Natur och naturupplevelser på semesterön

Hos oss på NOVASOL kan du hyra en stuga på Öland för semestern och ta del av öns fantastiska naturupplevelser. Öland är ett semesterparadis som erbjuder en väldigt speciell natur att utforska. Naturen på Öland är varierande med allt från alvar till tallskog, blomsterprakt och djur-, och fågelliv.

Givetvis är även sandstränderna en del av Ölands naturupplevelser. Ölands stränder är många och här finns såväl välbesökta, populära större stränder som mindre guldkorn längs med öns kuster.

Upplev Ölands speciella natur

Flora och fauna på södra Öland

Om du väljer att hyra stuga på Öland genom NOVASOL under sommaren så möts du av en väldigt speciell natur med dess olika upplevelser.

Längst ner på södra Öland finner du Ottenby Kungsgård med dess omgivningar, ett måste för den djur-, och naturintresserade. Här finner du en blandning av skogspartier och kargt landskap med både djur och växtlighet direkt i din närhet. Naturen på Öland är lite speciell då det är en kalkstensö med dess unikum.

På södra delen av ön hittar du alvaret med dess karga natur och dess vidstäckta vyer. Tillbringa en tid där med att strosa omkring och beskåda blommor och djur med all dess prakt.

Tallar och troll på norra Öland

På norra Öland är det mycket tallskog och den omtalade Trollskogen nästan längst upp är värd ett besök där du kan skåda hur naturen skapat och format skogen till något alldeles speciellt.

Naturen längs med kusten är även den väldigt varierade med traditionella stränder, kalstensformationerna vid Byrums Raukar och kilometerlånga ständer uppe i norr. Du finner även flera olika gravfält runt om på Öland som finns där i sin rätta natur. Som du förstår är Ölands natur ett måste och en trevlig upplevelse för den naturintresserade.

Trollskogen - en speciell naturuplevelse på Öland

Flyttfåglarnas och blommornas ö

Tack vare sin grund och klimatet har ön en fantastisk fauna. Till och med så pass att vissa arter hittar du endast på Öland. Växtligheten och naturen är en starkt bidragande orsak till att ön känns så annorlunda mot fastlandet.

Den fågelskådande gästen till våra stugor på Öland kan rekommenderas en tur till Ottenby. Här har många ovanliga arter skådats. Öland är ett spännande resmål när det kommer till fåglar bland annat då miljoner flyttfåglar passerar här under höst och vår. Av häckande arter beräknas över 150 stycken vara regelbundna.

Alvaren på ön

Alvar är en typ av landskap på kalkstensberggrund som har tunn växtlighet/jordtäcke och oftast med mycket säregen och speciell natur. Alvaren på Öland finns på flera platser där det mest kända förmodligen är Stora Alvaret som upptar en stor del av den södra delen av ön. Stora Alvaret är faktiskt, tillsammans med södra Ölands odlingslandskap, upptaget på UNESCO’s lista över världskulturarv. På ön finns även andra alvar såsom Alböke, Slottsalvaret och Mensalvaret.

Kvalitetssäkrade stugor på Öland att hyra

Vill du hyra stuga i Sverige och uppleva speciell natur så är Öland ett utmärkt alternativ. Vi har hyrt ut stugor på Öland under många år och har lång erfarenhet av stuguthyrning på ön. Vi kvalitetssäkrar alla stugor genom att besöka dem innan vi tar in dem i sortimentet. Det är bara en av anledningarna till att du kan känna dig trygg när du ska hyra stuga på Öland genom oss på NOVASOL. Så tveka inte - för att uppleva naturen på Öland: sök och boka en egen stuga hos NOVASOL!