Gotlands historia

Få platser i Sverige är så rika på historia som Gotland. Här finns gravfält, bildstenar från järnåldern, vikingaskatter och medeltidskyrkor. Genom att hyra stuga på Sveriges mest spännande ö, får familjen gott om tid att uppleva Gotlands historia.

För 7000 år sedan…

De första stenåldersmänniskorna kom till ön för ungefär 7000 år sedan och passade på att skriva in sig i Gotlands historia genom att lämna många spår efter sina bosättningar. Om man reser genom det gotländska landskapet kan man se storrösen och skeppssättningar längs kusten som vittnar om livet på ön för tusentals år sedan.

På Gotland finns även många gravfält, fornborgar, bildstenar från järnåldern och vikingatiden att beskåda. Det var vikingarna som fick öns ekonomi att blomstra. Vikingarna var duktiga handelsmän och Gotland blev ett viktigt handelscentrum internationellt. I dag har man hittat många vikingaskatter från den här tiden i Gotlands historia. På museet Fornsalen i Visby kan världens största silverskatt från vikingatiden beskådas.

Gammalt hus på Gotland

Blomstrande Hansastad

Under 1200-talet blev Visby en viktig hansastad där tyskarna hade starka intressen. Staden blomstrade och vackra byggnader som till exempel domkyrkan, Roma kloster och Visby ringmur uppfördes. Gotlands storhetstid varade till mitten av 1300-talet då den danske kungen Valdemar Atterdag erövrade ön 1361.

Sedan börjar en mörk period i Gotlands historia och ön hamnade hopplöst efter i utvecklingen. Under åren som följde styrdes Gotland av danskar, tyskar, sjörövare och nordiska unionskungar. På 1400-talet hamnade ön återigen under danskt styre och Visborgs slott uppfördes.

I dag återstår bara ruiner av Visborgs slott som förstördes när danskarna lämnade ön 1679. Under slutet av varje sommar kan besökare få uppleva öns glansdagar på nytt när medeltidsveckan i Visby går av stapeln.

Historiska Visby på Gotland

Historiska sevärdheter

Över hela Gotland kryllar det av spår från historien. Bara innanför Visbys ringmur – som i sig är en stor historisk sevärdhet med sina många torn – ligger kyrkor och kyrkruiner vilka är omtyckta turistmål bland besökare. En av alla kyrkor är Visby domkyrka som har en historia som sträcker sig hela vägen bak till medeltiden och från början byggdes som gästkyrka för resande tyska handelsmän.

Den medeltida galgen på Galgberget är värt ett besök av den historieintresserade liksom ruinerna efter Solberga kloster. Vill man på bekvämt sätt få ta del av en stor portion historia så besöker man Gotlands Museum. Här kan du besöka Fornsalen som är Gotlands Kulturhistoriska museum och inhyser många spännande sevärdheter.

Upplev öns historia genom att hyra stuga på Gotland

Är du och din familj intresserade av att se vikingaskatterna, ringmuren och ruinerna efter Visborgs slott? Då kan ni boka boende på Gotland här på vår hemsida eller över telefon. NOVASOL har funnits sedan 1968 och har ett härligt utbud av stugor på bland annat Gotland. Genom att hyra stuga på Gotland hos NOVASOL, kan ni känna er trygga. Vi inspekterar alla stugor och lägenheter regelbundet och dessutom ingår ett trygghetspaket i hyresbeloppet när ni bokar stuga på Gotland direkt hos oss. Varmt välkomna till oss och våra stugor på Gotland!