Historia och Kultur i Crikvenica

Ta del av stadens kultur och historia

Crikvenicas historia sträcker sig från romartiden fram tills i dag. Här kommer en bit av Crikvenicas historia, men det bästa sättet att lära sig mer om stadens historia är förstås att hyra semesterhus i Crikvenica.

Under romartiden var Crikvenica en bosättning som gick under namnet Ad Turres. Crikvenica hade ett fördelaktigt läge vid Kvarnerbukten och romarna anlade en hamn för timmerhandel här. Under början av 1400-talet uppförde en adelsman en borg i staden som senare omvandlades till en kyrka, ett kloster och en skola.

Lär dig mer om Crikvenicas kultur

När en stor brand förstörde den närbelägna staden Kotor under mitten på 1700-talet, valde många invånare att flytta till Crikvenica. Under den tiden hade livet längs kusten blivit mycket säkrare eftersom både venetianare och turkar slutat att anfalla städerna. Men på grund av att det inte fanns tillräckligt gott om odlingsbar jord, valde många att bli fiskare.

De som valde att bli fiskare fick rykte om sig att vara Kvarnerbuktens bästa fiskare. Männen fiskade mest sardiner och i folkmun kallades de saragari efter det lokala ordet för sardiner. Än i dag är fisk en stor del av Crikvenicas kultur. Under slutet av augusti hålls en festival som kallas Fiskarnas vecka då man hedrar sina förfäder, håller konserter, utställningar och anordnar tävlingar.

I slutet av 1800-talet blev Crikvenica en del av Österrike-Ungern och hälsoturismen började spira. Under följande år byggdes en simhall i trä och ett flertal hotell som satte Crikvenica på kartan som en bra kurort. I dag är staden en semesterort med mycket att se och att göra.

Ett smidigt sätt att hyra semesterhus

Har du och din familj bestämt er för att tillbringa ledigheten i Crikvenica? Bra, då kan ni hyra ett semesterhus i Crikvenica online eller via vår kundtjänst. Novasol har funnits i Kroatien sedan tidigt 2000-tal och det är oss ni ska kontakta om ni vill hyra hus vid Kvarnerbukten.

I vårt Kroatiensortiment finns semesterhus i Crikvenica för alla behov och plånböcker. Dyker det upp några frågor eller vill ni ha hjälp att hyra hus vid Kvarnerbukten är ni varmt välkomna att ringa oss!