Historia och Kultur i Opatija

Hyr semesterhus och lägenheter i Opatija och utforska stadens kultur och historia

Opatija har gått från sömnig by vid havet till en av sekelskiftets mest fashionabla semesterorter på drygt 100 år. Här kommer en bit av Opatijas historia som kan vara till nytta om du och din familj ska hyra semesterhus i Kvarnerbukten.

Den lilla byn Opatija vid Kvarnerbukten i nordvästra Istrien döptes efter benediktinklostret som var byns mittpunkt under 1300-talet. Då var Opatija en vanlig by, med en ovanligt vacker kuststräcka. Under 1800-talet byggdes en kustväg som länkade samman Opatija med städerna Rijeka och Volosko. I mitten av 1800-talet kom en adelsman från Rijeka till byn för att uppföra ett stort semesterresidens, Villa Angiolina.

Lär er mer om stadens historia

Till Villa Angiolina bjöds många ur 1800-talets societet och fler och fler började få upp ögonen för Opatija. I och med att järnvägen byggdes blev det enklare att ta sig till Opatija för att uppföra storslagna villor och njuta av havsutsikten. Nu utkom även flera reseguider som lovordade Opatija. Lyxhotell byggdes och några av gästerna var James Joyce och kejsare Frans Joseph I.

1887 etablerades den första seglarklubben i Opatija och ett år senare byggdes ett sanatorium som sedan blev ett pensionat där många medlemmar av den kejserliga familjen bodde. Opatija blev känd som en kurort bland samhällets grädda och under följande århundrande fortsatte staden att blomstra. Kyrkor byggdes, statyer restes och fler hotell öppnades.

I dag präglas Opatijas kultur av minnena från stadens glansperiod under förra seklet. Tillbringar ni semestern i Opatija kan ni titta på alla vackra villor från 1800-talet, beundra statyn Flickan och måsen, gå in i den ståtliga kyrkan S:t Jakob eller ströva längs den tolv kilometer långa strandpromenaden och andas in den välgörande doften av hav.

Tillbringa en härlig ledighet i ett semesterhus i Opatija

Vill du och din familj uppleva Opatijas kultur och historia, kan ni boka semesterhus i Kvarnerbukten på Novasols hemsida eller genom att ringa vår kundtjänst. Novasol är en av Europas största semesterhusförmedlare och erbjuder kvalitetssäkrade semesterhus i Opatija i alla prisklasser och storlekar. När ni hyr semesterhus i Opatija via Novasol ingår dessutom en trygghetsförsäkring utan extra kostnad.