Kultur i Ungern

Har du redan varit på semester i ett semesterhus eller lägenhet i Ungern? Eller funderar ni på vart i Ungern ni ska resa?

 

Vill du uppleva Ungerns natur och kultur eller letar du efter en semester full av aktiviteter eller mer en avkopplande semester? Då ska du åka till Ungern, landet som har allt du önskar för en semester i ett hus eller i en semesterlägenhet.

Ungern är mindre än 100.000 km² och det enda landet där man talar ungerska trots att det ungerska folket har levt sedan över ettusen år i centrala Europa. Det ungerska folket har fått uppleva mycket och deras historia är händelserik. Många gamla byggnader och sevärdheter finns idag på UNESCOs världskulturlista.

Något som är fantastiskt med Ungern är de varma källorna. Det är endast Island som har fler varma källor än Ungern. Landet har en mängd med badhus och spaorter tack var landets varma källor. Tänk när det är riktigt kallt ute och gå ner i en varm källa och bara njuta. Många människor kommer till dessa varma källor för att få lindring för reumatism och andra ledbesvär. Det sägs att de även har en föryngrande effekt.

Balatonsjön är ett populärt resemål bland familjer med små barn eller för de som tycker om vattensport, framförallt för seglare. Just i närheten av Balatonsjön ligger det flesta stugor och hus som vi hyr ut.

 

Kultur

I Ungern blandas kultur från öst och väst sedan tusen år tillbaka i tiden. Här finner man spår från det romerska riket, monument från den turkiska härskartiden och rester från medeltiden. På bergstopparna finns ännu murarna kvar från gamla borgar, stora kyrkor och vackra slott.

Städerna Buda, Székesfehérvár, Visegrád och Esztergom är så kallade kungsstäder från medeltiden och vittnar fortfarande om sitt stormiga förflutna.

Minnesmärken från det romerska riket, byggnadsverk från det 150-åriga turkiska herraväldet, små medeltida kyrkor, enorma basilikor, romantiska borgruiner och stora slott vittnar om ett våldsamt förflutet. Veszprém är drottningarnas stad, gamla barockstäder hittar man i Vác, Györ eller Eger. En gammal stadsmur omger än idag staden Sopron och i Pécs och Szentendre råder en medelhavsatmosfär. Överallt i landet finns minnesmärken och museer som visar Ungerns händelserika historia.

 

Pulserande kulturliv

När man tänker på Ungern, tänker man automatiskt på musik. Stora namn som Kodály och Bartók, operetten Den glada änkan eller Csárdásfurstinnan. Men man tänker även på zigenarmusik och temperamentsfull folkmusik. Varje år anordnas musikfestivaler och andra liknande arrangemang.

Budapests vårfestival är sedan länge en tradition och sker årligen under två veckor i mars. Elva städer i regionen deltar i vårfestivalen. I augusti anordnas en opera och balettfestival i Budapest. Men även andra regioner genomströmmas av musik, exempelvis vid Balatonsjön äger Balatonfestivalen rum i maj.

 

Städer med världkulturarv

  • Mittlerweile är 8 platser i Ungern som finns på UNESCOs världskulturlista.
  • Det handlar bl a om naturfenomen som grottorna i Aggteleker, nationalparken Hortobágy samt området kring Neusiedlersjön.
  • Även minnesmärken såsom den gamla begravningsplatsen i Pécs med sina vackra gravkammare.
  • Traditionen med att göra vin lever kvar i det speciella vinområdet Tokaj.
  • På UNESCOs världsarvslista finns också byggnaderna längs Donau i Budapest.; borgen Buda, citadellet på Gellertberget och den arkitektoniskt speciella Andrássy Allee.

 

Färgrik folkkonst

Till alla årstider anordnas stora folkfester i Ungern. De traditionella festerna som påsk, pingsten och julen är också viktiga och firas här i Ungern. De flesta festerna firas på ett traditionellt sätt i folkdräkt och med folkmusik. De regionala skillnaderna i färger och motiv är mångsidiga. Särskilt populära traditionerna från Kalocsa, broderier och bemålade väggar.

 

 

Vill du veta mer om Ungerns kultur? Då kan vi varmt rekommendera att hyra ett semesterhus i Ungern hos NOVASOL!