5 måsten att besöka i Sverige

Sverige är ett land fyllt med sevärdheter, attraktioner, platser och evenemang från norr till söder. Frågar du varje svensk vad för besöksmål man måste uppleva i Sverige får du säkerligen nästan lika många upplevelser och platser som personer som svarar. Istället för att försöka lista allting som gör Sverige till en fantastisk semesterdestination så tänkte vi så här:

Om du skulle ge 5 tips till någon som ska besöka Sverige för första gången, vilka skulle dessa vara?

1. Glasriket i Småland

Glasriket lockar årligen över en miljon besökare och många av dem är återkommande. Här, i de småländska skogarna, har man tillverkat munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Utvecklingen har lett till såväl ”vanligt” glas som konstglas i absolut världsklass. Runtom i Glasriket kan du besöka glashyttor för att se hur konstverken blir till, besöka glasmuseum, shoppa i fabriksbutiker eller varför inte pröva på klassikern – hyttsill! Ett härligt arrangemang i genuin bruksmiljö.

Glasriket är ett område i Småland som innefattar kommunerna Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge. Glasbruken finner du på flera platser i dessa kommuner och alla ligger med närhet till den omtyckta småländska naturen. Glasblåsning kan självklart även upplevas på fler platser i Sverige.

>> Upplev Glasriket med någon av våra stugor i Småland

2. Trollskogen på norra Öland

Öland är en väldigt omtyckt semesterdestination bland såväl oss svenskar som utländska besökare. Nästan direkt efter att man kört över brofästet kommer semesterkänslan fram. Öland erbjuder ett härligt utbud för naturälskaren och här finns även gott om besöksmål som till exempel Solliden, Borgholms Slott och Eketorp.

Längst upp, på Ölands nordöstligaste udde, finner du Trollskogen som med sin speciella natur har blivit ett naturreservat. Här gäller inte allemansrätten då man vill bevara de värden som finns här. Inne i skogen får man endast gå till fots och här kan du även stöta på fredliga kor som betar för att hjälpa till att hålla naturen öppen för vadarfåglarna. Hur Trollskogen har fått sitt namn är kanske självklart först när man sett skogen med egna ögon. De krokiga och knotiga gamla träden i kombination med murgrönan som växer upp över mark och stammar gör att skogen gör skäl till sitt namn. Här finns även ett djur- och växtliv med sällsynta arter som häckfågeln talltita och ädelkronlaven. Här finns även historia sevärdheter som det förlista skeppet Swiks, de över tusen år gamla järnåldersgravarna och den gamla stenmuren från 1500-talet. Även naturen bjuder på historia då Ölands äldsta ek – Trolleken – beräknas vara 800-900 år gammal.

>> Upplev Trollskogen med någon av våra stugor på Öland

Trollskogen på Öland

3. Cruisa längs Höga kusten

Den storslagna naturen vid Höga Kusten har gjort att det tillsammans med Kvarkens skärgård har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista (totalt 15 stycken i Sverige). Anledningen till utnämningen är då området utsatts för istid mer än en gång och därmed pressats ner för att sedan höjas upp igen. Spåren som lämnats efter ger bevis på att detta ska vara världens största landhöjning sedan den senaste istiden. Höga Kusten är ett område som består utav flera unika platser som alla har spår från istiden. Den speciella naturen här gör Höga Kusten till ett attraktivt besöksmål som utan att vara helt öde, fortfarande är relativt oexploaterat. Ett landmärke är även HögaKustenbron som sägs ha haft Golden Gate bron som förebild.

>> Upplev Höga Kusten med någon av våra stugor i Västernorrland

Höga Kusten-bron

4. Ringmuren i Visby på Gotland

Visby och Gotland har i sig en så pass stor variation av naturupplevelser och attraktioner att man även här kan uppleva nya saker för varje besök. Skillnaderna mot fastlandet är även de många och Gotland beskrivs därför ofta som att komma till ett annat land.

Ett landmärke för Visby är ringmuren som är en cirka 3 km lång stadsmur kring innerstaden. Med sina vallgravar, torn och portar tillhör den en av Sveriges absolut största sevärdheter. Murens historia går så långt tillbaka som 1200-talet och av de 29 ursprungliga marktornen finns det fortfarande 27 kvar idag. Muren har hjälpt Hansestaden Visby att komma med på UNESCO:s lista över världsarv.

>> Upplev ringmuren i Visby med en av våra stugor på Gotland

Visby på Gotland

 

5. Ale stenar vid Kåseberga, Österlen

Den speciella atmosfären på Österlen lockar årligen mängder av besökare. Här finns flera välkända sevärdheter och en av dem är Ale stenar i Kåseberga. Ale stenar klassas som en av Sveriges bäst bevarade fornlämningar och ligger beläget med en fantastisk panoramautsikt över havet. Härifrån ser man även den danska ön Bornholm. Kom nära den fascinerande och delvis mystiska fornlämningen och avsluta sedan besöket nere i Kåseberga hamn genom att avnjuta havets läckerheter.

>> Upplev Ale stenar med någon av våra stugor på Österlen

Ale stenar i Skåne

Stugsemester i Sverige med NOVASOL

Du som bor i eller ofta reser till Sverige har garanterat en mängd egna tips och ”måsten” som just du anser att man inte bör missa. Och vi kommer säkerligen hålla med! Det som ofta gör Sverige till ett så omtyckt resmål är just variationen – här finns något för alla och det finns alltid något nytt att uppleva för varje semester.

Om du vill uppleva nästa semester i Sverige med en stuga är du välkommen till oss på NOVASOL. Som Sveriges ledande förmedlare av privatägda – och kvalitetssäkrade – stugor, är vi glada över att kunna erbjuda ett stort och varierat utbud över hela Sverige. Vi har stugor i Sverige för alla smaker.

Upptäck just dina smultronställen genom att hyra en stuga i Sverige!