Mat och dryck på Pag

Hyr semesterhus och ta del av lokala matupplevelser på ön

Med ett semesterhus på Pag kan nu och din familj njuta av god mat och dryck. Det finns gott om god mat på Pag! Här finns den berömda osten, grillat lamm, fisk- och skaldjursrätter och andra delikatesser.

Pag är en av de största öarna i Kvarnerbukten och är känd för sin saltproduktion och för sin speciella fårost. Pags landskap är kargt och stenigt, grönskan kommer från olivlundarna och vinodlingarna som ligger utströsslade över ön. Över Pag svävar också den behagliga doften av salvia som växer fritt på ön.

Många kulinariska upplevelser

Här har man utvunnit salt sedan romartiden och saltet har alltid varit en stor inkomstkälla för ön. Det vita guldet har även lett till många krig då andra städer eller öar försökt ta makten över produktionen. Under ett av dessa krig ödelades huvudorten Pag och det tog årtionden att bygga upp den på nytt. Saltet är fortfarande viktigt för ön och påverkar än i dag hur mat på Pag ska smaka.

Fåruppfödning är en annan viktig inkomstkälla. Äter ni grillat lamm under vistelsen i ett semesterhus på Pag, kommer ni märka att köttet har en speciell smak. Det beror på att när djuren betar så får de i sig både salt från havet och örter. Den omtyckta Pag-osten är gjord på fårmjölk och får en karakteristiskt kryddig smak från fårens bete. Ostarna täcks sedan av olivolja och lagras.

Ska ni hyra hus i Kvarnerbukten finns andra delikatesser som ni måste smaka. Passa på att köpa med er den berömda salvia-honungen som är känd för sina goda och välgörande egenskaper och beställ in en rätt med Kvarnerbuktens jätteräkor. Vitt vin är en omtyckt dryck på Pag, smaka gärna ett glas av det lokalproducerade Zutica-vinet.

Upplev mat och dryck på Pag

Är du och din familj intresserade av att smaka på Pags delikatesser kan ni hyra hus via oss på Novasol. Novasol har funnits i branschen sedan slutet av 60-talet och kan erbjuda semesterhus på ön och på andra spännande platser i Kroatiens ö-värld. Pags härliga semesterbostäder bokas enklast online eller över telefon. Välkomna!