Säkerhet till sjöss

Semester med båt

Till många av våra stugor och semesterhus är en båt inkluderat i hyresbeloppet eller kan hyras på plats. I närheten av bra fiskevatten kan man många gånger också finna båtuthyrning.

Har en eller flera i det resande sällskapet behörighets- eller förarbevis för båten? Om inte, rekommenderar vi starkt att ni innan avresa informerar er om vilka regler som gäller i det land och område ni valt att hyra stuga i. Motorbåtar med låg motorkapacitet behöver i regel inget förarbevis men det är ändå en god idé att kontrollera. För rodd- och andra fritidsbåtar är det inte nödvändigt med behörighets- eller förarbevis.

Checklista – dessa saker ska med!

Vattenösare, åror, öglor, rep och ankare bör alltid vara ombord på båten. Om ni fiskar i större sjöar, vid kusten eller ute till havs, bör ni även ta med en lykta, förstahjälpen-kit, båtshake, reservdunk, pulversläckare, kniv och nödraket. Dessutom bör det tas med ett kompass och sjökort (finns i specialbutiker eller på internet).

En vattentät eller vattenskyddad mobiltelefon bör också medtagas. Var uppmärksam på, att spara viktiga telefonnummer i mobiltelefonen om en nödsituation skulle uppstå.

Visa hänsyn till andra människor och miljön. Ta med avfallspåse. Även dricksvatten, solkräm och en keps eller liknande kan vara viktiga saker att komma ihåg för en en lång dag på sjön.

Tekniska hjälpmedel

Beroende på vilken typ av vatten ni ämnar befinna er på, kan följande tekniska hjälpmedel vara bra att ha. Många båtar är dock redan utrustade med motsvarande. Annars kan ni som regel hyra eller köpa tekniken i special- eller fiskebutiker:

  • GPS
  • Ekolod
  • Elmotor

Rätt klädsel

Var uppmärksam på, att man som utgångspunkt alltid ska bära flytväst - även i mindre vatten.

Som regel har uthyraren ett passande utbud av flytvästar tillgängliga eller till uthyrning.

Ni ombedes, innan avresa till stugan eller semesterhuset, att undersöka om flytvästar eller liknande finns tillgängligt.

Var också uppmärksam på den gällande europeiska standarden (minst EN396 eller högre). En investering som lönar sig i det långa loppet. Därutöver bör ni ta med passande skyddsklädsel, som till exempel flytoverall, som passar till vatten, årstid och vattentemperatur.

Säkerhet till sjöss

Innan ni går till sjöss bör ni göra er bekanta med båt, motor och utrustning. Håll ögonen på vädret och lyssna till väderprognosen.

Bestäm innan avfärd vem som ska köra båten. Som regel är detta den mest erfarne i ert sällskapet. Det är han/hon som bestämmer ombord. Det är särskilt viktigt i nödsituationer att det är endast en person som har kommandot.

Se till att alla vet vart ni ska och hur länge ni planerar vara ute.

Passagerarna bör vara jämnt fördelade i båten.

Som princip, bör man köra långsamt och försiktigt i okända vatten. Var uppmärksam på vattendjupet och att det alltid är tillräckligt djupt.

Särskilt i mindre båtar ska man sitta stilla. Om det är nödvändigt att byta plats, bör det göras en och en istället för alla på en gång.

Var väl utvilad och nykter, när du är i båten. I Norge till exempel, är promillegränsen 0,00.

Följ under alla omständigheter de gällande trafikreglerna till sjöss. Håll utkik, framförallt för större fartyg, för att kunna undvika dem i god tid. Respektera alltid gällande hastighetsbegränsningar.

Om vädret blivit värre eller om det uppstår någon annan nödsitation, bör ni ta er in mot den hamn som är närmast att komma in till. Och igen: Det är obligatoriskt att bära räddings- eller flytväst. Det är till för er egen säkerhet!

Nödsituation! Vad göra?

Om båten inte längre kan manövreras, eller om ni inte kan nå in till kusten, bör ni under alla omständigheter ringa efter hjälp. Detsamma gäller vid bränslestopp, att vinden vänder eller andra problem som kan uppstå med segling.

Om en passagerare skulle falla överbord, inled meddetsamma (men lugnt och stilla) man över bord-manövern. Om båten saknar stege, kan en person enklast dras ombord över akterpartiet och över den (avstängda) motorn.

Skulle båten kantra, bli kvar vi båten och gör omgivningen uppmärksam på er med t.ex. nödraket, nödljus, rop och viftanden. Om möjligt, ring direkt efter hjälp. Rapportera de senast kända positionen så noggrannt som möjligt.

Ta inte av kläder eller skor. Våta kläder isolerar också mot kyla.

(08/2011) Alla upplysningar efter bäst vetande och med förbehåll för ändringar. Tryckfel kan förekomma. Ytterligare information om bl.a. licenser, bestämmelser, behörighetsbevis, förarbevis, restriktioner etc. finner ni också på internet, till exempel ert resmåls officiella turistsite