Allmänt om Tjeckien

Tjeckien har på senare år blivit ett mycket populärt resmål!

Med sin placering i Europas hjärta har Tjeckien genom tiderna påverkats av många olika kulturer, som var och en på sitt sätt har bidragit till att sätta sin prägel på den tjeckiska konsten, kulturen och arkitekturen. Här finns historiska monument, gamla kloster, välbevarade slott och borgar samt små charmiga medeltidsbyar, som man lätt blir förtjust i, även om de inte är särskilt intressanta från en historisk synvinkel. En annan höjdpunkt är de böhmiska kurorterna, som genom århundrade varit en mötesplats för uppsatta personer från hela Europa.

Den tjeckiska huvudstaden Prag, en av de vackraste och bäst bevarade städerna i Europa, måste givetvis också upplevas.

Prag är en arkitektonisk pärla med en 1000-årig historia och här finns en speciell atmosfär, som man känner när man vandrar runt bland de trånga, kullerstensbelagda gatorna, de pittoreska torgen, broarna, korsvirkeshusen och de små ölstugorna med den tjeckiska nationaldrycken. I Prag kan man få alla sina önskningar om spännande upplevelser uppfyllda. Detta gäller om man vill gå på teater, konsert eller opera, åka en båttur på Moldau, shoppa, gå på museum eller utställning eller njuta av den böhmiska kokkonsten på ett av de många mysiga matställena.

Tjeckerna är mycket förtjusta i sin natur och vistas gärna där. Men detta gäller även för många av landets besökare, som uppskattar naturen i olika former: djupa skogar, otaliga sjöar, dammar och floder, underjordiska grottor, bergslandsskapen, tjusiga klippformationer... Just nu finns det i Tjeckien nio nationalparker, där man kan nämna Pálava -bergsområdet eller České Švýcarsko/böhmiska Schweiz.

Vädret i Tjeckien är varierande beroende på landskapet. Man kan dock säga att klimatet är milt. Ju högre upp man vistas desto kallare är det och tvärtom.

Tjeckien är också landet för den som gillar sport. På senare år har det byggts inte mindre än 90 golfbanor. För vandraren och cyklisten finns här bra, markerade vandrings- och cykelleder. Och glöm inte att i Riesengebirge finns också populära vintersportcentrum. I de böhmiska skogarna med sina tusentals vattendrag, kan man bada, simma eller fiska.

Familjer med barn åker nog gärna på en utflykt till någon av de tio djurparkerna, som finns i Tjeckien.

Dino Park i Plzeň/Pilsen, utställning av medeltida konst på borgen Loket/Ellbogen, museet hos bilfabriken Škoda i Mladá Boleslav eller westernstaden Šiklův mlýn – detta är bara några förslag på utflykt i Tjeckien.

Sommar eller vinter spelar ingen roll. Hos NOVASOL hittar man alltid lämpliga semesterhus och lägenheter i Tjeckien.