje år.

 

Varför ska vi dokumentera skräpet vi samlar in?

En stor del av den internationella Coastal Cleanup är dokumentationen av skräpet som samlas in under städningen. Hur bra vi än städar är det tyvärr inte tillräckligt. Haven är fyllda med avfall som aldrig når kusten - och vi kommer aldrig att kunna rengöra i den takt som skräpet dumpas i havet.

Därför samlar Ocean Conservancy, som ligger bakom den internationella Coastal Cleanup, in information om föroreningarna. Detta i sin tur hjälper forskarna som arbetar för att skapa innovativa, hållbara lösningar, som förhoppningsvis kommer att lösa problemet med föroreningar helt och hållet. Under NOVASOL Coastal Care 2018 kan du registrera det skräp du samlar in genom att använda appen Clean Swell. http://www.oceanconservancy.org/do-your-part/about-clean-swell.html. Det skräp du registrerar blir en del av Ocean Conservancys Ocean Trash index, som är världens största databas över skräp i kustnära miljöer. I över 30 år har mer än 225 miljoner noteringar om skräp registrerats. 

Tack vare att frivilliga ställer upp och städar våra stränder blir våra kuster inte bara friskare och renare, utan vi hjälper också till att skapa den databas som forskare använder för att utveckla lösningar på föroreningsproblemen.