Fakta om Spanien

Har du redan bokat eller planerar att boka ett semesterhus eller en semesterlägenhet i Spanien? Då kan det vara kul att veta lite extra om landet du planerar att semestra i. Du som ska hyra hus i Spanien ges här lite kortare fakta med bland annat helgdagar, kända personer och historia. Observera att vi reserverar oss för eventuella fel och ändringar.

Information inför din semester i Spanien

Grundläggande fakta

 • Yta: 504 782 km²
 • Större städer: Madrid, Barcelona, Valencia och Sevilla.
 • Invånarantal: 46 miljoner invånare (2010)
 • Valuta: Euro
 • Språk: Spanska, Katalanska, Baskiska, Galiciska och Aranesiska.
 • Klimat: I Spanien kan man dela in klimatet i fyra delar: I inlandet råder ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar; på Kanarieöarna råder ett subtropiskt klimat, den norra Atlantkusten har milda somrar; och Medelhavet är det subtropiskt i framförallt den södra och östra delen.
 • Inresa: Medtag giltig resehandling (pass) samt EU:s sjukvårdskort.
 • Nödnummer: 112
 • Landsnummer: +34

Helgdagar i Spanien

I Spanien finns det såväl nationella som regionala och lokala helgdagar. Nedan listas de nationella men det är en god idé att kontrollera vilka dagar det är helgdag där just du valt att hyra hus i Spanien. Många gånger så kompenseras spanjorerna om en helgdag infaller just under en helg. Då är man istället ledig på den efterföljande måndagen. Även om det är tillåtet att ha öppet under helgdagar, är det inte ovanligt att affärer har stängt under dessa dagar.

Siestan

Även om till exempel större shoppingcenter har oavbrutna öppettider så är det inte ovanligt att butiker har stängt för siesta. Detta är vanligast mellan 13:30-14:00 och 16:30-17:00. I gengäld så har butikerna också öppet längre på kvällarna. Vanligt är öppettider till minst kl 20:00 på kvällen men under högsäsong, kan butiker längsmed kusten ha öppet hela vägen till 22:00. Bland den arbetande delen av befolkningen, blir själva sovstunden under siestan mer och mer ovanlig. Diskussioner pågår faktiskt om den traditionella siestan ska tas bort helt.

Kända spanjorer

Spanien har fostrat många kända personligheter. Här följer ett par exempel på några som gjort avtryck i världen:

 • Antoni Gaudí – Gaudí föddes i Katalonien 1852 och har gjort stora avtryck inom spansk arkitektur. Några av hans kända verk tillhör Sagrada Família och Parc Güell i Barcelona.
 • Pedro Aldomóvar – Den spanska regissören och producenten är en av Spaniens mest framgångsrika inom film. Aldomóvar har bland annat vunnit en Oscar för filmen Allt om min mamma.
 • Rafael Nadal – Nadal kommer från Mallorca i Spanien och är en av världens främsta tennisspelare. Nadal har vunnit otaliga titlar inkluderat Davis Cup och OS-guld.
 • Miguel Cervantes – Den spanske nationalskalden och författaren som levde och verkade under 1500 och 1600-talet är främst känd för verket Don Quijote. Romanen har kallats såväl den första i sitt slag som världens bästa bok.
 • Pablo Picasso – Picasso föddes 1881 och är en av världens mest kända konstnärer. Han hade även många andra titlar men det är framför allt som målare han gjort sig känd bland den breda massan. Idag går det att besöka Picassomuséum i bland annat Malaga, Paris och Barcelona. Tillsammans med Georges Braque anses Picasso vara upphovsman till Kubismen.
 • Iker Casillas – Fotbollsmålvakten har blivit utsedd till världens bästa målvakt flertalet gånger och var Real Madrid trogen i nästan 25 år. Casillas debuterade i spanska landslaget mot Sverige år 2000 – blott 19 år gammal – och kan titulera sig den som har gjort flest landskamper för Spanien någonsin (2016).

Kultur och Historia

Spanien har en lång och gedigen historia som börjar redan 16 000 – 10 000 år f.Kr. med grottmålningar. Därefter har ett antal olika folk härskat i området. 1489 inrättades den spanska inkvisitionen i samband med att Spanien blev katolskt.

1492 fick Christoffer Columbus i uppdrag att finna en sjöväg västerut till Indien. Istället kom han till Amerika, det vi idag kallar Västindien. Härmed uppstod även den spanska kolonialmakten. De spanska kolonierna blev sedan inte självständiga förrän 1898.

Inte mindre viktig och levande är den aktuella konst- och kulturscenen i Spanien. Där står inte bara storstäderna Madrid och Barcelona i fokus, utan även de övriga regionerna som har mer och mer att erbjuda. Efter slutet av Franco-tiden och Spaniens återöppning påbörjades snabbt en internationalisering av landet vilket även påverkade kulturlivet. Tre gånger har spanska städer blivit valda till Europas Kulturhuvudstad (Madrid 1992, Santiago de Compostela 2000 och Salamanca 2002, San Sebastián 2016).

Lär dig mer om Spanien

Vill du komma nära Spanien och lära dig själv mer om landet på nära håll så är du välkommen till oss på NOVASOL. Idag kan du välja mellan närmare 2 000 semesterhus och lägenheter för uthyrning i vårt sortiment – alla med sin egen historia. Våra semesterbostäder är kontrollerade av vår egen personal och allt rörande din bokning sker genom NOVASOL. Semesterbostäderna är samtidigt privatägda vilket gör att du kommer nära och får uppleva ’det riktiga Spanien’. En mer genuin semester helt enkelt. Välkommen att göra en sökning här på vår hemsida för att boka ditt boende, eller läs mer om våra semesterhus i Spanien.