Semester i Grekland

Svenskarnas storfavorit

Gammal kärlek rostar aldrig! Grekland lockar svenskarna varje år och fortsätter fascinera oss. Vilket inte är konstigt. Landet bjuder på rik historia- och kulturarv, tusentals öar och otaliga vackra städer. Och ett kök som älskas världen över! 

Semester i Grekland betyder även sol, fina sten- och sandstränder och azurblått hav. Ett perfekt resmål för dig som vill koppla av. Men landet har betydligt fler sidor att visa. Upplev det grekiska nattlivet, upptäck spännande städer eller varför inte grotta ner dig i grekisk historia och mytologi?

Låter detta som något för dig? Börja planera med dina vänner, din käraste eller familjen för oförglömlig solsemester i Grekland!

Njut av en semester i Grekland

Tusentals öar med stor variation

Grekland är känt för sina vackra öar som lockar semesterfirare år efter år. Öarna är många till antalet och varierande. Vilket betyder att du kan välja och vraka men också välja den ö som passar just ditt syfte med din semester i Grekland. Här finns nämligen allt från livliga partyöar till lugnare och mindre besökta öar. 

Ö-världens semesterpärlor

Med över 5000 öar är det otroligt svårt att sålla. Men vi gjort ett tappert försök: 

  • Kreta hör till en av de mest populära öarna och är ett utmärkt val för dig som planerar semester i Grekland med barn. Den omtyckta ön bjuder på sol, bad och underbara stränder och mycket mer! Spendera till exempel kvällen i charmiga staden Chania, upplev nattlivet i Plantanas, se Knossospalatset, vandra i nationalparken Samariaravinen eller åk på utflykt till den rosa stranden – Elafonissi. 
  • Ön Zakynthos passar såväl familjen som den äventyrslystne. Ön är härligt grön och frodig med kuperat landskap. Här kan du bland annat se jättehavssköldpaddor, upptäcka grottor och snorkla i kristallblått vatten. 
  • På ön Korfu kommer du att slås av ovanliga blandningen av arkitektur och kulturer som är ett resultat av de många olika maktskiftena under historien. Ön är även grön och härlig och det finns gott som fina stränder! 
  • Kos är ön som har lockat festglada i decennier. Förutom rikt nattliv finns det perfekta förutsättningar för snorkling och dykning. Besök gärna även Kos fästning och templet Askleipos. 
  • Eller varför inte uppleva solnedgången på kanske Greklands vackraste ö – Santorini? Vulkanön hör till de mest fotograferade platserna i Grekland och det finns många skäl till det. Njut av de vackra omgivningarna, strosa bland vitkalkade hus med blåa detaljer och ät god grekisk mat med magisk utsikt! 
  • Skiathos är en annan omtyckt ö som bjuder på mer än 50 stränder! Ön är grön och skön. Dessutom spelades delar av filmen Mamma Mia här!

Andra härliga semesteröar att välja bland till din nästa semester i Grekland är Rhodos, Lesbos, Sifnos, Paros och Naxos!

Spendera din greklandssemester på Skiathos

Upptäck fastlandet under din greklandssemester

Många associerar Grekland med dess många vackra öar med vitkalkade hus, sol och bad. Greklands fastlands har i och med det hamnat i ö-världens skugga. Något orättvist om du frågar oss när det finns så mycket att saker att se och göra! Varför inte passa på att utforska fastlandet under din nästa semester i Grekland?  Nedan listar vi våra topp-5 favoriter: 

Aten

Greklands huvudstad är inte bara vacker utan är också otroligt spännande som resmål. Särskilt med historielinserna på. 

Under din vistelse är ett måste att besöka Akropolis, den antika marknadsplatsen Agoran och Zeustemplet. Ett annat tips är att ta sig till det charmiga området Plaka och den närliggande stadsdelen Monastiraki. Njut av små medeltida gränder, upplev nattlivet och besök inom-och utomhusmarknaden. 

Monemvasia

Staden, som kallas för den gömda staden, hör till en av Greklands finaste platser. Staden är vackert beläget på ena sidan av en klippö som du tar dig över via en bilbro från fastlandet. Njut av omgivningarna, se de antika lämningarna och strosa bland de smala gränderna. 

Vikos Gorge

Vikos Gorge är en canyon som även är världens djupaste! Något mindre än Grand Canyon men minst lika uppseendeväckande! Canyonen bjuder fanatiskt natur, vackra utsiktsplatser och flera vandringsleder. 

Mont Olympos

Mont Olympos är Greklands högsta berg men också enligt sägnen hem till de grekiska gudarna. Här finns det gott om vandringsleder i olika svårighetsgrader. Du kan dessutom ta ett stopp och ta ett dopp i en av Mont Olympos många vattenfall och pooler.  

Nafplio

Nafplio är Greklands första huvudstad och är en otroligt charmig hamnstad som är värt att besöka. Här finns det bland annat en borg med 999 trappsteg och en fängelseö med ursprung från den osmanska tiden.

Besök Akropolis under din semester i Grekland

Tips på de bästa stränderna

Semester i Grekland är lika med tillgång till underbara stränder. Landet har gott om härliga stränder och variationen är stor. Men det finns stränder som sticker ut mer än andra. Vilket kan vara bra att känna till inför din semester i Grekland. 

  • Elafonissi, Kreta - Ett av de stora dragplåstren på Kreta är den rosaskimrande stranden Elafonissi. Stranden anses vara öns vackraste strand och är även barnvänlig.  
  • Plaka Beach, Naxos - En lugn mjuk sandstrand som är halvmil lång och hör till öns finaste stränder. Stora delen av stranden är relativt orörd samtidigt som du har nära till restauranger och caféer. 
  • Myrtos, Kefalonia - En vit klapperstenstrand som ligger i topp på världens bästa stränder år efter år. Hör möts du av turkosfärgat hav, branta kalkstensklippor och vyer som får en att tappa andan! Stranden passar alla typer men om du vill undvika trängsel är bästa tidpunkten att besöka ön i maj eller september. 
  • Shipwreck Beach, Zakynthos - En magisk strand som endast nås med båt. Havet är turkost och stranden består av runda vita stenar. På stranden finns även ett skeppsvrak som även har givit namn till stranden. Besök stranden Elafonissi under din Greklandssemester 

Snabbfakta om Grekland

Huvudstad: Aten
Valuta: Euro 
Språk: Grekiska
Tidsskillnad: + 1 timme
Landsnummer: +30
Klimat: Typiskt medelhavsklimat med torra varma somrar och milda fuktiga vintrar. 
Adapter: Behövs ej

Spendera din semester i Grekland på ett annorlunda vis 

Grekland har länge förknippats med charterresor. Kanske vill du testa på att spendera din semester i Grekland på annat vis? Då kan du till exempel hyra hus i Grekland genom oss på NOVASOL. Fördelen är att du får chansen uppleva Grekland på ett nytt och mer flexibelt sätt. Till exempel kommer du närmare naturen, kulturen och får en mer äkta känsla av landet under din semester i Grekland!

Semesterhus i Peloponnese för din greklandssemester