Norges speciella sida

17 maj - den viktigaste folkfesten i Norge

17 maj - Norges nationaldag - är en stor festdag för hela familjen och kanske speciellt för barnen. Man smyckar sig med rosetter och band i rött, vitt och blått och klär sig i sin nationaldräkt. Det firas i hela Norge - från den största stad till den lilla byn. Finklädda människor och orkestrar med musikanter i fina uniformer erövrar gatorna . Många använder dagen till att gå på restaurang eller firar hemma tillsammans med familjen eller med goda vänner. Det är en dag när gammal och ung träffas och firar tillsammans. Är du i Norge den 17 maj så passa på och fira med.

 

Fjordarna

De norska fjordarna med kringliggande fjordlandskap är känt för sin skönhet. Kombinationen av branta fjällväggar med fantastiska vattenfall och smala turkosgröna fjordar är unik. Det är svårt att beskriva, det måste upplevas. Mest känt är fjordlandskapet på Vestlandet med bl a Geiranger och Näröyfjorden. Båda finns på UNESCOs Världsarvslista.

Fjordarna är havsvikar som sträcker sig inåt landet. Det är därför de innehåller saltvatten. Fjordarna skapades en gång i tiden av glaciärerna.

 

Glaciärerna

I Norge finns några av Europas största glaciärer. Glaciärerna är tusentals år gamla och levande. De rör och ändrar sig ständigt. En glaciärvandring är en alldels speciell upplevelse och man bör alltid ha en erfaren ledare med sig.

De norska glaciärer ligger främst i de södra fjällen. Norr om Bergen och Sognefjorden ligger Norges största glaciär, Jostedalsbreen. Glaciärmuseet i Fjärland vid den södra delen av glaciären arrangerar glaciärvandringen i olika längd och svårighetsgrad.

Glaciären Folgefonna sydöst om Bergen och vid Hardangerfjorden har ett litet sommarski-center. Här kan man åka skidor från början av juni till mitten av augusti. Skidbuss går från Jondalen och på centret kan man också hyra skidor.

 

Midnattssol, polarnätter och norrsken

Nord-Norge har tre speciella naturfenomen: midnattssol, polarnätter och norrsken. Alla är de knutna till ett bestämt geografiskt läge. Midnattssolen och polarnätterna inträffar bara på platser som ligger norr om polcirkeln. Midnattssol innebär att minst den övre delen av solskivan kan ses över horisonten under hela dygnet. Under polarnätterna kommer solen under en viss tid på vintern inte alls över horisonten. Norrsken ser man mest på Lofoten, i omgivningarna kring Tromsö samt i Finnmark. Under de senaste åren har det blivit populärt att åka med postbåtarna längs den nordnorska kusten för att få uppleva detta fantastiska naturfenomen

 

Norrsken - Aurora Borealis

Norrsken, även känt som Aurora Borealis är ett flerfärgat ljus som rör sig på himlen i Nord-Norge, speciellt på vintern. Norrsken är ett komplicerat naturfenomen som länge varit omgärdat av mystik och vidskepelse. Det ansågs vara ett varningstercken för kommande olyckor och krig. Idag vet vi att norrsken är ett ljus som uppträder när kosmiska partiklar från solen fångas in av jordens magnetfält. Det inträffar inte överallt på jorden, utan främst kring de båda polerna. Bäst ser man norrsken i oktober, februari och mars mellan 22-24. Norrsken kan man också se på det södra halvklotet. Det kallas då sydsken eller Aurora Australis.

 

Välkommen att hyra stuga i Norge hos NOVASOL för att utforska landets unika naturfenomen!