7 saker du inte visste om Kroatien

Är kristallklara vatten och varma dagar på stranden det enda du förknippar med Kroatien? Då kommer du bli positivt överraskad! Kroatien må vara relativt litet till ytan men här finns spännande historia, många attraktioner och intressanta sevärdheter.

På denna sida har vi listat 7 intressanta saker om detta fantastiska land som antingen är intressant, kul eller bra att veta. Trevlig läsning!

1. Hum – Världens minsta stad

En bit väster om kuststaden Opatija på Istrien ligger Hum – världens minsta stad! I den medeltida staden bor ca 20 invånare varav en – naturligtvis – är stadens president. Storleken till trots har staden såväl restaurang och butik som skola, museum och kyrka. Under sommarhalvåret kommer det gott om besökare till Hum som även årligen arrangerar en festival.

Storleken till trots är staden väl värd ett besök om du befinner dig i regionen. Självklart då med ett besök till den mysiga restaurangen. Staden har tydliga spår av sin historia som sträcker sig hela vägen bak till 1100-talet. De glagolitiska skrifterna på stadsporten kan knytas till samma århundrade.

Världens minsta stad: Hum i Kroatien

2. Gratis WiFi på 300 platser

Att ha möjlighet att surfa under semestern är något som fler och fler önskar. Många gånger bara för att dela med sig av sina semesterupplevelser med de där hemma.

Väljer du att hyra hus i Kroatien så är det mycket vanligt att ditt boende har internet. Det gäller dock inte för samtliga semesterbostäder – om det finns så står det beskrivet på objektpresentationen för din semesterbostad. Därför kan det vara bra att veta att Kroatien har 300 WiFi accesspunkter där du kan få tillgång till kostnadsfritt internet. Punkterna är spridda över hela landet för att ge så många som möjligt tillgång till uppkoppling. Se exakt var alla accesspunkter hos Kroatiska turistbyrån.

WiFi i Kroatien

3. Game of Thrones i Kroatien

Det kanske inte längre är en så väl bevarad hemlighet men flera delar av den omåttligt populära serien Game of Thrones har spelats in i Kroatien.

En vanligt förekommande stad är Dubrovnik där över 10 platser har använts för att spela in serien. Bland annat har stadsmuren med Micetatornet agerat plats för Daenerys sökande efter ingången till ’The House of the Undying’. Även om andra scener som till exempel slaget vid Blackwater också spelades in här, känner man kanske mest igen Dubrovnik som utgångspunkten för Kings Landing.

Populariteten som serien har gett staden har utmynnat i att man bland annat nu kan gå guidade turer i Dubrovnik med tema Game of Thrones. Förutom Dubrovnik har man även spelat in i Split, Sibenik och Klis i Kroatien.

Vill du uppleva Game of Thrones ”på riktigt” och gå i karaktärernas fotspår, är du välkommen att hyra någon av våra semesterbostäder i Dubrovnik.

Foto över Dubrovnik i Kroatien

4. Kan man dricka kranvattnet?

Den ständiga frågan från bland annat oss svenskar när vi reser i utlandet är huruvida man kan dricka kranvattnet på destinationen. Så kan man dricka kranvatten i Kroatien?

Svaret är ja men om du mot förmodan känner dig osäker på vattnets kvalité (t.ex. doft och färg) kan du välja vatten på flaska istället. Smaken på kranvattnet är givetvis annorlunda men känner du dig orolig varje gång du dricker så kan det vara bättre att välja flaskvatten för att du ska kunna njuta mer av din vistelse. Åsikterna om bredden av drickbart kranvatten går lite isär beroende på vem man frågar. Frågar du Kroatiens turistbyrå så går kranvattnet att dricka överallt medan 1177 menar att det går att dricka för det mesta.

5. Hur många öar har Kroatien?

En befogad fråga! Utanför den kroatiska kusten breder öriket och skärgården ut sig. Här finns inte mindre än 1 244 öar, holmar, klippor och rev! Den stora variationen ger också att det finns allt från stora, bebodda öar som till exempel Krk, Brac och Hvar till små, vackra, naturskyddade holmar som kan beskådas från båt. Här finns även nationalparken Cornati som består utav 89 öar. Det bitvis karga landskapet är en fascinerande syn med sin orörda natur.

Öar i Kroatiens skärgård

6. Vit tryffel – Istriens vita guld

Flera länder är världsberömda för sin matkultur men faktum är att Kroatien – och i synnerhet Istrien – av flera matkännare anses som ett av världens bästa resmål för matupplevelser.

Med ett semesterhus i Kroatien kommer du allt som oftast leva i närhet av vinfält, olivlundar och fiskebåtar. Detta är dock bara en försmak efter som det kroatiska köket har en stor passion och mångfald där specialiteter och gastronomi skiljer sig beroende på var i landet du befinner dig.

Skinkan Prsut, den dalmatiska gulaschen Pasticada och grillad fisk är några av rätterna du bör smaka men en delikatess som kanske inte alla känner till är den vita tryffeln.

Eftersom majoriteten av denna ytterst exklusiva råvara produceras i Italien, är det lätt att missa att den i utvalda delar av Istrien är en stolt del av matkulturen. Här jagar man svampen vanligen med tryffelhundar och fångsten finner du på välsorterade restauranger och delikatessbutiker. Gör till exempel ett besök till byn Motovun där närmast alla invånare är tryffeljägare. En liten kuriosa är att Motovun inte ligger långt ifrån Oprtalj där man spelade in Mästarnas Mästare i Kroatien 2014.

Den matintresserade kan tipsas om att inte bara besöka Kroatien under högsäsong eftersom bland annat tryffeljakten (september till januari) och vinskörden har högsäsong under andra delar av året.

Läs gärna mer om att hyra hus i Istrien med NOVASOL.

Vit tryffel

7. Slutligen: lite skryt

Den sista ”visste du att” passar vi på att skryta lite ödmjukt eftersom vi på NOVASOL är väldigt glada i Kroatien. Med över 8 000 semesterhus och lägenheter är vi nämligen landets största förmedlare av kvalitetssäkrade semesterbostäder!

Dessutom så ingår vårt ’All inclusive’ i alla boenden i Kroatien hos NOVASOL. Detta innebär att bland annat slutstädning, sänglinnen, handdukar och elförbrukning ingår i hyresbeloppet. Tack vare sju servicekontor och medarbetare över hela landet som söker upp och tar in semesterhus och semesterlägenheter (som uppfyller våra krav för NOVASOL-standard) är vi stolta över att kunna erbjuda ett stort och varierat utbud för alla smaker.

Vill du uppleva allt vad detta fantastiska land har att erbjuda är du varmt välkommen till oss på NOVASOL för att hyra hus i Kroatien!