Natur och kultur i Dordogne

Hyr du ett semesterhus i Dordogne kan du ta del av områdets alla kultur- och naturupplevelser

Även om just Dordogne är mest känd för sina förhistoriska lämningar, finns fina möjligheter till naturupplevelser i Dordogne. Vandra i friska luften, paddla längs de vackra floderna, cykla eller ta en ridtur. Här finns även chans att ta del av spännande historia och kultur genom att besöka slott och byar med anor från medeltiden. Det enklaste sättet att utforska områdets natur och kultur är att hyra ett semesterhus i Dordogne.

Dordogne är ett av fem departement i den franska regionen Aquitaine. De största städerna är Perigeux och Bergerac. Klimatet är behagligt och det är härligt att hyra semesterhus i Dordogne oavsett årstid. Floden Lot flyter fram i öster och i väst ligger vingårdarna i Gironde, där Saint-Emilion är en av de mest berömda.

Fyra färgnyanser av Périgord

Naturen i Dordogne skiljer sig åt på flera sätt. I folkmun sägs att Dordognes natur är som mosaik. Man delar upp området i fyra zoner, det gröna Périgord, det vita Périgord, det lila Périgord och det svarta Périgord. Det var författaren Jules Verne som gav den norra delen av departementet namnet det gröna Périgord eftersom det finns mycket grönska i området.

Den vita delen av Périgord får sitt namn efter färgen på den sten som använts till många byggnader och skulpturer. Här kan du uppleva Dordognes kultur genom att ströva bland trånga gränder, beundra den vackra katedralen Saint-Front, besöka konstmuseer och provsmaka matmarknadernas läckerheter.

I det lila Périgord finns Bergeracs vingårdar som till exempel den kända Monbazillac, spännande arkitektur och befästa städer från den tid då England stred mot Frankrike. Det svarta Périgord ligger i den sydöstra delen av departementet och det är här mänsklighetens vagga, den berömda Vézèredalen, ligger. Området har fått sitt namn efter den täta ekskogen som växer här.

Det svarta Périgord är platsen för de som vill uppleva kultur i Dordogne. Här finns många vackra slott och den historiska staden Sarlat som är känd för sin medeltidsarkitektur och byggnader från renässansen. Sarlat är även en stad för den konstintresserade, Sarlats filmfestival går av stapeln i november varje år.

En aktiv semester i Dordogne

I Dordogne finns fina möjligheter till naturupplevelser. En del av vandringsleden Saint-Jacques de Compostelle (mer känd som Santiago de Compostela) går genom Dordogne. I departementet finns också ett trettiotal stigar som man kan upptäcka till fots, från hästryggen eller på en mountainbike. I Dordogne finns även golfbanor och möjligheter till fiske. Fem floder rinner genom området och Dordogne är ett paradis för alla som älskar att paddla kanot.

Nu är du ett klick närmare natur och kultur i Dordogne

Om du är sugen på att uppleva Dordognes natur, kan du boka ett semesterhus i Dordogne via Novasols hemsida. Novasol har funnits sedan 1968 och är i dag Sveriges största förmedlare av kvalitetssäkrade semesterhus. För din trygghets skull inspekterar våra representanter alla våra hyresobjekt regelbundet. Novasol finns i stora delar av Europa och vi är glada över att kunna erbjuda ett brett utbud när du till exempel ska hyra hus i Dordogne. Varmt välkommen till oss!