Historia och Kultur i Senj

Utforska den gamla stadens kultur och historia

Vill du och din familj lära er mer om staden Senjs historia? Med ett semesterhus i Senj får du och din familj chans att veta mer om den mäktiga Nehaj-fästningen, glagolitiska alfabetet och stadens festivaler.

Staden Senj ligger strax öster om ön Krk i Kvarnerbukten. Senjs historia börjar redan för 3 000 år sedan då staden var en bosättning och en handelsplats. 300 år före Kristus kom romarna till Senj. Senj blev en bra bas för att kriga mot illyriska stammar, men romarna passade även på att bygga upp staden Senia. Under 600-talet attackerade barbarer staden och brände den.

Mer om Senj

Senj försvinner ur historien och dyker upp först under medeltiden. Staden styrdes av kroatiska och ungerska kungar, sedan tog adelsfamiljen Frankopans över och staden blomstrade åter. Religiösa byggnader uppfördes i området och det glagolitiska alfabetet som utvecklats för slaviska språk, började användas. I dag finns ett flertal stentavlor och dokument skrivna med det glagolitiska alfabetet.

Under 1500-talet förstördes många andra grannstäder och flyktingarna tog sin tillflykt till Senj. 1558 byggdes den imponerande Nehaj-fästningen och här stationerades de berömda krigarna Uskoks som försvarade Senj till början av 1600-talet. Än i dag sjungs sånger och berättas legender om de modiga Uskoks.

Med freden kom lugnare tider och Senj blev en viktig handelsstad under 1700-1800-talet. Hit kom även många intellektuella och kulturpersonligheter. Det kulturella arvet finns kvar än i dag. Ska du och din familj hyra semesterhus i Kvarnerbukten måste ni passa på att besöka någon av de många festivalerna i staden som hålls året runt. Här kan ni till exempel delta i traditionella musikfestivaler och den kända sommarkarnevalen.

Ett lätt sätt att hyra semesterhus i Senj

Nehaj-fästningen finns att besöka än i dag. Hyr du och din familj ett semesterhus i Senj måste ni ta er upp till fästningen där ni får uppleva Senjs kultur och historia. Det enklaste sättet att hyra semesterhus i Senj är att boka bostad via Novasol. Novasol har funnits i Kroatien sedan tidigt 2000-tal och har ett brett utbud av semesterhus som går att hyra online eller över telefon.