Sevärdheter och aktiviteter i finska Lappland

Finska Lappland är definitivt området för den som vill ha en individuell semester. De stora vidderna och lugnet i Lappland här gör att man snabbt glömmer vardagens jäkt och bekymmer. Attraktionerna och sevärdheterna har oftast samband med naturen. Exempel på aktiviteter är hund-, ren- och skotersafaris, snöskovandring och isfiske. Men även turer på isbrytare, ridning på islandshästar eller bad i isvak är möjliga. Vi har gjort en sammanställning av det ni inte ska missa om du valt att hyra stuga i finska Lappland.

Inari

Romantiskt mellan tall- och granskogen i lappland ligger sjön Inari. I sjön som ofta är istäckt ända in i juni finns ca 3000 öar. Plötsligt kommer solen och smälter isen och skridskorna får bytas till bikini.

I miten av sjön finns ett berg med en restaurang. Här finns också en utsiktsplats där man har en fin utsikt över hela trakten. I orten Inari finns ett konstmuseum som visar områdets historia och samernas liv.

Kemi

Inom turismen har Kemi gjort sig känd genom sitt ishotell. En annan attraktion är isbrytaren Sampo på vilken man kan följa med på rundturer på vintern. I Kemi finns flera museer, bl a ett arbetarmuseum, historiskt museum, Kemi Museum och Konstmuseum.

Kemijärvi

Kemijärvi är Finlands nordligaste stad med 1300 invånare belägen direkt vid Kemijoki (Kemi älv). Kemi har mycket att erbjuda. Här kan man t ex promenera på en speciell naturstig, klättra upp eller åka skidor ner längs Suomutunturi eller besöka konstmuseet Puustelli. Hembygdsmuseet ger en överblick över traktens historia och traditioner.

Rovaniemi

Rovaniemi ligger direkt vid polcirkeln och är inte bara Lapplands ekonomiska centrum utan också dess kulturella. Det är här som jultomten bor, i Rovaniemi. De första invånarna kom till Rovaniemi redan på 1780-talet, men det var först 1960 som platsen fick stadsrättigheter. Gatunätet är byggt enligt ritning av den kända arkitekten Alvar Aalto och i form av ett renhorn. Med mer än 180 dagar med snö om året är vintern den dominerande årstiden. På vintern 1999 slogs ett köldrekord. Då uppmättes hela -47,5 grader. De futuristiska lapplandshusen ritade av Alvar Aalto är värda ett besök.

Tomten har sin verkstad i Rovaniemi och honom kan man besöka hela året. En upplevelse inte bara för barnen!

Eller besök julparken Santa Park där allting förstås handlar om jul. Parken är öppen under sommarmånaderna och under julen.

I Artikum finns ett museum och en modern forskningsstation under ett och samma tak. Här får man reda på allt om Rovaniemi och hela den norra regionen.

Djurparken Ranua

I Djurparken Rauna finns 60 olika arktiska och nordiska djurarter, t ex isbjörnar, vargar, renar, älgar mfl. Under sommaren finns ett speciellt zoo med kramdjur för de yngsta besökarna. Djurparken är öppen året runt. Förutom djurpark finns här en fabriksförsäljning av sötsaker från tillverkaren Fazer, en restaurang, och souveniraffärer. Ranua ligger ca 80 km från Rovaniemi.