Mat och dryck i Gironde

Upplev det lokala franska köket när du ska hyra hus i Gironde

I Gironde ligger Bordeaux som är det franska vinets huvudstad och en vallfärdsort för alla som älskar vin. Här kan du besöka vingårdarna, delta i en provsmakning eller se hur det går till när man gör vin. Det bästa sättet att utforska Bordeauxs vindistrikt är att hyra ett semesterhus i Gironde.

Gironde är ett departement i den franska regionen Aquitaine. Bordeaux är Girondes största stad. I området finns över 100 000 hektar vinodlingar och flera tusen vinbönder. Girondes historia är sammanflätad med vinrankor sedan 2000 år tillbaka.

Klimatet och läget vid atlantkusten gör området perfekt för druvodling. Förutsättningarna är världsunika och bidrar till att det finns ett stort mångfald bland vingårdarna. Här finns alla sorters vin: fräscha och fruktiga, tunga och lätta. Bordeaux är kanske mest berömt för sina röda viner, men här finns även vitt vin, mousserande drycker och roséviner. Kända blåa druvsorter är sabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Välkända gröna druvor är sémillon och sauvignon blanc.

Gironde för vinälskaren

Gironde är ett paradis för vinälskaren

I Gironde finns kända områden som Saint-Emilion, Margaux och Sauternes. Saint Emilion och dess omgivningar har klassats världsarv av UNESCO. Från Gironde kommer de kända vinerna Cheval-Blanc, Latour, Petrus och Haut-Brion. Med bil kan du enkelt besöka vingårdar och slott i området. Via franska turistbyrån kan du och din familj ta reda på vilka slott som är öppna för allmänheten under den tid då ni semestrar i området.

Om du stannar i Bordeaux en längre tid kan du passa på att gå en kurs för att lära dig vinprovningens ädla konst på École du vins. Skolan håller kvällskurser, sommarkurser och har även provsmakningar för ett enskilt tillfälle. Även turistbyrån i Bordeaux brukar anordna vinprovningar.

Förutom vin finns det även spännande mat i Gironde. Läget vid atlantkusten gör att det finns ett stort utbud av färsk fisk och skaldjur i området. Storstaden Bordeaux har många restauranger att erbjuda.

Ett klick från att njuta av mat och dryck i Gironde

Att bo en vecka eller två på samma plats är ett bra sätt att uppleva lokalbefolkningens vardag, komma närmare mat- och vinkulturen och få en mer unik semester. Är du intresserad av att utforska de berömda vindistrikten utanför Bordeaux kan du boka ett semesterhus i Gironde via vår hemsida. NOVASOL har funnits sedan 1968 och är i dag Sveriges ledande förmedlare av kvalitetssäkrade semesterbostäder.

Vi finns på många platser i Europa och har ett brett utbud av lägenheter och semesterhus i Gironde. Sedan 1990 har vi även ett kontor i Sverige till vilket du är välkommen att höra av dig om du har frågor. Hit kan du ringa om du till exempel vill ha hjälp med att hyra hus i Gironde. Att boka via oss är säkert, alla våra hyresobjekt inspekteras regelbundet av våra representanter för att du ska kunna känna dig trygg. Bienvenue chez nous!