Resa inom Norge

Välkommen att någon av våra stugor i Norge. Om du vill utforska landet är det lätt att resa inom Norge. På denna sida finner du information om hur du gör det på bästa sätt.

Flyg

Oslo är landets största flygplats (Gardermoen) och har direktflyg till de flesta länder i nordvästra Europa dagligen och därmed också goda förbindelser till resten av världen. Flygplatserna i Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen och Trondheim har också direktflyg till städer utanför Norge.

Skall man flyga till Lofoten och Vesterålen i norra Norge flyger man via Bodö och därefter ut till de lokala flygplatserna med korta landningsbanor. Skall man till Troms flyger man till Tromsö flygplats.

Beställ din flygresa hos din resebyrå eller direkt hos flygbolagen.

 

Tåg

Det finns tågförbindelser mellan Europa och Norge via Sverige och Danmark. Det norska landskapet och det begränsade antalet invånare gör att man inte har satsat på en utbyggnad av järnvägsnätet inom Norge. Oslo är knytpunkten för de tågförbindelser som finns. Huvudsträckorna är:

  • Sörlandsbanan: Oslo – Kristiansand – Stavanger
  • Vestfoldbanan: Oslo – Larvik – Skien
  • Bergensbanan: Oslo – Bergen
  • Dovrebanan: Oslo – Hamar – Trondheim
  • Rörosbanan: Oslo – Röros – Trondheim
  • Nordlandsbanan: Trondheim – Bodö

Som tillägg finns det fler lokaltåg som anknyter till ovanstående sträckor.

 

Buss

Norge har ett bra nätverk med expressbussar som täcker hela landet både kors och tvärs och heter NOR-WAY Bussekspress. De har även bussturer till utlandet. På de flesta sträckorna krävs ingen förhandsbokning, så länge man inte är ett sällskap på fler än 12 personer.

 

Generellt om transporter inom Norge

Transportnätet och de möjligheter som finns är anpassade efter landets befolkningsmönster och årstid. I tätbefolkat område kan man välja mellan flera olika transportmedel med regelbundna avgångar medan man i utkanten ofta har lite mindre avgångar att välja mellan. De flesta av Novasols semesterhus ligger i mindre områden och det blir därför lättare med egen bil, eventuellt kan man hyra en bil under sin vistelse i Norge. Vid kuststräckan finns det många öar och fjordar som skär in i landet. Här hjälper färjor, tunnlar eller broar dig att komma fram. De lokala färjorna har flera avgångar under sommaren. Stora snömängder och oväder kan medföra att städer vid kusten eller på fjället är helt eller delvis otillgängliga i kortare perioder under senhösten och på vintern.

För väg- och trafikförhållanden (väder, kör- och trafikförhållanden på engelska och norska), ring nr 175.

 

Färjor från Sverige:

Strömstad – Sandefjord

Göteborg – Kristiansand