Naturupplevelser på Gotland

En brusande Östersjö, långa stränder, märkliga raukar och grönskande ängar… Gotlands natur är på många sätt unik och är bara i sig en anledning till att besöka ön. Att hyra någon av våra stugor på Gotland är ett bra sätt att utforska den magiska ön.

Sveriges största ö bjuder in till naturupplevelser

Gotland är Sveriges största ö och ett mycket populärt semestermål bland oss svenskar. Östersjöns bräckta vatten, långa vita sandstränder och klapperstenstränder inbjuder till många härliga timmar på stranden. Från en stuga är det lätt att ta sig till den populära Tofta strand, den anrika Snäckviken utanför Visby eller till Sudersand på Fårö som kallats en av världens bästa stränder.

Det finns många naturupplevelser på Gotland som bara väntar på att upptäckas. Ett bra sätt att utforska öns vackra, och till många delar orörda, natur är att cykla, vandra eller uppleva landskapet från ryggen på ett gotlandsruss. Utmed vägen kan ni njuta av utsikten över vattnet, de branta klintkanterna, bördiga åkrar och grönskande ängar med betande gutefår. Passa gärna på att besöka en vingård under Gotlandsvistelsen.

Gotlands raukar

Raukar är ett välkänt inslag i naturen på Gotland. Raukar kallas den kalksten som blivit kvar efter att vind och hav pinat berggrunden. Med lite fantasi kan en rauk se ut som ett sagoväsen. Passa på att besöka den berömda Hoburgsgubben på södra Gotland, öns högsta rauk Jungfrun i Lickershamn eller raukfältet vid Fårö.

Förutom raukar är ett besök i Lummelundagrottan att rekommendera – något som nästan 100 000 besökare gör årligen. Lummelundagrottan är en av Sveriges längsta grottor, hittills har cirka fyra kilometer utforskats. Kliv in i Bergakungens sal och fascineras över märkliga fossiler och droppstensformationer.

Raukar på Gotland

Stora Karlsö – en dröm för fågelskådaren

Det är svårt att prata om naturupplevelser på Gotland utan att nämna något om fågellivet och i synnerhet Stora Karlsö. Fågelbergen på Stora Karlsö kryllar under försommaren med sillgrisslor och tordmular. Här kan man även skåda många andra fågelarter såsom höksångare, gråtrut, ejder och storskarv. Ungefär 60 arter häckar på Stora Karlsö men faktum är att man genom årens lopp har observerat över 250 olika arter här. En extraordinär upplevelse på Stora Karlsö sker i slutet av juni då de ännu inte flygga sillgrissleungarna kastar sig ut från klipporna. Stora Karlsö nås från Klintehamn med en cirka halvtimmas båtresa. Färjan går regelbundet.

Orkidéer och blomsterprakt

Gotland är också ett paradis för orkidéälskaren! Här blommar regelbundet över 35 arter där vissa också är mycket ovanliga. Flera orkidéguidningar anordnas på ön vilket kan vara ett tips om du vill få hjälp med att få se olika arter. Sommaren är den bästa perioden för att se dessa vackra blommor.

Återigen så är Stora Karlsö ett besöksmål då man kan finna både vanliga och ovanliga växter kan skådas här. Den väldoftande backtimjan finns här liksom fårsvingel, dvärgviol och tulkört.

Fantastiska naturupplevelser på Gotland

Upplev fantastisk natur på Gotland med NOVASOL

NOVASOL har funnits sedan 1968 och är i dag Sveriges största förmedlare av kvalitetssäkrade stugor i Sverige. Om du och din familj är intresserade av att se raukarna, kan ni boka semesterbostad via oss.

Här på vår hemsida kan ni söka bland vårt utbud av stugor på Gotland för att hitta ett hus eller lägenhet som passar just era behov och plånbok. Om du bokar stugor på Gotland via NOVASOL, kan du känna dig trygg. Alla våra semesterbostäder inspekteras regelbundet av vår medarbetare på Gotland och i hyresbeloppet ingår dessutom vårt Trygghetspaket. Om du har frågor om att till exempel hyra stuga på Gotland, är du varmt välkommen att ringa vår kundservice. Trevlig semester på Gotland!