Mat och dryck i Champagne-Ardenne

Smaka äkta Champagne tillsammans med lokala matupplevelser

Vissa säger att en vinälskare som inte har besökt Champagne är ingen riktig vinälskare. Ett enkelt sätt att utforska regionen är att hyra hus i Champagne-Ardenne. Följ den utstakade vin-rutten eller besök din favoritvingård. Avnjut ett glas mousserande vin med Langres-ost och andra lokala delikatesser.

Champagnefantasten har mycket att tacka munken Dom Pérignon för. Det var han som utvecklade ett sätt att behålla bubblorna och smaken redan på 1600-talet. Den bubblande drycken görs av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. I dag tillverkas och säljs inte mindre än 300 miljoner champagneflaskor i världen. Champagne har en skyddad ursprungsbeteckning, det är bara mousserande vin från Champagne som får kallas Champagne.

I Champagne finns både utstakade vinrutter och möjligheter att besöka olika vingårdar. Ta till exempel rutten Route de Champagne: Côte des Bar, Route du Massif Saint-Thierry, Route de la Montagne de Reims, Route de la Vallée de Marne eller Route de la côte des Blancs. Kontakta den lokala turistbyrån för att få mer information om vilka vingårdar som är öppna för allmänheten under er vistelse. Att besöka en av stadens vinkällare är också ett bra sätt att smaka bubblande dryck i Champagne-Ardenne. I städerna Reims, Epernay och Châlons-du-Champagne kan du vara säker på att det finns en vinkällare.

Champagne - en given del av regionens matkultur

Provsmaka spännande mat i Champagne-Ardenne

Mat-turismen blir allt mer populär i världen. Att hyra hus i Frankrike och äta och dricka sig genom landets alla regioner är en angenäm upplevelse. Även om Champagne är mest känd för sitt mousserande vin, finns det även god mat i Champagne-Ardenne. Framför allt charkuterier och ostar. Staden Rethel är vida känd för sina vita korvar boudin blanc och Troyes är berömd för sin korv, andouillette, som traditionellt görs på grismage och tarmar. Staden Ardenne är välkänd för sin lufttorkade skinka.

I Frankrike avslutar man gärna sin middag med en ostbricka. Om du har tänkt hyra hus i Champagne-Ardenne måste du smaka de lokala ostarna till ett glas vin. Den goda osten Chaource görs på komjölk och tillverkas i både Champagne och Bourgogne. Langres är en kittost från byn Langres och har tillverkats sedan 1600-talet. Osten är gjord på pastöriserad komjölk och får sin skorpa från upprepade bad i saltvatten. Tillverkningssättet ger en liten grop i toppen, i Champagne-Ardenne är seden att man häller lite champagne i gropen för att smaksätta ytterligare.

Boka ett semesterhus som bas för nästa matresa i Frankrike

Är du intresserad av att hyra hus i Champagne-Ardenne och njuta av fantastiskt vin och delikatesser kan du boka semesterhus här på vår hemsida. Novasol har funnits sedan 1968 och är norra Europas största förmedlare av kvalitetssäkrade semesterbostäder. Våra semesterhus besiktas regelbundet av kunnig personal så att du kan känna dig trygg när du till exempel ska hyra semesterbpstad i Champagne-Ardenne. I hyran ingår även en försäkring och ett avbeställningsskydd. Bienvenue en France!