Attraktioner och sevärdheter i Slovenien

Slovenien har många museum, gallerier, borgar, monument, arkeologiska fynd, bibliotek samt kyrkogårdar och gravar.

De viktigaste museerna är museet om Andra Världskriget i Kobarid. Det viktigaste galleriet är nationalgalleriet och det Moderna galleriet i Ljubljana. Dussintals av borgar reser sig på kullarna och bjuder på en fantastisk utskick över det vackra landskapet. Fyra av dem hör till sevärdheter i Slovenien som man bör besöka; Borgen av Bled, Borgen av Ljubljana, Grottborgen av Predjama och den Gmal Borgen av Celje.

Vissa slovenska kyrkogårdar är monument med nationell betydelse, de som är värda ett besök är framförallt: den judiska kyrkogården i Rožna Dolina, den romerska Nekropole i Šempeter i Savinja-Tal, Soldatkyrkogården i Sočadalen, Kyrkogården Prešernov gaj i Kranj och Navje och Žale i Ljubljana.

I många av de slovenska städerna finns det gamla medeltida kyrkor bevarade. Därutöver finns det flera utomhusmuseer, bl.a. den största som heter Rogatec. Värt att besöka är även utomhusmuseet vid klostret till Kartusianorden i Pleterje, utomhusmuseet i närheten av Menic och ytterligare ett som är beläget i Soca-området där man kan se resterna av Isonzofronten och av kampen under det första världskriget.

 

Det finns också flera slott, borgar och palats som är turistattraktioner. De flesta slott är från barrocktiden och ett av de vackraste slotten i Slovenien är naturligtvis Statenberg slottet. Många slott byggdes om till museum och gallerier och används även till bröllop och fester.

Även många borgar har blivit renoverade och ombyggda till museum och hotell. Fyra av dem hör till de mest besökta sevärdheterna i Slovenien:

Borgen av Bled, Borgen av Ljubljana, Huleborgen av Predjama och den gamle borgen av Celje.

De vackra palatserna finns i stort sett i kuststäderna, särskilt i Koper som är hemorten till det vackraste slottet i Slovenien, Pretor-palatset. Manzioli-palatset i Izola och Gruber-palatset i Ljubljana är också mycket kända.

 

Domkyrkorna i Maribor och i Koper, fransiscaner klostret i Nazarje, det ryska kapellet på Vršic eller Hemma pilgrimsvägen är värda att besöka.

Det finns olika arrangemang i Slovenien varje år. Man kan hitta något för var och ens smak: kultur, musik, sport, mat och dryck eller barnarrangemang, festivaler, mässor och utställningar.

Värt att besöka är:

 

  • Jazzfestivalen i Ljubljana,
  • Lentfestivalen i Maribor,
  • Den gamle rankfestivalen – traditionell mat, dryck, frukt och kultur i Maribor,
  • MIFF Internationala Folkfestivalen i Koper
  • Världs cup i skidhopp i Planica
  • Maraton i Ljubljana

NOVASOLs semesterhus och lägenheter är en perfekt utgångspunkt för en avkopplande semester. Varmt välkommen att hyra ett semesterhus i Slovenien hos oss!