Sloveniens historia

Förhistoria

Redan för mer än 250 000 år sedan bosatte sig människans förfädrar i dagens Slovenien. Stenverktyg som hittades i grottorna i Loya ved Orehek och den äldsta flöjten i världen från grottan Divje babe är från denna tid.

Hus på pelare

För ungefär 7000 år sedan byggdes de första husen på pelare.

Järnåldern

1000 år före kristus till det 3:e århundradet är det största fyndet från den tiden Situla från Vace, furstegravarna i Novo mesto och utgrävningarna i Soca-regionen.

Kelterna

Under 3:e århundrandet grundade Kelterna, där dagens Slovenien ligger, den första staten med namn Regnum Noricum – det Nordiska Kungadömet.

Romarna

Under 2:a århundradet byggde romarna viktiga vägar och byar som fortfarande är bevarade. Orter som fortfarande finns; Emona (Ljubljana), Celeia (Celje), Poetovio (Ptuj), Castra (Ajdovšcina) och nekropolen Šempeter i Savinja-dalen.

Slaverna och Karantanien

I slutet på 400-talet förföll det romerska riket. Under 600-talet blev området belägrat av Slaver och då uppstod den första självständiga staten, Kungadömet Karantanien.

Kristendom och Feodalism

Under 900-talet började kristendomen och i slutet på 1000-talet under feodalismen uppstod de första nedskrivningarna på slovenska i latinsk skrift.

Utveckling av hantverk och handel

Under 1100-talet grundades de första klostren och under denna tid uppstod flera städer; Kranj och Kamnik (1228), Škofja Loka och Piran (1274), Novo mesto (1365) och Celje (1451) som blev till centrum för hantverk och handel. Under 1200- och 1300-talet blev Habsburgarna mäktigare och mäktigare och kuststäderna blev en del av republiken Venedig.

Grevarna Cilli och Habsburgarna

Under 1500-talet dog det enda slovenska adelssläktet ut, grevarna av Cilli och hela området som idag är Slovenien, förutom kuststäderna hamnade under Habsburgarna.

Turkarnas invation och bondeupproret

Under 1500- och 1600-talet inavderades landet av turkar och det uppstod ett bondeuppror (1515 und 1572), som varade till 1800-talet.

Protestantism

1550 - den första boken på slovenska av Primož Trubar. Jurij Dalmatin översatte bibeln till slovenska.

Från Maria Theresia till den Illyriska provinsen

På 1800-talet, under den habsburgiska kejsarinnan Maria Theresia och hennes son Joseph II och särskilt under åren 1809–1813, då den Illyriska provinsen uppstod, förbättrades ställningen för det slovenska språket i skolan.

Ett förenat Slovenien

År 1848, vilket är året för revolutionen, uppstod det första slovenska politiska programmet - kravet om ett enat Slovenien. France Prešeren skrev Zdravljica, Sloveniens nationalsång samma år.

Första Världskriget

Slovenien kämpade vid den österrikiska-ungerska monarkins sida.

Förlusten av det slovenska territorium och det första Jugoslavien

1919 grundades det första Universitetet i Slovenien i Ljubljana. Dock under den kommande perioden förlorade Slovenien stora områden i norr och väst och 1929 blev det en del av kungadömet Jugoslavien.

Andra världskriget

Slovenien delades upp mellan Italien, Tyskland och Ungern. Efter nederlaget 1945 under Josip Broz–Tito blev Slovenien en av de sex st delrepubliker i Jugoslavien.

Efter Titos död

1980 uppstod en stor ekonomisk, politisk och social kris som ledde till en förgörelse av det nationalistiska partiet under 90-talet och till Jugoslaviens förfall.

Sloveniens självständighetskrig

88 % av väljarna röstade på för Sloveniens självständighet 1990. Självständighetsförklaringen genomfördes den 25 juni 1991. År 1992 blev Slovenien medlem i FN.

Inträde i EU och medlemskap i Nato

Den 1 maj 2004 blev Slovenien medlem i EU. Samma år fick de medlemskap i Nato.

 

Välkommen att hyra semesterhus i Slovenien hos NOVASOL!