Sevärdheter och aktiviteter i Wien

Nöjeparker

 

Wiener Prater: En nöjespark där det gigantiska pariserhjulet ”Riesenrad” finns. ”Riesenrad” byggdes redan 1897 och är ett av Wiens kännetecken.

I Wiener Prater finns naturligtvis även en mängd andra attraktioner som hör hemma i en nöjespark. Prater är även ett stort, lummigt grönområde som ligger i närheten av nöjesparken. Där finns skog, ridvägar och lugna promenadstråk.

 

Museer

  • Schloss Schönbrunn
  • Tiergarten Schönbrunn (djurpark)
  • Kunsthistorisches Museum- Naturhistorisches Musem
  • Schloss Belvedere- Hofburg- Lipizzaner-Museum och Spanska Ridskolan
  • MAK – Museum für angewandte Kunst- Sigmund Freud Museumoch många fler…

 

 

Kyrkor och slott

I Wiens innerstad står kyrkorna tätt och alla är värda ett besök för sin byggnadsstil: Stephansdom, Ruprechtkirche, Dominikanerkirche, Jesuitenkirche, Franziskanerkirche, Annakirche, Malteserkirche, Augustinerkirche, Kaupuzinerkirche, Peterskirche, Schottenkirche o.s.v. I utkanten av Wien hittar man slotten Schloss Schönbrunn och Schloss Belvedere

Musikstaden Wien

Wien är musikens huvudstad! Här har fler berömda kompositörer levt än i någon annan stad och musiken ligger formligen i luften: vals och opera hör hemma här och även musikaler ”made in Vienna” har erövrat en internationell publik. Wiens operahus bjuder in till härliga stunder.

Wiens musikalscener som das Theater an der Wien, das Raimund Theater, Ronacher och Volksoper ger beökaren än kväll full av fantastiska upplevelser, exempelvis med uppsättningar som Romeo och Julia eller Mamma Mia.

Teater

Burgtheater, Akademietheater, Theater in der Josefstadt eller Volkstheater.

Trevliga platser

Knappt någon annan stad i världen har så mycket grönska i centrum. Parker och trädgårdar berikar stadsbilden; Prater, Wienerwald och Lobau lockar till promenader, utflykter och cykelturer.

Sevärdheter

Spanska ridskolan: I Spanska ridskolan, med den berömda Lipizzanar-baletten, förstummas besökarna av den fulländade ridkonsten. Spanska ridskolan är belägen i den vackra barockbyggnaden Hofburg. Spanska Ridskolan är den enda institutionen i världen som än idag bevarar den klassiska ridkonsten från renässansen.

Caféhuskultur

Wiens Kaffeehauskultur: Wien har en speciell och gammal cafékultur med sina så kallade Kaffeehäuser. De är i allra högsta grad ett levande inslag i Wiens kultur och ett besök på ett av stadens Kaffeehäuser är ett måste när man besöker Wien.

Heurige

Vid en heurige serveras det lokala vinet som tillverkats under året. Wiens Heurige ligger i utkanten av staden bland idylliska små hus och vinodlingar som sträcker sig upp på kullarna bakom området. Här är gemytet och atmosfären mycket hög medan man smakar på Riesling, Grüner Veltliner, Weiburgunder eller Blauer Zweigelt och äter några av de lokala specialiteterna. Wien är nämligen inte bara en pulserande storstad utan även ett eget vindistrikt med ca. 700 hektar vinodlingar inom stadsgränsen.

Wiener Schnitzel

en tunn, panerad kalvschnitzel hör till Wiens mest berömda specialiteter. Följande tre restauranger är kända för sin goda Wienerschnitzel: Figlmüller, Plachutta och Steirereck (alla i innerstaden).

Inköpstips

Nationella produkter

  • Manner Waffeln: Manner Schnitten, dessa nougat-Waffeln i rosa förpackning är kult. Om inte annat så efter att Arnold Schwarzenegger smaskade i sig en hel förpackning i ”Terminator 3”.
  • Sachertorte: Denna mäktiga chokladtårta från Wien bakas i original än idag efter hemligt recept.

Shoppingmalls

Wiens största shoppinggata är Mariahilfer Strasse, belägen mellan Altstadt och Westbahnhof. I de äldre kvarteren i Wiens innerstad, runt Kärntner Strasse, Graben och Kohlmarkt finns de exklusivare butikerna med de stora designernamnen representerade.

Marknader i Wien

Är man i Wien bör man uppleva de härliga marknaderna. Här visar Wien sina legendariska ”Melting Pot” karaktär: Wienarnas speciella dialekt blandat med östeuropeisk charm, orientalisk atmosfär och sydländskt temperament. Det finns nästan inget som man inte kan hitta på Wiens marknader. Wiens marknader finns året runt och speglar stadens charm efter årstid.

Naschmarkt: Wiens största och mest kända marknad. Erbjuder en mix av specialiteter från såväl Wien som från andra länder. Lördagar är det även loppmarknad.

Rochusmarkt: Här finns livsmedel, frukt, grönsaker, blommor och ett fantastiskt utbud av ost.

 

Om du vill utforska Wiens läckerheter är du varmt välkommen att hyra semesterbostad i Wien hos NOVASOL!

 

 

  • Manner Waffeln: Manner Schnitten, dessa nougat-Waffeln i rosa förpackning är kult. Om inte annat så efter att Arnold Schwarzenegger smaskade i sig en hel förpackning i ”Terminator 3”.
  • Sachertorte: Denna mäktiga chokladtårta från Wien bakas i original än idag efter hemligt recept.