Som stugförmedling i Sverige vill vi upplysa dig som ska hyra stuga i Sverige om Allemansrätten. Många av våra stugor i Sverige har närhet till naturen och självklart ska vi värna om den.

Grundidén med Allemansrätten är att alla ska ha tillgång till naturen. Med rätten följer även krav på respekt för naturen, djurliv, markägare och andra personer som vistas i naturen. Kortfattat kan allemansrätten sammanfattas med orden: Inte störa – Inte förstöra.

Allemansrätten upprättades för att förbättra möjligheten för tätorternas befolkning att komma ut i naturen. I takt med att friluftslivet växte sig starkare i Sverige behövdes klarare regler för markägare och allmänheten. Nedan visas en kort översikt vilka rättigheter och skyldigheter vi har.

Kort om Allemansrätten i Sverige

 

Vi får

 • vistas överallt utom på privata tomter eller odlad mark.
 • gå i hagar, men kom ihåg att stänga grindarna efter dig.
 • tälta en natt utan att fråga markägaren om lov.
 • plocka (ej fridlysta) vilda blommor, bär och svamp.
 • göra upp eld om det inte råder brandfara.
 • elda med torra grenar och nedfallet ris.
 • ro, segla och paddla på annans vatten.

Vi får inte

 • skada naturen, såsom levande träd och buskar.
 • beträda privata tomter och odlade marker.
 • störa markägare i deras verksamhet.
 • köra motorfordon i terräng.
 • ta fågelbon eller fågelägg.
 • skräpa ner till land och sjöss.

 

Semester med hund i Sverige

Möjligheten att ta med hunden på semestern är en av de stora fördelarna med att hyra stuga i Sverige. Väl ute i naturen så är självklart hunden varmt välkommen också men det finns vissa saker du som hundägare ska tänka på:

Under perioden 1/3-20/8 får inte hundar springa lösa eftersom djurlivet är känsligt då. För att inte störa djurlivet är det viktigt att även under övrig tid på året ha hunden under uppsikt. På vissa platser i Sverige så råder kopplingstvång. Vill du semestra tillsammans med familjens bästa vän, är du välkommen att se våra stugor i Sverige med hund.

Semester med hund i Sverige

Fiskesemester i Sverige

Under framförallt lågsäsong så är det mycket populärt att hyra stuga i Sverige för en fiskesemester. Sverige är ett fantastiskt land med alla sina sjöar och vattendrag men vi måste även här visa hänsyn för att också i framtiden kunna njuta av denna del av naturen. Även om samma regel – inte störa/förstöra – gäller för såväl land som vatten så är fiske (och jakt) inte en del av allemansrätten. Med fiskespö, får du dock fiska fritt i Sveriges fem största sjöar som är Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön (i Jämtland). Detta gäller även längs de svenska kusterna. Om du vill fiska någon annanstans så gäller allt som oftast att du ska ha ett fiskekort för det vatten du vill fiska i. Kontrollera därför vad som gäller för just den plats du vill fiska i.

Att också ta en tur med båten är något som såväl fiskaren som gemene naturälskare ofta uppskattar. Till många av våra stugor i Sverige så kan vi erbjuda båt som då antingen ingår eller finns att hyra. Detta står beskrivet på presentationen för varje enskild semesterbostad som vi på NOVASOL hyr ut. Så vad gäller då för båt när det kommer till Allemansrätten? Jo, precis som tidigare nämnt, så råder den på såväl land som vatten. Likt fisket är det här bra att kolla vilka regler som gäller för respektive vatten eftersom det kan finnas lokala avvikelser som exempelvis vilken fart du får ha eller tillträdesförbud. I vissa sjöar är exempelvis båtmotor förbjudet. Överlag behöver en motorbåt ta mer hänsyn än en båt som går tyst. Såvida det inte är en tomt, går det bra att tillfälligt förtöja båten vid någon annans brygga. Dock inte om det hindrar ägaren. Det är därför en god idé att alltid kontakta markägaren.

Att tänka på när du fiskar i Sverige

 

Elda i naturen

Att göra upp en eld kan vara mysigt när man är ute i naturen. På grund av slarv med eldar så brinner tyvärr mycket skog upp varje år vilket är en av många anledningar till varför man ska vara aktsam när man eldar i naturen.

Tänk på att aldrig elda om det finns fara för brand. Det råder väldigt ofta eldningsförbud vid torrt väder och det är av en anledning. Välj alltid att elda på en plats där det inte riskerar att elden sprider sig och släck elden ordentligt efter att du är klar. Kom ihåg att inte lämna spår efter elden som till exempel en eldstad. Sist men inte minst så är det bra att tänka på att inte elda på eller bredvid berghällar eftersom det finns risk för att de då spricker.

Upplev den svenska naturen

Så för att du som planerar hyra stuga i Sverige ska kunna njuta av vår härliga natur både nu och i framtiden – följ allemansrätten. Med Allemansrätten i åtanke kan du därefter uppleva hela den svenska, fantastiska naturen på ett sätt som många andra länder inte tillåter. Med en stuga, kommer du närmare naturen än många andra boendeformer och får då också en unik och privat atmosfär att vistas i. Om du vill hyra stuga i Sverige för din nästa semester, är du varmt välkommen till oss på NOVASOL – Sveriges största organiserade förmedlare av privatägda stugor!