Lascauxgrottan i Dordogne

Under din semester i ett semesterhus i Dordogne kan du bland annat besöka de spännande Lascauxgrottorna

De berömda Lascauxgrottorna är en av de främsta anledningarna till att hyra hus i Dordogne. Beundra våra förfäders konstverk och känn historiens vingslag. Ett semesterhus i Aquitaine är en utmärkt utgångspunkt för detta.

I den franska regionen Aquitaine ligger departementet Dordogne. Här finns den plats som sägs vara mänsklighetens vagga, Vézèredalen. Här bodde våra förfäder för 400 000 år sedan. Lascauxgrottorna är den mest kända av områdets förhistoriska grottor. I folkmun kallas den ibland för förhistoriens sixtinska kapell.

En septemberdag 1940 upptäckte en fransk tonåring att det fanns ett hål i Lascauxkullen. Några dagar senare kom han tillbaka till platsen med tre vänner. Tillsammans försökte de göra hålet större och upptäckte då Lascauxgrottorna. Med endast en lampa som ljuskälla, blev de fyra tonårspojkarna de första att återupptäcka de 17 000 år gamla grottmålningarna från våra förfäder Cro Magnon.

I Lascauxgrottorna finns avbildningar av hästar, tjurar, hjortar och björnar. Grottorna stängdes för allmänheten 1963 eftersom det fanns risk att målningarna skulle förstöras. I dag får man i stället besöka Lascaux II som är en kopia av originalet. Den modige turisten som är sugen på en annorlunda upplevelse kan besöka Lascauxgrottorna nattetid under sommaren. Reservation krävs.

För att kunna återskapa konsten och stämningen i ursprungsgrottan har man använt sig av samma motiv, färgpigment och teknik. Våra förfäder Cro Magnon har lämnat kvar sina verktyg och vardagsföremål. De finns till allmän beskådan på det förhistoriska nationalmuseet i närheten av Vézèredalen.

Andra förhistoriska upplevelser

Lascauxgrottorna, eller La Grotte de Lascaux som de heter på franska, är egentligen bara en grotta. Lascauxgrottan är en av många grottor i den vackra Vézèredalen i Dordogne. 15 grottmålningar är uppsatta på UNESCO:s lista över världsarv. Besök gärna l’Abri de Cro-Magnon där man hittade skeletten efter våra förfäder, den berömda La Madeleine eller trollkarlens grotta la Grotte de Saint-Cirq ou du Sorcier.

Ett klick från mänsklighetens vagga

Blev du nyfiken på att besöka Lascauxgrottorna kan du enkelt boka semesterhus i Dordogne på vår hemsida. Novasol har förmedlat semesterbostäder sedan sextiotalet och är i dag en av Sveriges ledande förmedlare av kvalitetssäkrade semesterhus och lägenheter. För att du ska kunna känna dig trygg när du till exempel ska hyra semesterhus i Aquitaine, inspekteras alla hus regelbundet av våra representanter. Passa på att hyra hus i Dordogne!