Historia och Kultur i Zadar

Ta del av stadens kultur och historia

Från romarstad till kulturstad. Zadar bär på en lång och spännande historia. Vill du och din familj lära er mer om stadens historia och kultur ska ni förstås hyra semesterhus i Zadar.

Illyriska folkstammar bodde på den plats som vi i dag kallar Zadar, men området erövrades av romarna. Romarna gjorde Zadar till en hamnstad i romarriket och när romarriket delades blev Zadar bysantinska Dalmatiens huvudstad. Under 500–600-talet beboddes staden av slaver och föll under kroatiskt-ungerskt styre. Sedan börjar en turbulent tid i Zadars historia.

Under 1200-talet invaderades staden gång på gång av venetianarna som ville ha herravälde över staden, men anfallen slogs ned av Zadars folk och ungersk-kroatiska kungar. I början av 1400-talet såldes dock staden till Venedig. När Venedig föll 1797 hamnade staden under österrikiskt styre. Under andra världskriget bombades staden hårt och Zadar led också svårt under inbördeskriget i början av 90-talet.

Ta del av Zadars kultur och historia

Upplev fascinerande historia

I dag syns få spår efter stadens turbulenta förflutna, i stället finns många vackra byggnader från Zadars olika tidsepoker. Det stora torget forum är en souvenir efter romartiden, den berömda kyrkan S:t Donat är ett exempel på bysantisk arkitektur och tornet Bablja Kula är ett minne efter medeltiden. Vill ni uppleva mer historia i Zadar kan ni bege er till arkeologiska museet eller glasmuseet.

Det finns även gott om kultur i Zadar. Vill ni lära er mer om Zadars kultur kan ni gå på konsert i S:t Donat, lyssna på havsorgeln som spelar ackord när vågorna slår och titta på den närbelägna installationen solhälsningen. Är ni nyfikna på att veta mer om kulturen kan ni besöka stadens etnologiska museum.

Kom nära all kultur i Zadar

Är du och din familj intresserade av att upptäcka historia i Zadar kan ni hyra semesterbostad här på vår hemsida eller över telefon. NOVASOL har funnits sedan slutet av 60-talet och har idag ett härligt utbud av semesterbostäder i Zadar att erbjuda. Online kan ni själva bläddra bland våra semesterhus och lägenheter och välja ett som passar just er familj. Alla våra semesterhus är handplockade och regelbundet besiktade. Välkomna till oss på NOVASOL!