Sevärdheter och aktivteter i Belgien

Belgien är inte bara politiskt delat, utan även kulturellt. Flamländarna pratar nederländska och skyddar sitt språk mot inverkan från andra språk. Flamländarna har huvudsakligen levt på handeln och hade t.o.m. en egen konstinriktning. Dessutom lever de på ett burgundiskt sätt, har en präglad ölkultur och tar sig tid för att äta och leva i lugn och ro. Vallonerna lever mer efter den franska bondekulturen, försvarar även de sitt språk och sin kultur och identifierar sig mest med fransmännen. De lever ofta i små samhällen på landet.

Besök Bryssel med sina många sevärdheter

Spelmansorkester och blåskapell

Både i Flandern och Vallonien har nästan varje stad och minst lilla by en egen spelmansorkester eller ett eget blåskapell som uppträder på folkfester och vid religiösa evenemang. Loppmarknader är något som belgierna gillar, d.v.s. festliga gatumarknader med sång och dans. I Belgien finns det många pubar, dit invånarna går för att koppla av och glömma vardagen för en stund.

Tecknade seriefigurer

Belgierna har alltid varit tokiga i serietidningar och är det ledande landet i Europa när det gäller tecknade serier. Från detta land kommer många seriefigurshjältar, exempelvis Tintin, Lucky Luke och Smurfarna. Seriemuseet (the Belgian Center for Comic Strip Art) i Bryssel som finns i en gammal textilfabrik ritat av den välkände art nouveau arkitekten Victor Horta är värt ett besök.

Atomium

Atomium är en molekylformad byggnad och är kanske den mest ovanliga attraktionen i Belgien. Det var till världsutställningen i Bryssel 1958 som Bryssel lyckades bygga en molekylformad byggnad. Det går en hiss rakt upp i mittenpelaren och sedan kan man åka ned i rulltrappor in i de olika bollarna. Byggnaden har även olika utställningar.

Durbuy

Durbuy är inte stort men ändå lockas turister att besöka denna stad. Attraktionerna blir även de fler och fler. Sevärdheterna är; Mégalithes in Wéris museet, här visas varje år ett speciellt evenemang där regionens traditionella aspekter visas. Ett trevligt besöksmål när du ska hyra stuga i Belgien

Bryggerier

Belgien är utan tvivel ett ölland. Landet har 450 olika ölsorter. Det finns alltifrån vanlig öl, körsbärsöl, weissbier till trappist och rödbrun öl. Landskapet är lika omväxlingsrikt som ölen. Ölen är djupt förankrat i den belgiska kulturen och i landets traditioner och är mer än bara en dryck. Många byar i Vallonien har kloster och bryggerier, exempelvis Chimey.

Upptäck alla sevärdheter i Belgien