Sevärdheter och aktiviteter på Bornholm

Sju smultronställen på Bornholm

Bornholm är mycket mer än bara ruiner, de karaktäristiska rundkyrkorna och rökt sill. Den klippiga ön mitt i Östersjön är på många sätt helt annorlunda än övriga Danmark och är på alla sätt unik. Bornholm erbjuder fantastiska naturupplevelser och underbara kulturella pärlor, samtidigt som den idylliska och avslappnade ö-atmosfären är närvarande överallt. Ni kommer inte bli besvikna på varken aktiviteter eller saker att göra på Bornholm. Hela vägen från norr till söder och hela ön runt, oavsett årstid. Från bisonskådning till kritvita sandstränder – här har vi samlat sju av våra egna Bornholmsfavoriter!

Aktiviteter på Bornholm

Upptäck alla våra stugor på Bornholm

 

1. Bisonskådning i Almindingen

Mitt på ön ligger Bornholms stora skogsområde, Almindingen, som sedan 2012 har varit hem för en handfull europeiska bisonoxar – visenter – och deras kalvar. Själva bisonskogen är ett inhägnat område på cirka 200 hektar, och det är tillgängligt för både fotgängare och cyklister som vill få en skymt av det majestätiska djuret på ett rimligt avstånd.

Bison Almindingen

 

2. Utforska ön till fots

År 2020 öppnade den danska naturstyrelsen vandringsleden Højlyngsstien, som skär genom Bornholms unika natur från Hammerknuden i norr via Paradisbakkerne till Aarsdale i sydost. Højlyngsstien är totalt 67 km lång och har flera vindskydd, tältplatser och vattenposter längs vägen. Vandringsleden kan delas upp i mindre rutter anpassade efter behov, förmågor och ambitioner.

 

 Visste du att ...

... en av Danmarks elva nationella cykelvägar ligger på Bornholm? Cykelvägen, som officiellt heter N10, följer kusten runt ön och är totalt 105 kilometer lång. 

Cykling på Bornholm

Hitta ditt drömhus på Bornholm

 

3. Bornholm bit för bit

Naturligtvis får du inte missa att äta den välbekanta specialiteten Sol over Gudhjem på någon av öns många mysiga rökerier – men med det sagt så erbjuder Bornholms matscen mycket mer än så. På ön finns mängder av gårdsbutiker och självbetjäningsbodar som säljer nästan allt du kan önska; ofta är de egenproducerade varorna ekologiska och fria från tillsatser och e-nummer. En av många favoriter är Hallegård, som är ett kombinerat slakteri, butik och café med regelbundna aktiviteter för alla som har barnasinnet kvar.

Att äta tillsammans på Bornholm

 

4. Gå i dinosauriernas fotspår

Visste du att för mer än 65 miljoner år sedan levde riktiga dinosaurier på det vi idag känner som Bornholm? På upplevelsecentret NaturBornholm kan du utforska Bornholms unika geologiska förflutna, där en utställning om de danska dinosaurierna ger en unik inblick i en relativt okänd del av vår förhistoria. En garanterad succé att göra på Bornholm tillsammans med både barn och vuxna!

NaturBornholm sevärdheter på Bornholm

 

5. Bornholms alldeles egna tropiska strand

Dueodde strand ligger längst ut på Bornholms sydspets och räknas inte bara som en av de bästa stränderna på Bornholm, utan en av de bästa i hela Danmark. Det innebär också att den är minst sagt populär. Kanske också en av Bornholms mest populära sevärdheter. Men inte långt därifrån, strax utanför Svaneke, finns en liten hemlig oas som heter Hullehavn, där du både kan sola på den kritvita, mjuka sanden och hoppa i vattnet direkt från klipporna. Hullehavn är också en populär plats för kalla vinterbad.

Dueodde Strand

Se alla våra semesterboenden på Bornholm

Visste du att ...

... Bornholm kallas Danmarks solskensö? Den har fått namnet eftersom solen skiner lite mer på Bornholm jämfört med resten av landet. Under 2019 hade Bornholm faktiskt inte mindre än 235 fler soltimmar än riksgenomsnittet. 

 

6. Vänta! Ett vattenfall?

Ja, det är sant! Bornholm är det enda stället i Danmark där du kan uppleva något så exotiskt som ett vattenfall. Det största och mest imponerande är det i Døndalen, där Døndaleån faller mer än 20 meter på sin väg ned mot Östersjön. En av de mest spännande sevärdheterna på Bornholm! Från parkeringen leder en rask promenad på cirka 2 kilometer genom ett grönt och frodigt skogslandskap som mest påminner om en scen från en sagofilm. Glöm inte gummistövlarna!

Vattenfall Bornholm

 

7. Ett riktigt keramikcentrum

I århundraden har konstnärer och kreativa själar attraherats av Bornholms och Östersjöns karga natur. Idag är ön framför allt känd för sin keramiktradition. I Nexø har två lokala keramiker etablerat Det Brune Værksted, som är en kombinerad verkstad, ateljé och butik. I Rønne kan du besöka den 150 år gamla keramikfabriken Hjorts Fabrik, som även har levererat servisen till den världsberömda restaurangen NOMA i Köpenhamn.

 

Trevlig semester önskar NOVASOL Bornholm!