Frankrikes historia

Frankrike har en mycket gammal historia. Redan 70 000 f. Kr. fanns det neandertalare i området och Frankrike har ett antal grottmålningar från 15 000 f. Kr. där de mest kända finns i Lascaux.

Gott om historia i Frankrike

År 987 kröntes Hugo Capet och därmed uppstod den franska nationalstaten. Fram till 1700-talet pågick dock en kontinuerlig kamp om den franska kronan. Under medeltiden härskade England över stora delar av Frankrike. Under Ludwig XIV styre mellan 1661 och 1715 var Frankrike Europas folkrikaste och mest inflytelserika land, både politiskt och kulturellt. 1789 startar franska revolutionen tillföljd av att fransmännen ville uppnå ett nytt, jämställt samhälle under parollen ”Frihet, jämlikhet, broderskap”. Innan revolutionen var Frankrike mycket segregerat med en privilegierad adel och ett kungligt envälde. 1792 blev Frankrike slutligen republik.

Efter revolutionen följde en tid av skräck och terror. 1804 utropades korsikanen Napoleon Bonaparte till kejsare. Under hans tid som kejsare lade han stora delar av västra och centrala Europa under sina fötter. Några år härskade han även över Egypten.

Napoleon fick storhetsvansinne och försökte erövra Ryssland, men den här gången slutade det med ett förödmjukande nederlag. Sedan följde ett antal misslyckade slag innan Napoleon slutligen besegrades vid Waterloo. Kejsaren blev avsatt och förvisad till ön St Helena där han dog några år senare. Napoleons kropp begravdes i Hôtel des Invadlides i Paris och hans bardomshem på Korsika är i dag ett museum.

Frankrike hade en betydande roll som en av segermakterna i både första och andra världskriget, bland annat med Versaillesfördraget vid första världskrigets slut. Frankrike har även varit med och grundat flera stora organisationer bland annat FN, NATO och Europarådet.

Upplev den Frankrikes historia med ett semesterhus som bas

Upplev Frankrikes historia på nära håll genom att boka ett semesterhus eller en semesterlägenhet genom NOVASOL. Vi har ett rikt utbud för den som söker semesterhus i Frankrike att hyra. Här på vår hemsida kan du söka efter, samt boka, semesterbostäder direkt online. Du bokar tryggt i vetskapen om att NOVASOL har verkat i branschen sedan 1968 och att samtliga semesterbostäder inspekteras av kunnig personal innan de tas in i sortimentet. Välkommen till oss för att hyra hus i Frankrike för semestern!