Attraktioner i Sverige

Ta del av alla upplevelser och sevärdheter i vårt avlånga land

Överallt i Sverige finns upplevelser, sevärdheter och aktiviteter att uppleva. Detta är en fördel när du väljer att hyra stuga i Sverige eftersom du trots allt inte blir väderberoende för att semestern ska bli lyckad. Att lyfta fram alla attraktioner i Sverige är naturligtvis en omöjlighet men här ger vi ett smakprov på vad du kan ta del av i varje del av landet.

Södra Sverige

I den södra delen av Sverige finns mängder av attraktioner för såväl stora som små. I Skåne finns stadsliv i till exempel Malmö och Helsingborg men även mer naturnära upplevelser. Besök sevärdheter som Ale stenar och Knäbäckshusen på Österlen, Turning Torso i Malmö, eller kom nära något av alla slott som finns i Skåne.

I Blekinge har du härlig natur på fastlandet tillsammans med en fantastisk skärgård. Fiske är populärt i Blekinge men här finns också gott om andra aktiviteter som bland annat Barnens Gård för barnfamiljen och muséum.

Småland ger en mängd upplevelser i alla län med allt ifrån besök på glashyttor, slott och ruiner till nöjes- och temaparker som High Chaparral och Astrid Lindgrens värld. Den aktive kan också pröva på zipline vid Little Rock Lake eller bege sig ut på älgsafari.

Öster om Småland finner du alltid lika populära Öland som bland annat har attraktioner i form av Ölands djurpark och Borgholm slott. Men även fantastiska naturupplevelser som Trollskogen, södra Ölands odlingslandskap, och naturum i Ottenby.

Sveriges största ö – Gotland – är inte bara en sommardestination utan erbjuder mängder av attraktioner året om. Här finner du en unik natur som inte bara är rik på raukar. Ta en tur ut till Stora Karlsö som är världens näst äldsta naturskyddade område. På Gotland anordnas temaveckor som t.ex. Medeltidsveckan och Crime Time. Här finns också kända besöksmål som Fårö och Lummelundagrottan.

På andra sidan Sverige, på västkusten, finner du Halland som är så mycket mer än bara hav och stränder. Här finns äventyrsland för barnfamiljen, museum för den historieintresserade och affärer i städer och Ullared för den shoppingsugne. Gör även ett besök till påkostade Tjolöholms slott som är öppet året om.

I Bohuslän och Västergötland har du allt från historiska byggnader som Karlsborgs fästning till attraktioner som Borås djurpark och Nordens ark. Den ”lilla” storstaden Göteborg erbjuder allt man kan förvänta sig av stadsliv samtidigt som det finns mycket annat att uppleva längs med kusten och i inlandet.

Visby på Gotland

Mellersta Sverige

Det mellersta Sverige är även det ett omfattande område med gott om attraktioner. I Dalarna finns sevärdheter som Carl Larsson-gården, Tällberg och många vackra kyrkor, men även naturum, sommarland och rovdjurspark.

I Dalsland och Värmland finner du bland annat älgparker, Dalslands kanal, och glasbruk. Kända turistattraktioner är Rottneros Park och Mårbacka – hem till Selma Lagerlöf.

Södermanland bjuder in till ett rikt naturliv men också attraktioner som museum i form av nostaligmuseet i Flen och Sparreholm. Den historieintresserade bör även göra ett besök till Gripsholms slott. Från Södermanland är det heller inte långt till Stockholm som har allt du kan önska från en huvudstad. En tur till Roslagen är en varm rekommendation.

I Västmanland – med sin stora variation - finns allt från vildmark till stadsliv. Gå på guidade visningar i vackra slott, ta en tur ut på älg- bäver- och vargsafari, eller pröva på kajakfiske. Också under vintern finns här roliga aktiviteter som till exempel snöskovandring och vinterpaddling.

I Östergötland och Närke är ett stort turistmål Kolmården men här finns även andra attraktioner som lockar. Upplev glasblåsning i Rejmyre, ta en tur på Göta Kanal, eller besök de gamla klostren vid Vadstena och Vreta. Den aktive kan även vandra längs Bergslagsleden eller besöka Ånnaboda.

Siljan i Dalarna

Norra Sverige

Även om det är längre avstånd som finns det gott om attraktioner i de norra delarna av Sverige. Besök till exempel Höga Kusten som är ett spännande område vilket tagits upp på UNESCO:s världsarvslista. Den kända Högakustenbron finner du i Västernorrland som även kan erbjuda sälsafari och äventyrsbad.

I svenska Lappland finner du Västerbotten och Norrbotten som bjuder in till fantastiska naturupplevelser. I Västerbotten kan du upptäcka Björnlandets nationalpark och vandra den kända Kungsleden. Här finns även djurpark och museum. Norrbotten är inte sämre utan här kan du paddla längs pärlälven eller besöka ishotellet i Jukkasjärvi.

I Jämtland är nationalparken Sonfjället en stark attraktion samt sjöar som Storsjön. Kanske i hopp om att få sen det mytomspunna storsjöodjuret? Ett givet besök borde också vara till den thailändska paviljongen – den enda i sitt slag utanför Thailand.

Besöker du Gävleborg kan du ta del av allt vad residensstaden Gävle har att erbjuda. Hela länet har en härlignatur där du bland annat kan paddla, vandra och cykla för att upptäcka området.

Sjö i Gävleborg

Vad vill du uppleva under din stugsemester?

Så oavsett var du väljer att hyra stuga i Sverige så har du nästan alltid attraktioner inom rimligt avstånd. På NOVASOL, kan vi som Sveriges största organiserade stugförmedling, erbjuda ett rikt utbud av stugor och semesterlägenheter från norr till söder. I utbudet finns också stugor som i sig har gott om aktiviteter – till exempel pool eller spel som playstation och fotbollsmål. Du väljer själv kriterier för vad just ditt drömboende ska innehålla och vart det ska ligga.

Välkommen att se vårt utbud av stugor i Sverige och boka direkt online här på vår hemsida. Söker du på datum, får du ett resultat som visar alla lediga stugor som matchar dina önskemål. Har du några frågor, är du självklart alltid välkommen att kontakta oss!