Historia och Kultur på Krk

Hyr semesterhus eller lägenhet och ta del av öns kultur och historia

Krk är en ö med spännande historia. Ön har varit bebodd sedan antiken och här finns många spår efter olika tidsepoker i Krks historia. Med ett semesterhus i Kvarnerbukten kan ni lära er mer om öns historia.

Ön ligger i Kvarnerbukten och här finns städer som Krk, Baska och Omisalj. Krks historia börjar på antiken. Då beboddes ön av liburner, ett illyriskt folkslag. När romarna besegrade liburnerna kom ön att tillfalla romarriket och staden Krk grundades. Ska ni hyra hus på Krk under semestern, kan ni passa på att titta på lämningarna efter murar, bad och mosaikgolv som prytt romarnas villor.

Krk - en ö med rik historia

Lång historia

På 500-talet kom kroaterna att styra över Krk. Sedan följde år då franker och bysantiner fick herravälde över ön. Under 1400-talet styrde sjöfartsnationen Venedig över många öar i Adriatiska havet och Krk var inget undantag. Här hade venetianarna makten från 1480 och 1797. När Venedig föll övertogs Krk av fransmän, österrikare-ungrare, italienare, tyskar och jugoslaver. Efter kriget i början av 90-talet blev Krk en del av Kroatien.

Havet och jorden är en viktig del av Krks kultur. Krks befolkning har alltid varit duktiga fiskare, skeppsbyggare och sjökaptener. De som höll sig på land odlade jorden eller födde upp får. Musik är också viktigt i öns kultur och speciellt det flöjtliknande instrumentet sopile. Ska ni hyra hus på Krk kan ni höra traditionell musik spelas under speciella helgdagar och under den berömda sommarfestivalen.

Vill ni se mer av öns kultur och historia finns många vackra kyrkor och byggnader att besöka vid öns största städer. Besöker ni till exempel Omisalj på öns norra del, kan ni se lämningarna efter stadsmuren, en 1600-talsloggia, kyrkan s:t Helena och den romanska kyrkan Marie himmelfärd från 1200-talet. Det finns även ett flertal vackra kyrkor att besöka i staden Baska.

Enkelt att hyra hus på Krk

Är du och din familj intresserade av att hyra hus på Krk kan ni kontakta oss på NOVASOL. Vi har ett brett utbud och ni kan även hyra hus på Krk med pool genom oss. Vi har förmedlat semesterhus i Kvarnerbukten sedan många år tillbaka. Vi hjälper er gärna om ni har frågor eller vill boka er nästa semesterbostad.