Natur och kultur i Dalarna

Ta del av Dalarnas natur- och kulturupplevelser

Det finns mycket kultur i Dalarna som bara väntar på att upptäckas. Lyssna på opera på Dalhalla, besök Falu gruva och Carl Larsson-gården. Det bästa sättet att utforska Dalarnas kultur och natur är att hyra en stuga i ett av Sveriges vackraste landskap.

Gott om spännande kultur i Dalarna

Dalarnas natur måste ha inspirerat till målarkonsten kurbits fantasifulla blommor och blad. Kurbits uppstod under 1700-talet i Leksand och Rättvik och man kan hitta det vackra mönstret på hantverksföremål som till exempel den berömda dalahästen. Vill du få en glimt av kultur i Dalarna kan du ta vägen förbi rastplatsen vid Avesta där du kan hitta världens största dalahäst eller besöka Dalarnas museum med en av Sveriges största samlingar av dalmålningar, folkmusik och textil.

Tack vare konstnärer som Anders Zorn och Carl Larsson finns mycket kultur i Dalarna. I dag är Carl Larsson-gården i Sundborn en av Faluns mest populära sevärdheter. Här finns berömda konstverk, möbler och textiler som Carl och hans fru Karin skapat. I Mora finns Zornmuseet med den berömda konstsamlingen och även Anders Zorns hem.

Dalarna är inte bara hem för konstnärer, här finns även många duktiga musiker. I Bingsjö hålls till exempel en av Sveriges största spelmansstämmor och i det gamla kalkstensbrottet Dalhalla kan besökare njuta av teater, konserter och opera.

NJut av naturen i Dalarna

Njut av fantastisk natur i Dalarna

Utforska spännande natur i Dalarna genom att besöka världsarvet Falun och falu gruva. Ta en guidad tur 67 meter under jorden för att beundra gruvan. Ovan jord finns gruvmuseum och hantverksbodar. Ett annat exempel på Dalarnas natur är det vackra naturreservatet Fulufjället med Sveriges största vattenfall och världens äldsta träd. Passa även på att följa den vackra pilgrimsvandringen munkstigen.

Hyr en stuga för att upptäcka landskapet

Vill du också se dalahästar, Falu gruva och ta del av Dalarnas kultur och natur, kan du hyra stuga via NOVASOLs hemsida. NOVASOL har funnits sedan 1968 och kan erbjuda stugor i Dalarna och på många andra plaster i Sverige och Europa.

Alla våra bostäder i Dalarna besiktas regelbundet av erfarna medarbetare och när du hyr stuga via oss ingår även en fördelaktig trygghetsförsäkring. Om du vill ha hjälp att boka stuga eller har frågor kring stuguthyrning i Dalarna är du varmt välkommen att prata med oss. Njut av din dalasemester!