Frankrike och dess vinregioner

Upptäck Frankrikes vinområden under semestern med ett semesterhus som bas

Viner från Frankrike har varit världsberömda sedan mycket lång tid tillbaka och även varit en del av historian. Som inget annat vinodlarland har man i Frankrike förstått att binda ihop vinframställningen med kulturen. Att de franska viner är en del av den franska matkulturen är ju en självklarhet. Många vinmakare över hela världen har fortfarande Frankrikes viner som måttstock och jämför sina egna viner med de franska. Det varierande klimatet såväl som de olika jordmånerna är orsak till den otroliga mångfald av viner – allt från lätta vita viner från Loiredalen till tunga röda vinter från området Midi.

Vingård i Frankrike

Lokala favoriter och exportsuccéer

När man tittar i en vinlista, så står ofta viner från Bordeaux och Bourgogne bland de främsta. Det bubblande vinet från området Champagne är också naturligtvis världsberömt och visst händer det att man träffar på mousserande vin, som kallas för champagne. Men det går inte att lura finsmakaren – originalet är alltid bäst. Här finns också namn som Mouton-Rotschild, Krug eller Chambertin

Förutom de stora “exportsuccéerna” så framställs det också i viner i många regioner, som knappt är kända i andra områden. Om du är i Nice, passa på och smaka på det vita vinet, som heter Bellet eller mousserande vin i Limoux. Visst smakar det gott och känns lite mysigt att kunna öppna en flaska lokalt vin till middagen i semesterhuset. Det kanske är något att ta hem och dricka, när semesterbilderna ska visas.

Visste du, att...

  • Mer än en halv miljon människor i Frankrike jobbar med vinframställning?
  • Det odlas vin i Frankrike på en yta av en miljon hektar?
  • 1954 var förbrukningen av vin 140 liter per person och idag är det ”bara” 67 liter?
  • Vinlagarna i Frankrike är de strängaste jordbruksreglerna i världen
  • På 50% av vinodlingsytan produceras mycket gott bordsvin
Vinområde i Languedoc, Frankrike

Vill du uppleva vinområdena på egen hand? Då är du välkommen till oss på NOVASOL för att hyra ett semesterhus i Frankrike. Med ett semesterhus som bas kommer du verkligen komma nära den franska kulturen inklusive det franska köket. Detta då du bor i ett privatägt semesterhus vilket innebär att du lever lite som fransmannen själv i Frankrike. Om inte just ett semesterhus lockar så kan du även hyra en semesterlägenhet i Frankrike hos oss på NOVASOL. Välkommen att göra en sökning redan nu!