Mat och dryck i Dubrovnik

Hyr en semesterbostad och ta del av lokala matupplevelser

Grillad fisk, skaldjurspasta, söta efterrätter, mustiga grytor och utsökt vin... Dubrovnik bjuder på mer än bara sol och sightseeing. 

Landets brokiga historia och länderna i dess närhet har haft stort inflytande på Kroatiens matkultur. Landet delas ofta upp i fyra matregioner där Istrien är inspirerad av Italien, Dalmatien influerad av Venedigs förkärlek till skaldjur, Slavonien får inspiration från Ungern och centrala Kroatiens matkultur liknar den österrikiska. Men ska ni hyra hus eller lägenhet här får ni även chans att smaka stadens egna specialiteter.

Matupplevelser i Dubrovnik

Mat och dryck i Dubrovnik

Med ett semesterhus i södra Dalmatien behöver ingen i familjen gå hungrig. I Dubrovnik kan ni beställa in Zelena Menestra som är en mastig rätt med grönkål, potatis, fläsk och korv. Vill ni äta något lättare kan ni sätta tänderna i rätten sporki makaruli som består av pasta, kött, kanel, rött vin och ost. För att avsluta måltiden kan ni smaka efterrätten Dubrovacka rozata.

Stadens fantastiska läge vid havet avspeglar sig på menyerna i Dalmatien. Grillad fisk kryddad med olivolja, vitlök och örter är exempel på mat i Dubrovnik. Regionens historiska band och närhet till Italien och framför allt Venedig, har lett till att restaurangerna gärna serverar skaldjurspasta, risotto och pizza. Förutom fisk och skaldjur tillagas även lamm och nötkött.

Ska familjen hyra hus i Dubrovnik i september får ni ett ypperligt tillfälle att smaka dryck i Dubrovnik – då går nämligen den traditionella vin- och jazzfestivalen av stapeln. I stadens närhet görs rött vin av druvan Plavac mali och under Dubrovnikvistelsen finns möjlighet att besöka lokala vingårdar och vinkällare.

Vinproduktion i Dalmatien

Boka boende i Kroatien hos NOVASOL

Är du och din familj nyfikna på att smaka spännande mat i Dubrovnik kan ni boka semesterbostad här på vår hemsida eller genom att ringa vår kundtjänst. NOVASOL har förmedlat semesterhus och lägenheter i Kroatien sedan många år. Är det något ni undrar över eller vill ni ha hjälp att boka semesterbostad i Dubrovnik är ni varmt välkomna att höra av er!