En höst i Sverige – våra bästa höstlovsaktiviteter

Kan du inte få nog av semester och ledighet? Inte vi heller!

 

Det senaste året har vi fått lära oss att resa på hemmaplan. Det finns många platser och upplevelser att upptäcka - också utanför högsäsongen.

 

Hösten i Sverige är en härlig tid att resa på. Naturen håller på att ställa om för vintern och det är en av de vackraste tiderna på året. Höstlovet är ett välkommet avbrott från vardagen och vi kan äntligen njuta av levande ljus, värmande mat och mysiga utflykter.

 

Det finns också massor av roliga saker att göra på höstlovet. Men vad ska ni hitta på och vart ska ni ta vägen? Här kommer våra tips på höstlovets resor och aktiviteter för en lyckad höst i Sverige.

NOVASOLs tips till höstlovet

Höstlovet, vecka 44, är en populär semestervecka som i år infaller mellan den 1-5 november. Många kanske fastnar i tankar om en resa till varmare breddgrader. Men döm inte ut en höst i Sverige för snabbt! Det finns massor av roliga höstaktiviteter att välja och vraka bland. Om ni redan har ställt in blicken på en resa till solen kan du istället läsa om våra bästa utlandsresor under höstlovet.

Det viktigaste för dig och din familj är att tänka på hur ni vill fira höstlovet. Vilka områden i Sverige vill ni besöka och var vill ni bo? Vad vill ni göra på höstlovet? Runtom i Sverige finns det flera ställen som håller öppet under höstlovet med extra roliga saker att göra.  

Planera er höstlovsvecka efter er ambitionsnivå, så att ni hinner med det ni vill göra. Kom ihåg att hålla det enkelt så att det också finns tid för vila och avkoppling! Se över öppettider och tillgänglighet för era höstlovsaktiviteter så att ni får en så friktionsfri semester som möjligt 

1. Bo bra, bättre, bäst i en stuga

När ni hyr en stuga har ni ett perfekt utgångsläge för att njuta av övergången från den varma sommaren till den mysiga vintern. Ni bor nära höstens roliga utomhusaktiviteter och kan planera dagarna precis som ni själva vill. Ni slipper dessutom dyra hotellkostnader! Priserna gäller nämligen oftast för en hel vecka och familj. Under hösten är heller inte populära destinationer överbefolkade med turister, som de annars är under sommaren. Därför kan du se dessa vackra platser från ett annat perspektiv. 

Hösten innebär lågsäsong och du kan göra ett bra klipp på mysiga stugor som vanligtvis är lite dyrare. Passa på att välja en lite lyxigare stuga till höstlovet med avkopplande faciliteter som inomhuspool, bastu eller jacuzzi. 

Hos NOVASOL kan ni välja mellan ett stort antal destinationer och stugor i Sverige. Därför kan ni i lugn och ro hitta just er perfekta stuga till höstlovet. Kom ihåg att våra allra bästa stugor bokas snabbt, så det lönar sig att boka årets resa till höstlovet redan nu. 

2. Höstlovsaktiviteter snälla mot plånboken

Om ni vill hyra stuga på höstlovet har ni inte bara ett prisvärt boende - ni kan glädja er åt att det finns många aktiviteter som är snälla mot plånboken

Se om det finns några trevliga cykelleder i närheten av stugan eller packa med er vandringsskorna och gå på vandringstur. Såhär års är dessutom naturen fylld med färggranna löv, mossa och kottar som ni kan ta med er hem och pyssla med. Ta fram sax, kritor, papper och lim och låt barnens kreativitet flöda! 

Höstlovsaktiviteter behöver inte kosta en förmögenhet. Plocka eget pyssel i skogen
Höstlovsaktiviteter behöver inte kosta en förmögenhet. Plocka eget pyssel i skogen

3. Kom ut i den uppfriskande naturen

Höstlovet handlar en hel del om att komma ut i naturen, eftersom att många av oss spenderar mycket tid inomhus resten av året. Det är skönt att ge sig ut i naturen när höstsolens strålar tittar fram. 

Hösten är en mysig årstid att besöka de svenska fjällen och att komma ut i den krispiga luften och skåda naturens färgexplosion. Allt som behövs är kläder efter väder. Besök till exempel Fulufjället Nationalpark och vattenfallet Njupeskär. Visste du att hösten också innebär startskottet på norrskenssäsongen? Om du inte fått uppleva naturens ljusshow är detta ännu en anledning att åka norrut.

I skogen kan ni gå runt och njuta av höstens alla färger och fylla lungorna med den friska höstluften. En bra plats att utgå från är Småland, med hela 3 nationalparker och mer än 400 (!) naturreservat. En populär utflykt i detta landskap är till exempel att åka på älgsafari i Markaryd

Annars kan ni åka till Öland och låta er förbluffas av Trollskogen eller öns långa sandstränder. Packa med stormköket och njut av en hemlagad måltid ute i naturen. 

4. Frossa i kulinariska upplevelser

Hösten svämmar över av kulinariska upplevelser runtom i landet! Reser ni till Skåne? Då kan ni gå på skördefestivaler eller en av flera "bondens marknad". Besök ett mysigt gästgiveri och smaka på en klassisk äggakaka med stekt sidfläsk, gräslök och rårörda lingon.  

Västkusten är det högsäsong för fiske! Åk ut med en fiskebåt och fånga egen hummer, havskräftor, räkor eller ostron. Hur lyxigt skulle det inte vara att starta höstlovet med färsk hummer i en mysig stuga i Bohuslän

Gotland kan du istället ge dig ut på en tryffelsafari - en unik upplevelse då det är den enda platsen i Sverige där vi hittar den underjordiska svampen.  

Hösten är också en bra ursäkt till att unna sig en och annan fikapaus mellan alla utomhusaktiviteter. Besök ett mysigt kafé och njut av en rykande kopp kaffe eller te och en saftig bulle. Om ni hyr stuga över höstlovet är det också mysigt att baka tillsammans och ta med sig hembakade bullar på era utflykter.  

5. Upplev kontrasterna mellan varmt och kallt

Finns det något mer svenskt än bastubad? Nej, vi misstänkte det! Enligt oss så gör en bastu höstlovet snäppet bättre. Efter en frisk promenad i höstlandskapet eller ett dopp i det kalla vattnet så finns det inte mycket som slår att sätta sig i en värmande bastu. Bo i en stuga med bastu nära sjö eller hav, eller besök ett av de vackra kallbadhusen i Sverige - det mest kända är nog Kallbadhuset i Varberg.  

| Editor:
(Först publicerad )