Historia och Kultur på Mljet

Hyr semesterhus på Mljet och kom nära öns kultur och historia

Fantastisk natur, historiska lämningar och sägner är vad som väntar på Adriatiska havets grönaste ö. Det bästa sättet att ta del av Mljets kultur och historia är att hyra en semesterbostad att ha som bas för alla 

Mljet är Kroatiens åttonde största ö och ligger i södra Dalmatien. Mljets historia börjar redan under förhistorien då illyriska stammar bosatte sig här. Sedan stannade grekerna till på ön för att söka skydd undan dåligt väder när de var på väg till ön Korcula.

Kom nära öns kultur

Lär dig mer om öns historia

Grekerna stannade dock inte särskilt länge på ön, till skillnad från romarna. Om du och din familj tänker hyra hus på Mljet får ni många tillfällen att följa romarnas spår på ön. Passa på att besöka den romerska bosättningen Palatium med lämningar efter en fornkristen basilika eller ruinerna efter det stora 400-talspalatset vid Polace.

1151 skänktes ön till benediktinerna som hade grundat ett kloster här. Mariaklostret ligger på en ö i den stora saltvattenssjön Veliko Jezero och är definitivit värt ett besök om ni vill veta mer om Mljets historia. Efter 200 år skänktes Mljet till Dubrovnik som ägde ön fram till 1815. 1960 utsågs öns västra sida till nationalpark för att skydda Mljets aleppotallar och stenekar.

Vill ni uppleva Mljets kultur kan ni hyra semesterhus i södra Dalmatien under sommaren. Då får ni lyssna på folkmusik, beundra de traditionella dräkterna och titta på folkdanser. Passa också på att köpa lokalproducerad honung, getost och vin.

Ska ni hyra hus på Mljet kan ni också ta er till den mytomspunna grottan där Odysseus sägs ha hållits fången av nymfen Kalypsos under sju år. Grottan är svårtillgänglig, hit tar ni er lättast med båt eller genom att simma.

Ett smidigt sätt att hyra hus

Vill du och din familj uppleva den magiska gröna ön i Adriatiska havet, kan ni boka hus via vår hemsida eller över telefon. Novasol har förmedlat semesterhus sedan 1968 och är glada att kunna erbjuda semesterbostäder på Mljet. Har ni frågor om våra hus på Mljet är ni varmt välkomna att kontakta vår svenska kundtjänst!