Naturen i Nederländerna

Trots att Nederländerna är ett litet land består det av olika landskapsbilder som oftast kommit till genom ingrepp från människan. Landskapet präglas av dammar, landvinning, torrläggning av sumpmarker, lantbruk och av städer och vägar.

 

Hyr hus i Nederländerna och njut av den vackra naturen

 

 

Det ursprungliga naturlandskapet i Nederländerna finns i stort sett inte kvar längre. Naturen som finns i Holland består av åkrar, ängar och hedar, som har uppstått genom den massiva avverkningen av skog. De skogar som man hittar idag i Holland är alla planterade. Mycket nytt land har uppstått genom att erövra land från havet med en speciell teknik, exempelvis området Flevoland som består av Kögen Noordoostpolder och Oostelijk- och Zuidelijk-Flevoland med de snabbt växande städerna Lelystand och Almere. Hyr ett semesterhus, en stuga eller lägenhet och upptäck den holländska naturen.

 

En stor del av Holland ligger under havsnivån och skyddas med hjälp av dammar och måste även avvattnas med hjälp av pumpar och dräneringskanaler. Allt land som ligger lågt omsluts av dyner och konstgjorda vallar. Sedan medeltiden har Holland förändrat landet genom att anlägga sjöar och vattendrag. Runt sjöarna byggdes en vall eller en kanal dit vattnet pumpades ut. Områden som har erövrats från havet eller är en gammal sjöbotten kallas ”polder”. Genom den 30 km långa Afsluitdijk (avstängningsvallen) har en insjö uppstått mellan Noord-Holland och Friesland som fått namnet Ijsselmeer. I den har man under 1900-talet anlagt 3 poldrar som sedan 1986 utgör Flevoland. Mot sydost försvinner polderområdet och istället hittar man ett hedlandskap med skog, sanddyner och gräsområden. Här finns även naturreservatet ”De Hoge Veluwe” och en nationalpark på 5400 ha.

 

Den högsta punkten i Holland är Vaalsberg och är 321 meter hög. Andra kända områden är De Achteroek, de Betuwe, Twente, het Gooi, de Peel, West-Friesland, de Zaanstreek, Salland, de Ommelanden, de Biesbosch, het Kennemerland och de Hondsrug.

Boka stugor, semesterhus eller lägenheter genom Novasol och upplev nederländerna!