Sevärdheter och aktiviteter i Ungern

I Ungern finns en mängd attraktioner för hela familjen. Här kommer en sammanfattning av de mest populära för dig som vill hyra semesterhus i Ungern.

 

Budapest: Óbuda

Här handlar det om resterna från civil- och militärstaden Aquincum. Staden är mer än 2000 år gammal. Två amfiteatrar, mosaiksmyckade villor, ett gammalt militärbad. Aquincum Museet visar värdefulla fynd, bl a väggmålningar och en antik orgel. Omkring Obudaer-platsen råder en ganska speciell stämning som måste upplevas. Inte långt därifrån ligger de båda konstmuseerna Imre-Varga-Museet och Vasarely-Museet.

 

Margaretaön

Den bilfria Donauön, Margaretaön, ligger i mitten av Budapest. Margaretaön är en grön oas, som sträcker sig mellan Margaretabron (Margit híd) och Arpadbron (Árpád híd). Århundrade gamla byggnader, en rosenträdgård, klosterruiner, termalvattensjön, den japanska vattenträdgården och ett vattenfall hittar du på denna ö.

Även en vildpark finns på Margaretaön. På utomhusscenen anordnas olika musikföreställningar under sommarmånaderna. Namnet fick ön genom att kung Béla IV:s dotter som levde i dominikanernas kloster på ön mellan hon var 9 till 29 år gammal. Kungen hade lovat att offra sin dotter Margareta till Gud om Gud hjälpte honom att besegra mongolerna. Kungen lyckades och Margareta levde på ön som nunna tills hon dog 1271 och helgonförklarades 1943.

 

Den gamla fästningen i Komarno (Komárom)

Fästningen från 1200-talet härbärgerade under den ungersk-österrikiska monarkin ca 20.000 soldater. Även om fästningen under århundradena byggts om och till har stilen ändå bibehållits. Fästningen finns nu på UNESCOs världskulturlista.

 

Limes

Resterna från den romerska gränsmuren kan man se längs Donau. En del av muren finns på UNESCOs lista över världsarv.

 

Gödöllő

På slottet Gödöllö nordöst om Budapest bodde ofta den österrikiska kejsaren Franz Joseph och hans gemål drottning Elisabeth under den österrikisk-ungerska monarkin.Under sin tid hörde det 200 år gamla byggnadsverket till de största och mest betydande. Nuförtiden arrangeras här både festivaler och klassiska konserter. Även den restaurerade teatern i barockstil lockar besökare från hela världen. Andaktskyrkan i Mariabesnyo är sedan århundraden en välkänd vallfartsort.

 

Mátrabergen

Ungerns tak så kallas ibland bergstoppen i Mátrabergen i norr. Från det nästan 190 m höga TV-tornet har man en underbar utsikt över de omkringliggande bergen. I Matrabergen ligger också ett vintersportcentrum med flera nedfarter samt en hoppbacke. Luften här är speciellt ren och klar och solen visar sig gärna under hela året.

 

Eger

Eger som ligger i norra Ungern är en av de vackraste barockstäderna och sedan mer än 1000 år biskopssäte. I staden finns många välbevarade byggnadssverk. En av dessa är den medeltida borgen. Den var skådeplats när kommandanten István Dobó år 1552 försvaqrade sig mot turkarna.

På de många museerna kan man följa livet från förr i tiden, t ex på fångmuseet, vaxkabinettet, myntmuseet och konstgalleriet. På konstgalleriet visas tavlor från 1500-1800-talet.

Imponerande är också Ungerns näst största kyrka i klassicistisk stil. Här finns också landets största orgel.

Ett av de vackraste biblioteken finns på en fd skola.Bland de 150.00 böcvkerna finns den första boken som tryucktes i Ungern. Året var 1473.

Det turkiska badet påminner om badkulturen från den turkiska härskartiden. Området är också känt för sitt smakfulla rödvin. Pröva gärna den traditionella Erlauer Stierblut (tjurblod). Upplev Eger på nära håll genom att hyra stuga eller semesterhus

 

Nationalparken Aggtelek

Aggteleker Baradla-grottorna ligger nordväst om staden Miskolc och tillhör UNESCOs världskulturarv. De är utan tvivel ett av de mest imponerande geologiska fenomenen i världen. Grottorna ligger delvis i Slovenien. Längst in i grottorna rinner en underjordisk å och droppstens- oh stenformationerna är imponerande för besökaren. I en konsertsal anordnas regelbundet konserter. Olika rundvandringar erbjuds i grottorna.