Sevärdheter och Aktiviteter i Kroatien

Det finns mycket att göra och se när man ska hyra hus i Kroatien. Därför har vi listat några tips och fakta här. Varför inte ta en tur med bilen och uppleva något annorlunda utanför staden eller byn ni har erat semesterhus?

Populära aktiviteter i Kroatien

 • Cykling - Mountainbike- och cykelturer längs kusten, i bergen eller på öar. I Istrien, som är en av regionerna i Kroatien, finns 2 600 km speciella cykelvägar. Den mer inbitne cyklisten kan testa på rutterna för Tour de Croatia.
 • Segling – En aktivitet som många anser är ett måste är segling i de kroatiska segelområdena med branta klippor, små vikar, små obebodda öar, kalkvita stenhällar, mörkgröna ek- och olivlundar. I hamnstäder – och många övriga platser längs den 600 mil långa kusten – går det att boka plats på segelbåtar. Det går ofta även att hyra en egen båt, både med skipper och utan.
 • Dykning - Natur- och kulturskatter under havsytan! Dykare finner områden i adriatiska havet fyllda med havsfrukter och skeppsvrak, antika fynd, koraller och grottor. Det välkänt klara vattnet gör att undervattensupplevelser i Kroatien blir något alldeles extra. I flera kuststäder anordnas turer och kurser för såväl nybörjare som erfarna dykare.
 • Vattensport - Surfare lockas till den vindrika ön Brac medan kanotfantasten sätter sig i den traditionella ”trupice”. Mindre grupper kan testa på forsränningsturer på floder genom branta raviner och under brusande vattenfall. För vattenupplevelser på land – om ni inte har hyrt ett semesterhus med pool i Kroatien – kan vi bland annat tipsa om vattenparker som Aquacolors i Porec, Istralandia i Nova Vas och Solaris i Sibenik.
 • Skidåkning – Kroatien är mer än bara sommarsemester! Varför inte testa på skidåkning under vintern? Testa utförsåkning vid Sljeme (berget Medvednica) utanför Zagreb där det sedan många år tillbaka anordnats världscuptävlingar. Tävlingen här går under namnet Snow Queen Trophy efter flerfaldiga OS-guldmedaljören Janica Kostelic från Kroatien. Plitvicesjöarna i Kroatien

   

UNESCO världskultur- och naturarv

 • Gamla stadskärnan i Dubrovnik – Stadens historiska byggnader går framför allt att se i gamla stan där mycket lyckats välbehållas genom åren. De karaktäristiska stadsmurarna är populära turistattraktioner och har en historis asom sträcker sig tillbaka till 1100-talet.
 • Diocletianus palats i Split – Det senantika kejsarpalatset uppfördes av Diocletianus under 200-talet och är med sina 30 000 kvm en av de största byggnaderna i världen som är bevarade från romarriket.
 • Sankt Jakob-katedralen i Sibenik – Den mäktiga katedralen togs upp på världsarvslistan år 2000 och är dedikerad till aposteln med samma namn.
 • Trogirs historiska kärna – Den mer än tvåtusen år gamla staden är ett fantastiskt resmål mycket på grund av sin historiska prägel. Olika epoker har satt sin prägel på byggnader i staden där en höjdpunkt är katedralen.
 • Eufrasiusbasilikan i Porec – Komplexet med sin bysantinska konst och mosaikdekoration har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som den tidiga kristna eran då kristendomen kom till Porec så tidigt som 400-talet.
 • Nationalparken Plitvicesjöarna – Sedan 1979 är Plitvice upptagen på UNESCO’s lista över världsarv och årligen har parken över en miljon besökare. Kalksten har här satt sin prägel på den fascinerande naturen och besökaren kan här uppleva 16 olika sjöar med vattenfall av olika slag.
 • De medeltida gravstenarna Stecci i Cista Velika och Dubravka. I Kroatien finns cirka 4 000 av de speciella gravstenarna som dateras så långt tillbaka som 1100-talet.
 • Fältet Starogradsko polje på Hvar – Området är idag ett av de bäst bevarade grekantika i Medelhavet. En anledning till fältets medverkan på världsarvslistan är på grund av dess relativt oförändrade olivlundar och vinodlingar sedan grekernas kolonisering.
Amfiteatern i Pula - en sevärdhet

Festivaler i Kroatien

Februari: Karnevalen i Opatija och Rijeka

April: Kornati Cup Segelregatta

Mai: Big Wall Speed Climbing (Tävling i friklättring på Bergen I nationalparken Paklenica), Ladies Open (ATP-tennisturnering)

Juni: Internationell barnfestival i Sibenik, folkmusikfestival i Split, Zagrebfestivalen

Juli/Augusti: Surfing Freestyle (kroatiska surfmästerskapen i Dubrovnik), Konsert i Pula-Arena, Musikfestival St. Donat in Zadar, Sommarfestival i Dubrovik, Raber Fiera (medeltidsvecka i Rab), Klapafestivalen (a capellafestival i Omis), Svärdsdans i Korcula, kultursommar i Makarska, kultursommar i Split.

September/oktober: Marunada (kastanjefest i Lovran), Tryffelfest i Istrien, Barockafton i Varazdin.

Historia och kultur

När man ska beskriva kulturen i Kroatien kan man konstatera att det är många som har lämnat sina spår - det är romare, turkar och habsburgare. Man har hittat fynd ända långt tillbaka i stenåldern, till exempel i grottor på ön Hvar och även på ön Palagruza.

Kroatien började under 500- & 600-talen att befolkas av slaver och kroater. Under år 800 fanns det två kroatiska furstendömen som förenades i ett rike år 925. Härefter följde många olika slag och till slut erövrades Kroatien av Ungern i början av 1100-talet och 1450 erövrades Kroatien av det Osmanska riket.

Under 1800-talet kom Napoleon som efter ett kort herravälde över Österrike blev avlöst. Under de följande århundradena kämpade Österrike och Italien om herrväldet på ostkusten och detta kulminerade år 1866. Vittnesbörd över denna tid finner man på fastlandet, men även under vattnet i form av skeppsvrak och skeppslaster.

Därefter blev man ett land under den österrikiska - ungerska monarkin. Hamnar byggdes ut och förstärktes och detta medförde att handeln och skeppsbyggandet blommade. Under andra världskriget utgjorde Adriatiska havet ett viktigt slagfält.

Allt detta har satt sin prägel på Kroatien och kvar är ett land fyllt med kulturhistoria. Historiska städer och byar finns över hela landet och överallt kan du beskåda spännande byggnader, kyrkor och gårdar.

Upplev kultur och historia i Kroatien

Upplev Kroatien med NOVASOL

Vill du ta del av alla sevärdheter och attraktioner i landet är du välkommen till oss på NOVASOL för att hyra hus i Kroatien. Vi kan erbjuda ett stort och varierat utbud av semesterhus och lägenheter där många också har en egen pool! Samtliga semesterhus i Kroatien hos NOVASOL har kvalitetssäkrats innan intag och till alla bokningar ingår vårt Trygghetspaket utan extra kostnad. Alla våra semesterhus i Kroatien har konceptet ”All inclusive” så fördelarna är många när du bokar semesterbostad genom NOVASOL. Hitta din nästa semesterbostad att hyra i dag!