Greklands kultur

Grekerna är mycket stolta över sina traditioner och håller hårt på dem. Traditioner, religion, musik, språk, mat och vin bör man lära känna när man besöker det vackra landet. De flesta fester och traditioner som firas idag är religiösa. Kom nära kulturen genom att hyra ett semesterhus i Grekland - ett genuint sätt att semestra.

Förlovning

Det är av bruk att förlova sig i Grekland innan man gifter sig. Då måste mannen be om kvinnas hand hos hennes far.

Giftermål

I vissa områden i Grekland får bruden en hemgift av sin mor, sin mormor och farmor och fastrar och mostrar. Det brukar vara lakan, handdukar och handgjorda broderier. Brudens far ger sina döttrar och svärson ett inrett hus som bröllopspresent. I de större städerna har denna tradition försvunnit.

Namnsdag

I Grekland är namnsdagen viktigare än födelsedagen. De flesta grekiska namnen kommer från olika helgon. En tradition som finns än idag är att alla som har ett kyrkligt heligt namn firar sin namnsdag

Karneval

I Grekland heter karnevalen ”Apokries” och firas under tre veckor. Man börjar en söndag och slutet på karnevalen kallas ”den rena måndagen” (Kathari Deftera).

Påskfesten

Påsken är en viktig fest, viktigare än julen. Kvinnorna färgar äggen röda, Gudföräldrarna köper nya skor, kläder och ljus till barnen och i byarna målas husfasaderna vita.