Aktiviteter och attraktioner vid Zalakaros

Omkring Kis- Balaton finns det mycket att se och uppleva. Närheten till Balatonsjön med sina vackra stränder och vattensportsaktiviteter är särskilt lockande. Men även utflykter till de närliggande städerna Zalakaros, Keszthely och Hevíz är att rekommendera. Och dessutom finns den sagolika naturen med sin flora och fauna.

 

Fiskebyn Vörs

Den gamla fiskebyn Vörs ligger vid den vassbevuxna stranden vid Kis Balton. Vörs är känd för sin vasstäckta hus byggda av ekbalkar. Precis i närheten av Vörs befinner sig 39 st langobardgravar.

 

Mariaásszony ön

Mariaasszony ön är en av alla öar i Kis Balaton. Här hittar man ännu ruiner från en medeltida kyrka, som är värt ett besök.

 

Kurort Zalakaros

Här sprutar 96 grader varmt termalvatten från ett djup på 2 300 meter. Besök termalbadet med sina 21 bassänger. Passa även på att få massage om du hyr ett semesterhus i Zalakaros hos NOVASOL!

 

Hélvíz

Inte långt ifrån norra delen av Balaton ligger Hevízersjön vars 36 gradiga vatten kommer upp via en krater. Vattnet är något radioaktivt, rikt på gas, mineraler och svavel som anses ha en positiv inverkan på diverse krämpor. Även på vintern är vattnet så pass varmt att man kan bada utomhus.

 

Keszthely

På den västra stranden av Plattensee ligger Balatonområdets äldsta och största stad. Redan på romartiden var staden ett betydande handelscentrum. Minnen från denna tid är resterna från staden Valcum som ligger i Fenékpuszta..

Värd ett besök är också franziskanerkyrkan från 1300-talet med gotiska fresker och reosettfönster i original.

Slottet Festetics är det tredje största i Ungern. Dess barocktorn, biblioteket och spegelsalen är imponerande. På sommaren arrangeras regelbundet konserter i spegelsalen. På Helikonmuseet kan man ta del av slottets historia. Den vackra engelska trädgården är naturskyddad..

Balatonmuseet informerar bl a om Plattensees historia och uppkomst och dess flora och fauna.

Andra intressanta museer är marcipanmuseet, dockmuseet och Panoptikum.

Alldeles speciellt är öbadet som byggdes i sjön år 1892.

Safariparken tillhör Der Safaripark gehört zu dem vom Afrikaforscher Endre Nagy gegründeten Museum in Balatonederics. Hier laufen Büffel, Zebras und Kamele frei am Balatonufer herum.

 

Sport

Regionen lilla Balaton är lämpligt för vandringar. Här finns över 250 fågelarter, sällsynta djur och växter att upptäcka. Fiskemöjligheter finns t ex vid floden Zálas mynning, och på ön Känyávär