Aktiviteter och sevärdheter på Gotland

Att hyra stuga på Gotland innebär att det finns mängder av attraktioner att uppleva – året om! På Gotland finns många sevärdheter men också aktiviteter uppleva när du väljer att hyra hus, lägenhet eller stuga på ön.

Vill du få guidade aktiviteter, är ett tips att besöka vårt lokalkontor i Visby där Gotland Active arrangerar mängder med spännande aktiviteter på Gotland.

På ön finns allt från medeltida kyrkor och fornlämningar, till spännande nutidskultur och nöjesparker. Runt om på ön finns det olika sevärdheter och attraktioner för hela familjen. Här nedan ger vi dig ett urval av allt som kan upplevas under en semester i våra stugor på Gotland med familj och vänner.

Attraktioner över hela ön

Gotlands Medeltidsvecka

Under en vecka i augusti förvandlas Visby till en medeltida stad. Här möter du människor klädda i kläder från medeltiden, gycklare, musiker och riddare i rustningar. Detta är ett välbesökt event som sker varje år sedan 1984. Här kan du bl.a. besöka spännande tornerspel, marknader, teaterföreställningar och konserter. Det finns även mycket roligt för barnen att uppleva som till exempel måla en sköld, prova en rustning och sagostunder. Här kan hela familjen få en annorlunda upplevelse tillsammans. Årligen tar närmare 40 000 besökare del av 500 evenemang under medeltidsveckan på Gotland.

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är populärt bland både stora och små och är en välbesökt sevärdhet bland dem som ska hyra stuga på Gotland. Det finns guidade turer på ca 30 min, där man får beskåda vackra droppstensformationer och fossiler. Man kan även boka ett grottäventyr som tar ca 3 timmar, där man får åka båt, vada i vatten och krypa i trånga gångar. Det finns även en grotta för de små, där barnen kan titta på grottans mynning med hjälp av ficklampa utan att behöva ge sig ner i underjorden.

Trojaborg i Visby

Trojaborg är en förhistorisk labyrint som är värt ett besök om du tänkt hyra stuga på Gotland. Dessa stenlabyrinter nedanför Galgberget i norra delen av Visby sägs ha en magisk betydelse.

Visbys ruiner

I Visby sprudlar det av Gotlands historia och därmed också många sevärdheter. Upptäck själv all historia i staden och alla ruiner, eller boka in dig på en visning. Ett exempel är fängelsetornet Kajsarn i Visbys stadsmur som användes som fängelse under 1681-1859. Här får man information om hur man har sett på straff och brott genom tiderna och titta på de spännande återställda fängelserummen.

Visby - fylld av sevärdheter

Seriegården i Lummelunda

Seriegården i Lummelunda utanför Visby på Gotland är en park full av ca 300 skulpturer föreställande seriefigurer och sagofigurer. Alla figurer är i naturlig storlek och de flesta barn tycker det är mycket kul att vandra runt i parken och möta favoritseriefiguren och ta ett foto tillsammans med den. I parken finns kaffeservering, men man kan även ta med egen picknick och slå sig ner på gräset tillsammans.

Kneippbyn

Här i Kneippby Sommarland på Gotland hittar man originalhuset Villa Villekulla från filminspelningarna av Pippi Långstrump. Idag är Villa Villekulla ett lekmuseum. Här i nöjesparken Kneippby finns hoppslott, kanoter, trampbåtar, go-carts, berg och dalbana och mycket mer. Man hittar även uppvärmda pooler och vattenrutschkanor i Kneippbyns Vattenland, där det även finns en babypool för de allra minsta.

Rauksafari

Att se raukar är ett måste när du ska hyra stuga på ön då den spännande stenformationen är ett tydligt kännetecken i Gotlands natur. På Gotland finns flera raukfält att besöka, som brukar uppskattas mycket av både barn och vuxna. Raukarna består utav olagrad hård kalksten som är formad utav väder och vatten.

Den mest kända rauken på Gotland är förmodligen Hoburgsgubben på södra delen av ön. Den högsta är Jungfrun i Lickershamn och du kan även besöka raukfältet vid Fårö.

Se raukar och klippformationer på Gotland

Mix Ranch i Tingstäde

På Mix Ranch finns det aktiviteter för hela familjen. Här kan man leka i snickarhörnan, på inte nudda-mark-banan, i lekparken som har en uppvärmd pool, spela fotbollsgolf och mycket mer.

Bungemuseet

I Bungemuseet, vid Fårösund ungefär 55 kilometer från Visby, får man se hur människor levde för hundra år sedan, vad de åt och vad de gjorde. Bunge museum har en samling av byggnader från 1600, 1700 och 1800-talet och även förhistoriska gravar.