Semester med breda, vita sandstränder

Om du inte redan visste det så är Danmark rikt på fantastiska stränder! Stränderna är en stark anledning till varför så många – speciellt barnfamiljer – har Danmark som favoritresmål under sommaren.

Med ett stort utbud av breda, vita stränder och över 200 med ”blå flagg” får många svenskar en känsla av att man är betydligt längre söderut än ett grannland.

Njut av breda vita sandstränder i Danmark

Danmarks barnvänliga stränder

På över 870 mil kust finner man fler än 700 stränder i Danmark. Flera av dessa är dessutom utmärkta för barnfamiljer med grunt vatten och gott om faciliteter. Eftersom Danmark är ett populärt resmål bland framförallt familjer med barn, har de mest besökta stränderna här anpassats för att passa just barnfamiljer.

Spenderar man en barnsemester i Danmark så är givetvis ett besök till någon av de många barnvänliga stränderna ett måste. Speciellt under sommaren men inte enbart. Under fina dagar på vår och höst kommer du upptäcka att det är folk på stränderna då med. Mysiga promenader där barnen bland annat kan leta snäckskal och bärnsten.

Med badsugna barn i bilen vill man naturligtvis inte heller ha för långt till stranden. Även här är Danmark utmärkt då det aldrig är längre än 5 mil till havet. Dessutom ligger väldigt många av våra stugor i Danmark tätt inpå stränder vilket gör att du från många av våra semesterhus kan promenera ner från ditt boende.

Många barnvänliga stränder i Danmark

Blå Flagg

Den blåa flaggan viftar som ett kvalitetstecken på stranden. Den Blå Flagg är en internationell miljömärkning som är till för att säkra bra upplevelser vid – samt skydda – stränder och hav. Stränder och hamnar tilldelas den blåa flaggan om de uppfyller vissa kriterier. Detta innefattar bland annat:

  • Vattenkvalité
  • Säkerhet
  • Faciliteter
  • Miljöinsats

Inom dessa finns punkter som livräddningsmateriel, toaletter och rent badvatten. För att få flaggan som behöver stranden ansöka och därefter godkännas av såväl en landspecifik som internationell jury. Flaggan viftar på över 4000 platser i ca 50 länder men faktum är att Danmark är det land i Europa som har flest blåa flaggor per invånare. Idag har över 200 av Danmarks stränder den blåa flaggan och därigenom bland de renaste badvattnen i Europa.

Stugor nära strand i Danmark

5 stränder du måste uppleva i Danmark

  • Marielyst strand

Den barnvänliga, långgrunda sandstranden i Marielyst är kanske den mesta kända av alla Danmarks stränder. Marielyst Strand har nämligen fått motta priset Danmarks bästa strand tre år i rad under 2011, 2012, och 2013. Ska du hyra stuga i Marielyst så kan du ta del av över 20 kilometer vit sandstrand som också Marielyst Strand är en del av. Marielyst är beläget på Falsters östkust och har en lång historia som attraktiv semesterdestination.

  • Söndervig Strand

Söndervig har varit en av de mest välbesökta badorterna i Danmark sedan 1800-talet. Detta är inte konstigt då Söndervig Strand har hållit hög kvalité ända fram till våra dagar. Ett bevis på detta är att Söndervig blev utsedd till Danmarks bästa strand 2014. Söndervig strand är beläget på sydvästra Jylland och erbjuder, utöver den breda sandstranden, gott om faciliteter för att förhöja upplevelsen.

  • Amager Strandpark

Köpenhamns största strand ligger endast 5 km utanför huvudstaden. Här finner du som besökare gott om aktiviteter och arrangemang året om. För den som vill aktivera sig på land, har Amager Strandpark bland annat beachvolleyplaner, träningsanordningar och gräsytor för till exempel fotboll och lek.

  • Dueodde Strand

Bornholms mest kända strand – Dueodde Strand – sträcker sig från stugtäta Snogebaek till Jomfrugård. Den timglasfina sanden har hjälpt Dueodde strand att tillhöra bland de mest kända i Europa. Här finns självklart också faciliteter som kiosk och toaletter.

  • Lökken Strand

Lökken Strand på norra Jylland tillhör bland de mest populära i Danmark hos oss svenskar. Den vita, stenfria stranden är överlag långgrund och därmed barnvänlig. Ett kännetecken vid Lökken Strand är de hundratals (nästan 500) vita badstugorna som sträcker sig längsmed den kilometerlånga stranden. På Lökken Strand är det – som för många andra stränder i Danmark – tillåtet att köra bil.

Strandliv året om

Stränderna i Danmark är inte bara befolkade under sommaren. Även under höst och vår kan du möta människor på stranden som går promenader, letar bärnsten eller bygger sandslott. I vattnet kan du på många platser se folk vindsurfa och kitesurfa. Kanske vill du testa själv? Många platser har surfskolor där du kan testa dina färdigheter och lära dig konsten.

Ett tips är att besöka Klitmöller som är en välkänd plats bland för surfing. Danmark erbjuder även möjligheter för dig som vill fiska under din semester.

Vindsurfa utanför Danmarks stränder

Upplev Danmarks stränder med NOVASOL

Vill du njuta av någon eller flera av stränderna i Danmark är du välkommen till oss på NOVASOL. Oavsett vilken strand i Danmark du helst vill besöka har vi nästan säkerligen ett semesterhus i närheten. Detta då NOVASOL är Danmarks ledande förmedlare av semesterhus och stugor med boenden och servicekontor över hela landet.

Hos NOVASOL kan du söka på avstånd till badmöjlighet när du letar efter ett hus att hyra i Danmark. Genom att söka på den reseperiod och de kriterier du önskar, får du upp ett resultat som visar alla lediga boenden som matchar dina önskemål. Du är välkommen att hyra stuga direkt här på vår hemsida men du kan självklart även ringa till vår svenska kundservice så hjälper vi dig gärna med de frågor du har eller det hus du vill boka.