Historia och Kultur i Aquitaine

Passa på att hyra hus i Aquitaine och ta del av regionens kultur och historia

Det finns många vackra platser i Frankrike, men få så rika på förhistoriska lämningar som Aquitaine. Den historieintresserade ser till att hyra semesterhus i Aquitaine illa kvickt. Här finns ett flertal platser med grottmålningar och det spännande förhistoriska nationalmuseumet. Aquitaines kultur är intressant på fler än ett sätt, franska är officiellt språk, men i området talas även baskiska och occitanska.

Aquitaine kallas ibland för mänsklighetens vagga. Här bodde homo erectus för 400 000 år sedan. Våra förfäder har lämnat spår efter sin kultur i Aquitaine. I den berömda Vézèredalen kan man beundra grottmålningarna i till exempel Lascauxgrottan. Vézèredalens grottor har klassats som världsarv av UNESCO. Att hyra semesterbostad i Aquitaine är ett bra sätt att komma närmare Aquitaines kultur.

Det är många olika folkslag som har bott i regionen. Under 300-talet före Kristus blandade sig gallerna med befolkningen i Aquitaine. Sedan erövrade romarna området. Romarna tog med sig det bästa från sin civilisation och passade på att förbättra till exempel vägar, det var också romarna som tog med vinrankan. Sänd romarna en tacksam och tänk tillbaka på Aquitaines historia när du njuter av ett gott bordeauxvin.

Utforska Aquitaines historia i Frankrike

En region präglad av historia

Rom föll 476 efter Kristus och medeltiden började. Då kom vandaler, goter och även muslimska arméer försökte ta sig in. I mitten av 700-talet lyckades Charles Martels armé stoppa inkräktarna och regionen blev ett kungadöme. Nu började kungarna skriva sin historia i Aquitaine.

Under 1000-1100-talet delades invånarna upp mellan hertigdömena i regionen och den historiska provinsen Gascogne. Mellan 1300-1400-talet rasade hundraårskriget och engelsmännen försökte ta över Aquitaine. Under den här tiden växte sig religionen stark. I dag finns många vackra kyrkor som till exempel Saint Front i Périgueux eller Saint-Pierre i Bordeaux som bär vittnesmål om katolicismens historia i Aquitaine.

Kungamakten var fortfarande inte helt etablerad i regionen och1462 passade man på att inrätta parlament i Bordeuax. Det var inte bara kungens makt som skakade, även religionen. I Aquitaine rasade krig mellan katolikerna och protestanterna, det var inte förrän Henrik IV blev kung i slutet av 1500-talet som man kunde sluta fred.

Förutom historieälskare så bör vinfantaster hyra semesterhus i Frankrike. I dag är Bordeaux synonymt med franskt vin, men regionen har varit känd för sina goda viner sedan länge. Redan 1308 exporterades 850 000 hektoliter vin till England. I Aquitaine finns inte mindre än tre vinrutter som går genom regionens fyra hörn.

Ett bra sätt att komma närmare historiens vingslag i Aquitaine

Novasol har hyrt ut semesterbostäder sedan 1968 och är i dag Europas ledande förmedlare av kvalitetssäkrade semesterhus. Vi finns i stora delar av Europa och har ett stort utbud så att du och din familj enkelt kan hyra hus i Frankrike. Är ni intresserade av att hyra hus i Aquitaine kan ni boka här via vår hemsida. Alla våra semesterhus är inspekterade av företagets representanter för att ni ska kunna känna er trygga när ni hyr semesterhus i Frankrike. Vi hälsar dig välkommen att hyra hus i Aquitaine!