Historia och Kultur i Pula

Hyr semesterhus i Pula och upplev kultur och historia i Istriens största stad

Från romartid till nutid - Pulas historia är både lång och spännande. Det bästa sättet att lära känna staden är att hyra en semesterbostad som bas. Enligt legenden grundades Pula för 3000 år sedan när hjältar från grekisk mytologi bosatte sig här i exil. Forskare har dock funnit bevis för att illyriska stammar bodde på platsen under förhistorien och att bosättningen sedan hamnade i romarnas händer.

Under romartiden blev Pula kolonin Pietas Julia och sågs som en viktig hamnstad. Romarna byggde Pulas stora amfiteater som är värd att besöka om man hyr semesterhus här. År 425 blev Pula biskopssäte och då grundades religiösa byggnader som till exempel Pulas imponerande katedral.

Besök den historiska Amfiteatern i Pula

Utforska stadens historia

Pula stod emot fientliga attacker och plundring länge, men under 400-talet erövrades staden av ostrogoterna. När romarna (bysantinerna) återtog staden började en ny blomstringsperiod i Pulas historia. Pula blev en viktig hamnstad för den bysantinska flottan under 500-talet och bysantinerna byggde kyrkan Maria av Formosa. Kyrkan är värd ett besök under vistelsen i ett semesterhus i Pula.

1150 tog Venedig över Pulas styre. För att se spår efter venetianarna, kan man besöka S:t Franciskus kyrka eller ta sig till Istriens arkeologiska museum som är inrymd i den borg som uppfördes av venetianarna under 1300-talet. Under Venedigs styre minskade stadens befolkning kraftigt. Pula fick inte tillbaka sitt folkliv förens Österrike gjorde staden till en viktig bas för sin flotta.

Kultur i Pula under din Kroatiensemester

Än i dag är staden en viktig flottbas och är numera Istriens största stad. Med ett semesterhus i Pula finns många chanser att upptäcka både historia och kultur i staden. På det arkeologiska museet finns många föremål från förhistorien, romartiden och medeltiden, medan teaterstycken, konserter och dansuppvisningar kan åtnjutas i den stora amfiteatern.