Aktiviteter och attraktioner vid Velencesjön

Området kring Valencesjön har massor att erbjuda. På sjön finns givetvis alla möjligheter till olika vattensporter och runtomkring hittar du massor av sevärdheter och attraktioner. En dagsutflykt till Budapest kan alltid rekommenderas, likaså ett besök i den gamla staden Székesfehérvár. För att du ska kunna planera din semester på bästa sätt har vi gjort en sammanställning av de främsta attraktionerna. De är säkert alldeles för många att hinna med på en semester, men vi är säkra på att när du väl besökt detta område, vill du alldeles säkert komma tillbaka. Om du vill utforska alla aktiviteter och attraktioner vid Velencesjön är du varmt välkommen att hrya ett semesterhus vid Velencesjön hos NOVASOL!

 

Vértes-bergen

Norr om Valencesjön sträcker sig Vertesgbergen med sina romantiska dalar och sällsynta växter. Förhistoriska fynd i Esterhazy-grottorna visar att här bodde människor redan för 10 miljoner år sedan. Landskapet är motsägelsefullt: I Fánidalen hittar man de vackraste blommorna och i området mellan Gánt och Meleges är marken karg och orörd. På en speciell gångväg från Gánt till Csákvár får man information om geologi och botanik i bergen och den ger också en härlig promenad.

 

Martonvásár

Staden Martonvasar ligger norr om Valencesjön och har en nära koppling med den världsberömda kompositören Ludwig van Beethoven som två gånger besökte familjen Brunszvik. Inspirerad av sin vistelse här skrev han bl a Månskenssonaten. På slottet Brunszvik finns ett museum som bl a visar olika notblad, flygeln som Beethoven spelade på och även en hårlock! I slottsparken äger speciella Beethoven-konserter rum på sommaren.

 

Székesfehérvár

Väster om Valencesjön ligger den mer än 1000 år gamla staden som en gång var säte för den ungerska kungen och kyrkan. Många kungar och drottningar har både krönts och begravts här. Staden hade en viktig roll under medeltiden vilket de många sevärdheterna vittnar om. T ex kathedralen från barocken och St. Annen.kapellet. Staden är biskopssäte sedan 1777.

 

Tác-Gorsium

Här handlar det om Ungerns största friluftsmuseum som ligger mellan Balaton och Velencesjön. I den arkeologiska parken har man grävt fram ruinerna av en romersk bosättning. Den ligger ca 1,5 km från byn Tác. Platsen var först en militäranläggning och blev senare ett religiöst centrum i Transdanubien. Idag kan man bl a se stadsmuren, kyrkorna och palatsen.

 

Veszprém

Veszprem är också känt under namnet Drottningens stad.Staden ligger vid standen av Sed-Baches och hade en gång ensamrätten att kröna drottningen.

Mitt i den tidigare kungliga borgen finns idag vackra hus som för tankarna tillbaka till gamla tider. Kasta en blick på ärkebiskopens barockpalats eller vandra i spåren av det förflutna: underbara väggmålningar i Gisela-kapellet eller utställlningarna av kyrkkonst i Giselakapellet är verkligen sevärda. Dessutom bör ni inte missa ett besök i St Georg-kapellet. Från utsiktsbastionen på borgen har man en fantastisk utsikt.

 

Sport och aktiviteter

Det finns otaliga badstränder vid Valence-sjön. Här kan man hyra båtar, surfingbrädor ocdh trampbåtar.

  • In Nadap och Gárdony finns ridmöjligheter.
  • Vid standen av Gardony anordnas bl a popkonserter.
  • Vattensportcentrum är Agárd

 

Kulturtips

I området kring Velencesjön finns ett flertal slott och herresäten. T ex det klassicistiska slottet från familjen Cziráky i Lovasberény.

  • Bland de naturliga egendomligheterna i landskapet räknas en 16 m djup grotta i Pákozdvár.
  • Besök gärna Melegbergens högsta punkt på 352 m ö h.